måndag 1 februari 2010

Sapphire hos Malou

Nu såg jag hur Sapphire intervjuades hos Malou på förmiddagen. Här är repliker från deras samtal och från filmen Precious: Mamma kommer att döda mig. Mammor misshandlar sexuellt och fysiskt. Jag vill att min man ska älska mig inte min dotter. Jag är så trött på det perfekta moderskapet. Den svarta madonnan. I begynnelsen var ordet. Klassen uppväcker Precious från de döda.

Mammorna SER SIG som underställda männen och därför blir de konkurrenter om männen också när mannen begår övergrepp på barnen. De vill att mannen ska älska dom, vilket betyder åtrå och ha ett sexuellt förhållande med dem, istället för barnen. Kärlek är det ju absolut inte fråga om. Allt handlar om makt.

Mammorna försvarar inte sina döttrar för att de ser dem som konkurrenter om mannen (för alla är ju underställda honom så lyder ju också kvinnosakskvinnornas argumentation). Och detta har också de svarta kvinnorna gått på.

Författaren och poeten Sapphire (som är svart kvinna för er som inte vet) var så trött på att mammor och kvinnor ska stå för att vara heliga mödrar, sade hon. Svarta madonnor. Denna syn på kvinnor kommer från bibeln, men hon tog ett bibelcitat för att uttrycka att Ordet står för Liv. I begynnelsen var Ordet. Och Ordet var hos Gud. Och det är alltså det skapande ordet, som Precious får av klassen, av lärarinnan Blue Rain och av omgivningen. Detta gör att hon uppstår från de döda, så förklarade Sapphire det hela.

För en människa kan vara levande fysiskt, men död inuti. Tänka sig att jag och denna svarta kvinna Sapphire har kommit lika långt i våra respektive utvecklingar på olika kontinenter och med våra olika åldrar (Sapphire är fem år yngre än jag). Men tankar och idéer lever sitt eget liv. De känner inga nationsgränser.

Och riktigt på djupet kom aldrig förstås debatten om filmen Precious när Malou pratade om den med två killar (!). Det blev lite intellektuellt intellektualiserande, som det ska vara. Ett visst avstånd, som också känns i min förra arbetskamrats (och avlägsna släktings) recension i DN av filmen

Eva af Geijerstam tycker inte om, när det finns ljusningar i filmen i detta som på "svenskt nyspråk" kallas "utanförskapet", som hon lite von oben säger. Och hon gillar inte hoppet för det blir lätt "övergullig feelgood". För henne är de engelska filmerna med bara svärta mera sanna. Det ska vara hopplöst att befinna sig i underklassläge.

Både hon och Malou von Sivers är födda in i den svenska överklassen och har väl lite svårt att se, att det här kan drabba i alla sorters klasser med mammor, som ser sig som underställda männen. Mammor, som inte kan uppfylla den perfekta rollen, som den goda modern. Eller mammor som är blinda för, att de också är människor, för i deras egna föreställningar så är de Modern, den heliga, i Bibeln.

Och är man gripen av en sådan föreställning, så spelar det ingen roll hur verkligheten ser ut. Den inre föreställningen överskuggar allt.

Så länge man inte ser att det "nysvenska" utanförskapet inte bara är ett ord, som inte betecknar något verkligt, utan att ord faktiskt står för vad de betecknar. Då går det inte heller att se att verkligheten inte är som bibeln, sagorna eller myterna. Utan att verkligheten är något levande, som är beroende av just också språk. Hur vi betecknar människor runt omkring oss har betydelse. Hur vi ser och beskriver verkligheten förändrar den.

Och en röd fana behöver inte betyda kommunism, mot det svarta. Som Eva af Geijerstam antyder i sin recension. Utan en röd färg står för liv. Det har gjort det i årtusenden och det är Liv som står emot Död i den här filmen om Precious.

6 kommentarer:

 1. Klart färgen röd står för annat. Synd att kommunismen har shanghajat det röda. Såg en snutt av filmen och vill inte se sånt. Mår dåligt. Kan inte se på Haiti heller. Kan känna hur dom har det. Alla.
  Vilken kontrast i Skavlan. Sapphire och Marklund. Nä, hon fick inte säga något. Men varför valdes dom ut tillsammans att vara med i programmet. Var det bara en slump?

  SvaraRadera
 2. Helena: Jo jag är också sån... att det är hur enkelt som helst att känna hur andra har det... eller över internet som du har sagt. Att det går att känna eftersom det är ett elektroniskt medium (precis som TV) hur folk, som skickar saker mår när dom gör det.

  Skavlan ges ju ut på Piratförlaget, så han kunde inte bara gulla med Marklund... det ska ju vara neutralt och icke-partiskt i programmet. Han satt där med en av förläggarna, delägarna i förlaget, som har gett ut hans bok... ingen slump... alls. Någon måtta får det vara på marknadsföringen och reklamen i vår statliga fria television. Det finns ju andra människor i kulisserna... också.

  SvaraRadera
 3. Jasså - har han gett ut en bok. Lilla Skavlan! Som ser så oskydlig ut. En norsk gutt! Pyttsan - allt handlar om pengar! Det är klart det finns andra i kulisserna. Vi t ex. Och tur är väl det för hur skulle annars världen se ut???

  SvaraRadera
 4. Helena: Du fattade ;) jag menade just oss... plus kanske TV-redaktionen också.

  Dom är kluriga dom där norrbaggarna. Har en som sittter ovanför min vänstra axel och övervakar allt jag skriver tillsammans med frugan... ;)

  De är förstås båda döda och sitter där i form av oljemålningar. Han är
  biskopen i Bergen Claus Pavels, som levde för länge sedan... 1800-talet. Han var morfar till Marie Julie Lerche-Johansen, som var min farmors mor och som kom hit under Unionen (mellan Sverige och Norge) för att gifta sig med Maximilian Schenström.

  Sverige och Norge borde fasen inte ha gått isär, men dom har sitt huvud för sig dom där norrmännen ;)

  SvaraRadera
 5. Jag ser fram emot när Precious kommer antingen på TV eller DVD. En sak som författaren av boken sa och berörde mig var att de kunde inte visa i filmen att "mamman begick övergrepp på sin dotter, även om "jag" skrev det i boken, sa hon.

  Alltså dubbelmoralen kliver runt och torkar av sig på yttermattan igen...

  SvaraRadera
 6. Ramona: Jo det är mycket som slinker förbi i sådana där TV-program, men samtidigt avslöjas hur programledaren tänker.. de uteblivna frågorna säger också mycket.

  SvaraRadera