torsdag 11 februari 2010

Per Allan Olsson om Röda korset

Per Allan Olsson skriver i dag på DN Debatt om Svenska Röda korset, denna böld i den svenska floran av hjälporganisationer. Han är internationell programsamordnare och vilken agenda har denne man då för att skriva?

Jag vet faktiskt inte, men jag vet att han har jobbat på DN tidigare, på samma avdelning som jag med kulturmaterial. Han tog sedemera jobb vid Sida och har sysslat med biståndsverksamhet i många år.

Jag kan förstå om han är orolig för organisationen, för allt har skötts ungefär som om Röda korset fortfarande var höjt över alla misstankar, ända sedan det avslöjades i våras att Johan af Donner hade svindlat organisationen.

Styrelseordförande Bengt Westerberg gjorde inte saken bättre genom att gå ut och säga i juni att Johan af Donner hade haft ett "otillåtet extraknäck".

Överhuvudtaget känns våra system med ideella organisationer som urmodiga. Visst finns behovet fortfarande i världen av hjälp till katastrofdrabbade områden och en ständig hjälp i Afrika, men att förlita sig till att detta ska ske i all evighet genom donationer från människor, som tycker synd om de fattiga är inte långsiktigt hållbart.

Och det märks nu hur sårbart systemet är när Röda korsets insamlingar drabbas av nedgångar, som julinsamlingen förra året, som inte fick in lika mycket som året innan. Slutsumman blev 21 miljoner, fem miljoner mindre än förut.

Å andra sidan så gjorde jordbävningen i Haiti att folk blev givmilda igen: 18,7 miljoner flödade in på åtta dagar.

Omkring 100 miljoner människor jobbar med Röda korset eller Röda halvmånen i värden och överallt bygger arbetet på frivilligt engagemang hos de många. Utan ersättning.

Röda korset grundades 1863 och denna organisation ingår som så många av våra idéstyrda politiska och icke-politiska sammanslutningar i ett bygge, som numera känns mycket gammalmodigt. Ett tecken på detta är de kriser som ingår.

Gamla inarbetade organisationer blir lättare offer för korruption. Och som i fallet med Röda korset i Sverige nu en psykopatisk man, som uppenbarligen ville sko sig själv mer än att hjälpa andra.

3 kommentarer:

 1. Min undran är alltid varför det inte räcker med en hjälporganisation, varför tio femton stycken sm alla gör samma sak? Nu undantar jag Läkare utan gränser!

  P.s Idag kom din bok, Ett sekel av tysnad, helskinnad fram, läcker titel och skön att hålla i handen.Ska bli mycket intressant att läsa. D.s

  Kram och tack
  Ramona

  SvaraRadera
 2. Ja alla hjälporganisationer ska först försörja såna som Westerberg & co förstås, hoppas dom gör slut på det åtminstone inom Röda korset...

  Va kul att du fick boken... då skötte sig posten! Det där ljusgröna björklövet på framsidan ska symbolisera ett hopp om en vår... och tidningstexten du ser där också, är en bit av min insändare till DN, där jag skrev i förtvivlan över att ingen ville ge ut min dagbok och Eva Leksell som var redaktör då (hon dog senare i bröstcancer salig i åminnelse jävla skit hon gick för sent till doktorn) publicerade hela min jäkla långa utgjutelse som jag hade skrivit... över hela insändarsidan i DN.

  Hon strök inte ett enda ord... och den insändaren såg familjen Ring på Sivart Förlag och på den vägen är det...

  Jag kommer aldrig att glömma Eva Leksell som gjorde detta... för mig. Ha det gott i himlen Eva!

  Annars är ju omslaget svart som du ser... för er som inte sett hur boken ser ut så finns den om ni slår upp mitt namn på google och går in på bilder... omslaget är svart, men det gröna lövet är ljusgrönt och rätt stort... hoppet finns där, om en vår...

  SvaraRadera
 3. Kramar tillbaka förstås Ramona... och berätta gärna hur du uppfattar hela den hemska historien... fast med en del glädje i, som livet är...

  SvaraRadera