fredag 29 mars 2013

Ock så har vi professorn

UPPDATERAT
Han som menar att vi är rasister vi äldre och han tycker att alla äldre ska dö bort så att vi blir av med de fördomsfulla. Det är det enda vettiga. Han är professor i sociologi på Umeå universitet och heter Mikael Hjerm.

Jag skickade det här mejlet till honom:

Hej!

Jag läste i The Local att du tycker det är förfärligt med busschauffören som utövade apartheid. Tyvärr så hoppade alla tidningar på detta. Det finns inga bevis för det men han dömdes omedelbart av medierna utpekad av en person. Och blev genast avstängd från jobbet:http://annhelenarudberg1.blogspot.se/2013/03/bengt-backman-anklagad.html

För övrigt tycker jag att du uttrycker dig mycket märkligt när du önskar att äldre ska försvinna för då blir det här ett bättre land. Och att det är dessa som är de som har fördomar. Jag tycker det verkar som om du i allra högsta grad har stängt in dig i en värld där du ser allt utanför på ett ensidigt sätt. Jag förstår att du önskar livet ur dina äldre släktingar och inte alls högaktar dem för att de har fött och uppfostrat dig och det kan du väl göra. Men att upphöja detta till hela svenska folket är förfärligt. 


Ann Helena Rudberg
journalist och författare

Här är artikeln där han säger att:

"The most prejudiced group is the elderly, who grew up in a different time. To put it very bluntly, when they die things get better."

2.4.2013
Och här har Västerbottens-Kuriren intervjuat professorn, som nu är utsatt för dödshot enligt honom själv. Han fick både mejl och telefonsamtal till familjen om sådant. Jag skickade det jag skrev ovan till journalisten Monica G Engström, som har skrivit artikeln. Professorn säger att han hade ett långt bakgrundsresonemang om detta och kom fram till att vi äldre har fördomar eftersom vi växte upp i en annan tid "då det fanns en större acceptans för exempelvis apartheid eller rasåtskillnadslagarna i USA".

Jag häpnar. Det var så att det aldrig i vårt land har funnits någon acceptans varken för apartheid eller några rasåtskillnadslagar. Däremot har det varit så i Sydafrika och i USA. Och det är vanligt numera att också vi i Sverige får lida för att de svarta har blivit förtryckta på andra ställen i världen. Vi anklagas för att de vita i USA eller på andra ställen har haft fördomar. Och nu gör denna professor det också! Skilj på människor, länder och lagar. Allt är inte samma i hela världen! Det är rasistiskt att dra alla vita äldre i hela världen över samma kam!

Han ber faktiskt dock om ursäkt ifall han har sårat någon! Jo hans äldre släktingar borde ha hört av sig. Min äldste son fyller snart 46 år. Han skulle aldrig uttrycka sig så idiotiskt om den äldre generationen som denne professor i sociologi har gjort.

2 kommentarer:

  1. Har killen tonår extencia? Det är liksom okej att tycka de som är äldre är mossiga när man är femton, typ bah, men om man upp i den ålder där man blir professor fortsätter se världen så enögt har man perceptionsproblem. Och när någon ungdom inom en snar framtid säger till honom "Öh, gubbe! Fattarju ingenting. Ba dö, typ." undrar om han säger "Ja du har rätt unge man, jag är passé. Nu går jag och hänger mig för framtidens bästa." Skulle inte tro det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Han är född 1969 och 43 år. Han har en hel del äldre släktingar, som han åtminstone borde be om ursäkt.

      Radera