lördag 16 mars 2013

Allt går igen

Så trist att läsa om ungdomsgäng i Bandhagen. De fanns där för 50 år sedan också. Allt upprepar sig. Inget nytt under solen. Det är bara värre. Precis som med flicköverfall. Det fanns då med. Pedofilerna lever vidare.

Men det kändes som att det var i liten skala. Att det inte var så farligt. Fast jag själv blev överfallen två gånger på väg från skolan i näraliggande förorten Björkhagen. Men det kändes som att mammorna ändå hade koll eftersom de flesta var hemma. Att dessa ungdomar skulle växa till sig.

Ett barn som har fått en sadist till pappa eller mamma blir sadist själv för den tror att det är så kärlek ser ut. Någon som är uppfostrad av en pedofil blir det själv för så ser kärlek ut. Så är den enkla orsaksförklaringen till vad som händer på den mörka sidan i världen. 

Människor gör inte som andra säger utan som de ser att andra gör. Men riktigt sant är det där inte. Även barn är något när de föds. De är inte blanka blad som inte har något med sig till den här världen. Och alla kan förändras.

Värre är det med brottslingar som lever som de ska med en ordnad tillvaro som vuxna och som ändå stjäl, bedrar och utnyttjar minderåriga. Så ser ondska ut. Den finns det gott om i världen. Då har övergången från barnastadiet inte lyckats utan så fort tillfälle ges så blir det brott. 

De är de förfördelade och tycker sig ha rätt att utöva makt över andra. Att behandla andra som de tycker att de själva har blivit behandlade. Hur får man stopp på den spiralen?

I Sverige har vi valt den mjuka metoden. Straffen är inte långa. Vi är förstående. Vi andra betalar och försöker lämpa. Den man som häktades i går för sexbrott mot barn kommer att sitta av sin tid som inte kan bli mer än ett år.

Problemen är eviga och blir inte färre. Det blir så när man snabbt flyttar om befolkningar i världen. Då för 50 år sedan var det inom Sverige människor flyttades. Till jobb och till en ny tillvaro. Alla trängdes på liten yta. Massor med ungdomar växte upp samtidigt. Allt går igen. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar