onsdag 2 maj 2012

Varför dog Donia Hassan?

UPPDATERAT
Jag såg hennes namn i morse hos Daddy och började titta efter länkar kring henne. Hon har en mamma och en syster och hon bodde vad jag förstår utanför Lund. Hon dog i lördags natt för hon hade körtelfeber och enligt en kompis till henne så var dödsorsaken en överdos av sömnmedel för hon hade svårt att sova.

Det hela är obegripligt, för hon var omhändertagen av socialtjänsten sedan länge, flera år och hennes mamma fick inte tillbaka henne efter att hennes båda flickor hade blivit omhändertagna av socialen, men den ena flickan rymde och de flyttade till Spanien. Var fanns barnens pappa?

Mycket är underligt kring detta dödsfall i körtelfeber, som är en allvarlig sjukdom. Robin Söderling fick den förra året och var borta från tennisen i ett halvår. Man får inte anstränga sig när man har den. Och Emil fick ingen ambulans när han var döende pga av körtelfeber och sprucken mjälte.

Det står på nätet att fostermamman var mycket sträng mot Donia och trodde hon tjurade. Istället var hon döende. Jag vet inte vad som har hänt, men jag hoppas verkligen att hennes dödsfall är polisanmält och att socialstyrelsen utreder vad som har hänt. En flicka på 15 år ska inte dö av körtelfeber. Det är helt och hållet uteslutet om hon hade fått rätt behandling. Om det inte också var så att hon var dödssjuk i någon annan sjukdom, men det verkar inte vara fallet.

Detta behöver uppmärksammas. Ungdomar behöver inte dö i körtelfeber. Dock måste det upplysas om att detta är en allvarlig sjukdom. Och att ungdomen kan vara trött i månader efteråt. Man behöver bli omhändertagen och få vara sjuk, för detta går inte att behandla med antibiotika.
10:25
En annan kompis säger att hon inte dog av sömntabletter utan att det var detsamma som i fallet med Emil, sprucken mjälte och att hon inte kunde ringa själv för hon hade ingen mobil. Och ingen såg till henne ordentligt på tio timmar. Sedan var det för sent. Fallet är polisanmält.
10:54
Här skriver Daniel Hammarberg om fallet, om Annina Karlsson, som Donias mamma heter och vad som har hänt enligt hans uppfattning. Donia Hassan föddes den 5 mars 1997 och dog den 28 april 2012. Här finns en video med henne.
15:06
Den första länken i mitt inlägg försvann under eftermiddagen där fanns namnet på fostermamman. Det är Kristianstads socialnämnd, som är ansvarig för det här fallet. Flickan hade flyttats runt och till sist hamnat hos den här hästfamiljen. Fostermamman lade in en text på måndagen om hur stolt hon var över sin egen 19-åriga dotter. Fosterdottern hade då varit död i något dygn.
24.2.2013
Här är det då fastslaget att Donia Hassan dog av dubbelsidig lunginflammation. Hon hade också bakterier som orsakar körtelfeber. Simrishamns kommuns socialnämnd får kritik av socialstyrelsen och det ska absolut inte upprepas säger de. Varför hände det överhuvudtaget?

 Hon skulle inte ens ha placerats i detta hem säger socialstyrelsen. Hemmet var inte godkänt för att ta emot henne. Fruktansvärt. Om jag hade varit mamma skulle jag nog aldrig kunna förlåta fosterhemmet eller Simrishamns kommun.

Att hon dog kan ha haft att göra med att hon placerades där i slutet av 2011 av nämnden. Det var ju jul. Man var ovan att arbeta med privata vårdbolag. Men hon kom inte dit förrän efter jul. Här är socialnämnden i Simrishamns kommun. Det verkar gå bra för Jaana Alvesparr, fostermamman. Hon har fortfarande ett bolag med hästar och ridsport.

7 kommentarer:

 1. Ann Helena,

  Tack för uppdateringarna. Det finns en stark och bra Pappa-Barn förening i Kristianstad. Undrar just om någon därifrån har ytterligare information om fallet.

  SvaraRadera
 2. Cuben: Har skickat mejl till dem, får se om jag får något bra svar.

  SvaraRadera
 3. Tydligen är det Attendo som har haft ansvaret för flickan//susanna svensson

  SvaraRadera
 4. Det var Simrishamns kommun som hade vårdnaden om Donia.

  Fostermamman är nu anmäld av Donias familj för vållande till annans död. Uppenbarligen ägdes fosterhemmet av Attendo care.

  http://www.tv4play.se/nyheter_och_debatt/nyheterna_malmo?title=tv4nyheterna_malmo_19_15&videoid=2187505

  SvaraRadera
 5. Daddy: Så snällt av TV4 att uppmärksamma detta. Fast länkarna funkar inte. Fostermamman kan inte skylla på Attendo care. Vad är det här för något? Har hon sålt flickan till dom? Slavhandel i modern tid? Så hon har inget ansvar?

  SvaraRadera
 6. Donia dog av lungiflammation se skulle kört iväg henne tillsjukhuset men de gjorde inte det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo dubbelsidig har jag hört, men inte fått det bekräftat...

   Radera