onsdag 23 maj 2012

Förbjud tvångsäktenskap

UPPDATERAT
Ja vilka diskussioner som förekommer i det nutida Sverige. I morgon lämnas en utredning fram, som föreslår att barn- och tvångsäktenskap ska förbjudas i lag. 

Varför är det redan inte så? Är det inte självklart att barn och ungdomar inte ska tvingas att gifta sig? Är det inte självklart att något så intimt som ett äktenskap inte ska ingås ifall de båda, som gör detta inte vill det?

Nej vi ockuperas nu dagligen och stundligen med diskussioner och debatter, som handlar om grundvalarna för människors liv. Uppenbarligen är det kring 400 000 människor i Sverige, som lever i sektliknande förhållanden (fast vid en jämförelse med Livets ord så utföll denna jämförelse till Livets ords fördel).

Allt är uppkastat i luften och måste gås igenom en gång till. Vi måste åter skåda in i religionens mörka skrymslen och debatten och lagstiftningen tvingas att ta hänsyn till en man som levde för många hundra år sedan och som var analfabet. 

Vi måste i vårt land lagstifta mot sådant som de flesta av oss inte ens har haft en tanke på att det eventuellt kunde vara tillåtet. Och vi har en grupp människor i vårt land, som utan vidare kan tvinga människor att leva samman, för att det stämmer med vad en gubbe har uttalat för åtskilliga hundra år sedan.

Men inte nog med det. Det räcker inte. Utan svenska myndigheter måste få företräde framför denna religiösa gubbe, för att inte bli förbisprungna av lagar, som gäller i andra länder. Är det verkligen så illa?

Ja tydligen är det så eftersom det nu måste ställas krav på att båda parterna, som ska vigas religiöst ska vara närvarande, att en kvinna inte ska behöva sin fars tillstånd att gifta sig, att ingen som är under 18 år ska få ingå äktenskap och att en kvinna ska kunna skilja sig även om mannen inte vill det. Och att det ska vara den svenska tingsrättens dom, som ska gälla. Inte den religiösa domen.
24.5.2012
Här kommer nu utredningen med kriminalisering av dessa företeelser, upp till fyra års fängelse kan det bli. Lagen ska rikta sig mot traditionella religiösa äktenskap i vissa grupper, säger utredaren. Ja det är viktigt att sätta stopp för andra lagar än svenska. Det kan nog alla partier vara överens om.

Jan Hjärpe expert på islam är pessimist och tror inte det hjälper. Han tänker förmodligen på Helena Benaoudas dotter och måg. De är inte gifta enligt svensk lag, men har ändå barn ihop. Så de är väl vigda av mamma Helena, som är imam. Dock lär mågen ha blivit förskjuten när han åkte fast för terrordåd i Danmark.

Ja herregud vi kan ju inte hindra folk att bo ihop eller att få barn tillsammans, men för att förhindra att minderåriga tvingas gifta sig borde väl detta hjälpa en smula. Då kan dessa döttrar och söner hänvisa till svensk lag åtminstone. Trist att Sverige ska behöva lagstifta mot en man, som levde kring 5-600-talet. Samtidigt med vår egen järnålder.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar