fredag 25 maj 2012

Hemlösa bygger hus

UPPDATERAT
Bra initiativ av "arga snickaren" Anders Öfvergård att bygga hus tillsammans med hemlösa. Det blir en ny TV-serie, som heter "Nybyggarna". Det finns alldeles för få sådana initiativ, men här kommer något av den sorten.

Istället för att vi ska få se förnedrings-TV så går det att visa att människor är kapabla att hjälpa sig själva. Fast vissa kommer naturligtvis att känna sig kränkta bara av tanken att de hemlösa ska göra något på egen hand.

Har nyss varit ute och ersatt en planka på vår lekstuga på tomten, målat på huset och ska ersätta en bit rundstav, som har fallit bort. Allt sådant måste man göra själv när man äger ett hus, om man inte ska betala hantverkare.

Det finns alltid något att ta hand om. Och trädgården behöver också sin skötsel. Just nu blommar allt: äppelträd, päronträd, hägg, syren, körsbärsträd och plommonen är redan överblommade. En så ljuvlig skillnad mot för några veckor sedan. Om man vill vara lycklig ska man ha en trädgård.

En fråga uppkommer när det gäller denna kanal 5:s nya satsning. Vem äger huset när det är klart? Är det kanal 5 eller de hemlösa? Eller någon annan?
11.59
Jag frågade Dan Panas på kanal 5 och fick ett snabbt svar:
Hej Ann Helena!
Lägenheterna som byggts i den nu rejält moderniserade ladan blir de medverkandes hem. Kanal 5 kommer att överlämna huset som helhet till arbetskooperativet Basta! som har mångårig erfarenhet - och världsrykte - för sitt sätt att arbeta terapeutiskt och stödjande med missbrukare. De kommer inte bara ta över huset utan även det fortsatta stödarbetet med de medverkande i Nybyggarna.
Så det är trygga händer hela vägen, vilket var en förutsättning för projektet och för de medverkandes väl.
Mvh,
/Dan

1 kommentar: