måndag 28 maj 2012

Flyktingbarnen är inte ankare

De ensamkommande flyktingbarnen tar hit sina anhöriga i omkring tio procent av fallen. Det har Ekot bett  Migrationsverket utreda. Sammanlagt rör det sig om 5 330 flyktingar med anhöriga under åren 2007-2010.

En invändning man kan göra då att det var så under de åren, men det har blivit fler senare. Vi lär få invänta statistiken.

Attendo Care har sexton transitboenden för flyktingbarn runtom i Sverige. Detta i väntan på att de ska placeras ut i kommuner. Under 2011 kom 2 657 flyktingbarn och under 2012 har det hitills kommit 936 sådana.

För några dagar sedan dömdes fem flyktingbarn till villkorlig dom, ungdomsvård och skyddstillsyn för grov misshandel mot en man. De kom alla från Afghanistan. Barnen är mellan 16 och 20 år numera. Misshandeln ägde rum i Rågsved den 11 april i år.

Tvåhundratrettiosju kommuner, av de tvåhundranittio som finns, har mottagningar för flyktingbarnen i Sverige.

11 kommentarer:

 1. Som man ropar får man svar. Att beställa en undersökning som ska ha ett visst svar ger mig vibbar av en viss karaktär. Kan vi ha att göra med en propagandakampanj i sedvanlig, svensk ordning?

  SvaraRadera
 2. "ska ha ett visst svar"?

  SvaraRadera
 3. Man får inte vara så enfaldig att man litar på Migrationsverket? Det finns väl ingen myndighet som ljuger så som dom?

  Läs Merith Wager:s bok "Inte svart eller vitt utan svart och vitt – miggor berättar", så får du veta "sanningen". Om du nu är intresserad av att veta sanningen?

  SvaraRadera
 4. 1) en av tio är en ganska hög siffra till att börja med, i synnerhet om det innebär att var tionde flyktingbarn tar med sig i genomsnitt fyra familjemedlemmar.

  2) siffran verkar häröra sig till ett enskilt år. Det måste vara mer relevant (men säkert svårare) att se det över en lägre period. Kanske de ensamkommande flyktingbarnen inte tar med sig familjen första året utan det sker stegvis över flera år.

  3) Sedan har vi effekten av att många av dessa gifter sig med personer från sitt hemland som i sin tur leder till att deras föräldrar flyttar över, osv.

  SvaraRadera
 5. Kropotkins skägg28 maj 2012 kl. 10:36

  1130 personer på 4200 i den studie som gjorts. Intressant hur snabbt den gjorts med tanke på att det så sent som i mars inte fördes någon dylik statistik på Migrationsverket. Den som undersökt måste alltså ha gått igenom enskilda ärenden för att sammanställa dem.

  SvaraRadera
 6. Kolla migrationsverkets egen sida.

  ”Under åren (2007–2011) beviljades totalt 6 109 ensamkommande barn/ungdomar permanenta uppehållstillstånd. Under samma period har 1 487 personer (föräldrar och syskon) beviljats uppehållstillstånd på anknytning till ett ensamkommande barn det vill säga knappt 25 procent.”

  25% är alltså ankarbarn. Än så länge, ska tilläggas. Fler anhöriga kan dyka upp framöver.

  (Siffran 10% har journalistvänstern fifflat fram genom att plocka bort 2011 ur statistiken)

  SvaraRadera
 7. Det är en bra poäng Anonym 10:47. Källan är för övrigt på denna sida:
  http://www.migrationsverket.se/info/2556.html

  Nyheten/frågeställningen borde alltså vara "varför låtsas Ekot som om andelen ankarbarn är mindre än hälften än vad den är genom att manipulera Migrationsverkets statistik?"

  SvaraRadera
 8. Till Pelle och "Anonym 10:47": Ni verkar ha lite svårt med logiken, de 1487 anhöriga till 6109 ensamkommande flyktingbarn innebär inte per automatik att 25% är ankarbarn då det i många fall rör sig om mer än en anhörig per barn.

  SvaraRadera
 9. Just nu är det 30 somaliska familjer på väg till Sverige, till sina barn ... Jag tror inte alls att det är så få , som kommer hit.

  SvaraRadera
 10. Mer info finns här
  http://avpixlat.info/2012/05/30/sr-och-migrationsverket-desinformerade-om-ankarbarnen/#more-23161

  SvaraRadera
 11. Utdraget är ur Migrationsverkets aktuella statistik. Databasen heter ELIS. Med denna som underlag skriver Migrationsverket delårsrapporter, årsrapporter, etcetera och så vidare. Den aktuella databasen är för 2011 och för 2012.
  Så det blir för det första tämligen missvisande när verket rapporterar hur många anhöriga som fick bifall – vi har nämligen under just den här aktuella perioden ägnat oss åt att avslå somaliska ansökningar en masse.
  Och för det andra så rapporterar denna aktuella databas bara de ansökningar som är klassade BA, BF och BV. Alla ansökningar som är klassade BH, BS och BE ingår alltså inte. Bland allt det som jag som beslutsfattare har haft på mitt bord så är de sistnämnda i majoritet. Och uppgifter om denna sistnämnda grupp går bara att få fram för den som sätter sig ner och gör en manuell räkning – vilket verket inte har gjort när det desinformerat Sveriges Radio.
  Så kan det gå.
  Tillägg och förklaring av, Migrationsverkets förkortningar från samma beslutsfattande migga som skrivit ovanstående:
  Denna databas samlar ärenden med ansökningsskäl
  BF – anknytningsperson är barn i Sverige
  BV – sökanden är barn och anknytningsperson är förälder
  BA – anknytningspersonen är någon annan än en förälder
  Vad den däremot inte – jag upprepar inte, upprepar inte, upprepar INTE – samlar ihop är ärenden med ansökningsskäl
  BS – nyetablerat förhållande
  BE – etablerat förhållande
  BH – hushållsgemenskap.
  Där jag arbetar är de sistnämnda kategorierna dessutom större är de förstnämnda. Och det går inte – upprepar inte, upprepar inte, upprepar inte – att ge en helhetssiffra utan att ta med gruppen av BS, BE och Bh. Och detta går inte, jag upprepar inte, upprepar inte, upprepar INTE – utan att Migrationsverket får order om att göra en manuell räkning. Detta eftersom ansökningsskälen BS, BE och BH inte – jag upprepar inte, upprepar inte, upprepar INTE – säger något alls om hur anknytningspersonen i Sverige fick sitt PUT!

  SvaraRadera