fredag 18 maj 2012

Expressen fälls för vapenbrott

Ännu en gränsdragning för yttrandefriheten och för journalister har domen om att Expressen döms för vapenbrott nu inneburit.

Jag måste säga att jag håller med tingsrätten. Journalister ska inte ägna sig åt kriminalitet för att få ihop artiklar. Lika lite som att de ska ljuga eller hitta på artiklar.

Det finns ingen trovärdighet i sådant. Jag har själv råkat ut för den sortens skriverier i Expressen när min son skadades i en raketolycka och jag inte ville prata med dem. Då hittade den journalisten helt enkelt på vad som hade hänt och skrev klart artikeln. Den publicerades.

Expressen kommer att överklaga domen. Läs om domen här.

5 kommentarer:

  1. Varför fick de villkorliga straff? Det kunde väl vara journalistiskt motiverat att de fått skildra fängelselivet inifrån. Om de nu dömda överklagar bör det ses som försvårande eftersom de uttalar sig i pressen och säger att de är beredda att göra om brottet. Det är rätt att döma journalister som gör sig skyldiga till så här grova brott och jag har svårt att förstå varför de bara fick villkorliga domar. De borde ha dömts till fängelse, men domstolen är troligen för feg för att döma journalister till fängelsestraff.
    Om de inte blivit dömda skulle rånare kunna påstå att de var frilansjournalister och att de inte alls var ute för att råna utan hade för avsikt att sälja reportaget till en tidning. Tänk om en journalist skulle våldta för att kunna beskriva hur det käns att bli jagad av svensk polis och hur polisen bemöter våldtäktsmän. Det är fegt att gömma sig bakom journalistmanteln eller att försöka få brott att bli konst. Om media är så hårt konkurrensutsatta att deras medarbetare måste begå brott i tjänsten för att deras blaska skall sälja lösnummer, då borde domen kompletteras med en hög företagsbot. Det är kanske inte tillräckligt att döma chefredaktören. Tänk på att trappor sopas bäst uppifrån, finns det inte folk i företagsledningen som borde inkluderats i åtalet?
    Nu väntar jag bara på ett snyftreportage där svenska journalister påstår att den här domen gör det svårare att motivera varför Eritrea eller Etiopien skall släppa fängslade svenska journalister.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det tas med i domen att de har överlämnat vapnet till polisen. Förmildrande omständighet. Tryck på bokstäverna där uppe: Läs om domen här, så finns tingsrättens resonemang där.

      Radera
    2. Tänk om journalisterna kommit från tidningen Realisten (Svenskarnas Partis tidning) och att de plötsligt insett att den närpolisstation de tänkt lämna in vapnet på varit stängd och att vapnet sedan bara råkat bli liggande i handskfacket i deras bil...

      Radera
  2. Att begå ett brott i syfte att kunna skriva en artikel och sedan inbilla sig att man skall slippa straff är så dumt att det trotsar all beskrivning.
    Alla i Malmö vet att det är lätt att skaffa vapen, åtminstone de som läser Sydsvenskan, så något nytt "avslöjande" behövdes knappast.
    Lasse

    SvaraRadera
  3. Att dessutom skicka ut en journalist med invandrarbakgrund gör inte saken bättre. Kan man ha resonerat på annat sätt än att en blond blåögd svensk inte är trovärdig vid vapenköp utan att det bara är invandrare som vill köpa illegala vapen? Knappast.
    Ändå är det mest sorgliga i den här affären att samtliga journalister i kör anser att Expressens reportrar borde slippa straff för sina lagöverträdelser. Tydligen börjar svenska journalister på allvar tro att de borde ha straffrättslig immunitet i sin självpåtagna egenskap av Sveriges granskare och undersökare.

    Pressen har en viktig roll i ett demokratiskt samhälle men vem granskar granskarna? Rätten granskade denna gång journalisterna och förstås känns det ovant och obekvämt att bli fälld. Därav upprördheten.
    Lasse

    SvaraRadera