söndag 20 maj 2012

Det onda sitter i håret

Det tror muslimer så därför rakar de sina barns huvuden när de ska döpas. Och väger håret och kan ge bort dess vikt i guld till välgörande ändamål. Dessutom slaktas djur för att fira barnet.

Fast officiellt så finns det tydligen inget dop i islam. Utan ritualerna kan skilja sig en smula. Men männen läser ur koranen när barnet får sitt namn. Alla barn som dör anses komma till paradiset. Utan dop.

Dock så omskärs pojkar vid detta tillfälle, för då tas de in i religionen. Själva ceremonien heter Aqiqah, som betyder att skära. Eventuellt är det då förhuden, som är ond? Och måste skäras bort. Detsamma gäller judendomen. Fast där anses barnet rent när det föds.

Ja sederna är olika. Annars kan man ha en namngivningsceremoni om man är svensk och inte vill ha ett dop i svenska kyrkan. Min äldste son är döpt i Tyskland för att hans farmor ville det, men mina yngsta barn är inte döpta alls.

Deras namn är enbart anmälda till folkbokföringen. Men det tog lång tid innan vi hade funnit alla namnen. Det var viktigt att de hade en särskild betydelse och fanns i släkten.

På tisdag ska prinsessan Estelle döpas i slottskyrkan. Kungen och hans barn måste vara kristna. Och ifall lilla Estelle ska bli drottning någon gång, så måste hon döpas till den rätta evangeliska-lutherska tron.  Dopet sänds i TV. Och alla de 500 gästerna åker Volvo. En svensk tradition?

2 kommentarer:

 1. En nation överlever som nation, både politiskt och kulturellt tack vare sina traditioner. I Sverige har man lyckats smutskasta kristendomen till den milda grad att folk överger den ena kristna traditionen efter den andra, i tron om att de gör något bra. Svenska kyrkan är inte sämre den heller på att avskaffa de eviga värdena. Snart är det bara suparhelgerna kvar, som midsommarafton - det svenskaste av allt svenskt, det som ingen vågar ifrågasätta.

  Att låta bli att döpa sina barn i en kristen kyrka enl 1000-årig svensk tradition är uppenbarligen något man kan vara stolt över.

  Det är helt i linje med vad socialister och vänsterliberaler, dvs i stort sett hela Riksdagen vill. Själv är jag invandrare sedan 60-talet och ser med sorg hur svensken överger sina kristna rötter för att prioritera socialism, miljöflum, aborter, homosex, feminism, institutioner framför familjen och annat som bara destabiliserar landet och drar skam över oss.

  Säger inte det dig något?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fråga inte mig, fråga de andra som läser det du har skrivit. Jag känner mig inte berörd av det du säger. Ha en trevlig kväll annars!

   Radera