måndag 14 maj 2012

Peter Mangs över alla brädddar

Ja så brakar den loss då, mediebevakningen av rättegången av Peter Mangs. Jag är trött innan det ens har börjat. Själv klarade jag av denne man och vad han hade gjort när han greps. Då ville jag veta vem han var och vad han hade gjort.

Anna-Lena Lodenius skriver i dag på Brännpunkt om honom. Och försöker bena ut en del av varför. Han påminner om personer ur filmens värld, säger hon. Han är narcissist och har en fixering vid sin egen betydelse.

Jo det är väl mer ett samhällsdrag numera, än något som kan tillskrivas en seriemördare. Jag har hört dessa omdömen om mer än en människa i min närhet.

Ja och så har han asperger då (eventuellt säger hon enligt Expo har han diagnosen). Denna diagnos, som får människor med samma diagnos att gå i taket, för de vill inte bli förknippade med seriemördare. Vi har på den kartan Ragnar Nilsson, som dödade tre anhöriga - också med diagnosen asperger plus då en allvarlig psykisk störning.

Och det självklara är ju att mördare har psykiska störningar, för annars skulle de inte kunna mörda. Och det som också är självklart att vi alla har diverse drag inom oss, som inte är så hjälteaktiga eller tjusigt upphöjda fast en del tror det själva.

Jag säger som psykiatern C G Jung gjorde för länge sedan: att vi kan inte förfalla varken till det goda eller det onda. Detta kommer i alla tider att skapa motsättningar mellan de som tror att de enbart bär på godhetsgener och andra som klassas med ondhetsgener.

Människor försöker ständigt bli av med sina inre tillkortakommanden och lägga dem på andra, vare sig det de beskyller andra för är sant eller inte. Men ett samhälle, som inte fungerar bättre, än att där skapas seriemördare är inte ett gott samhälle. Det kanske vi kan vara överens om.


6 kommentarer:

 1. det har börjat cirkulera vad som verkar vara en grov mörkning
  Mangs var till för bara ett år sedan vänsterpartist,
  är det någon som kan bekräfta det,
  jag kan ju tänka vilket liv det varit om han tillhört t.ex. SD
  ännu ett bottennapp för journalister?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä det mörkas inte... han är allmänt knäpp. Det omtalas. Men Expressen påstod på ledarplats att han var högerextrem. Att han har varit med i vänsterpartiet gör honom inte till kommunist utan bara till en förvirrad galning. Enligt min mening. Om man ser politiken som en cirkel så möts ytterligheterna där bak. Och de enda vettiga är de som befinner sig längst fram, som kan se livet, som komplicerat och något som ska lösas praktiskt ekononomiskt, inte med hjälp av dogmer och påhopp på motståndare. Och absolut inte genom offer- och bödelsyn på mänskligheten.

   http://www.sydsvenskan.se/malmo/serieskytten/mangs-egna-ord--

   Radera
 2. att han är ett freak kan vi vara överens om, men han är tydligen ett V-freak,
  men om han varit med i V kan jag inte tycka annat än att det är en mörkning, dom ligger iaf lågt med uppgiften,
  jag är ledsen men detta moras av V/MP-journalister gör att man inte kan lita på någonting som skrivs

  SvaraRadera
  Svar
  1. Läs Sydsvenskans artikel. Där säger han att han prenumerade på Nationell Idag. Är han då nazist? Han är en knäppis i samma klass som Behring Breivik. Dock inte med samma storhetsvansinne. Han har aspergers syndrom och kanske något mer. Han går i samma stil som Ragnar Nilsson, som hade en grav psykisk störning och aspergers syndrom när han dödade sina tre anhöriga. Också en seriemördare.

   Radera
  2. Aspergers syndrom förklarar inte sådana här gärningar.
   Att det funnits mördare med AS bevisar lika mycket samband som när mördare varit rödhåriga eller diabetiker.

   Radera
  3. Är det någon som har sagt det? Dock finns det en faktor, som kan spela in i sammanhanget med större betydelse än rödhårighet eller sockersjuka. Ragnar Nilsson har svårt att ta in vidden av det han har gjort pga sin asperger. Han har svårt att se andras perspektiv. Han hade också en grav psykisk störning när han utförde morden, vilket jag skrev ovan.

   Radera