tisdag 29 maj 2012

Ännu en gång Julian Assange!

UPPDATERAT
I morgon avgörs om han nu äntligen ska utlämnas till Sverige eller inte. Jordens största våldtäktsmål ska kanske till slut börja. För han har ju redan blivit friad, anhållen och så eftersökt genom Interpol.

Naturligtvis drar detta ett löjes skimmer över svenskt rättsväsende och hur åklagarna agerar. Mest hårdför hitills är överåklagaren Marianne Ny, som absolut måste efterlysa denne man, för att få hit honom. Istället för att göra på något annat sätt.

I Aftonbladet ömkas nu de stackars utsatta våldförda damerna. Krönikören Oisín Cantwell tycker så synd om dem. Han sätter sig själv på den gängse piedestalen och ser ner på de stackars offren, som svensk rättvisa inte kunde skydda.

Han lever kvar i den värld, där kvinnor alltid är offer och män de stora starka busarna, som har all makt. Världen är indelad i de som är uppe och de som är nere och aldrig, aldrig blir världen jämlik. En katastrof, vilket ju gynnar sådana som krönikören.

Måtte nu Julian Assange överlämnas till svensk rättvisa, så att vi alla kan gå vidare från detta trista fall. Och skapa lite mer jämlikhet i världen.

För ifall den engelska högsta domstolen inte utlämnar honom betyder det att Storbritannien har underkänt vårt rättssystem. Och det kan påverka andra utlämningar från det landet. Herreminje!

Jag har skrivit om detta ett antal gånger. De mest besöka inläggen ser ni till höger nere i spalten i min blogg. Här skrev jag senast om Julian Assange. Det här inlägget från augusti 2010 om det rättsliga moraset, kan också vara värt att läsa.
30.5.2012 10:23
Javisst kan en åklagare begära Julian Assange utlämnad och han kan utlämnas. Hans invändning ogillas av högsta domstolen. Jaha då blir det väl Europadomstolen nästa då. Mänskliga rättigheter. Jag hörde detta läsas upp alldeles nyss av domaren i direktsändning från London i TV4 News.

Ett rätt väntat besked där domstolen gick tillbaka till den ursprungliga franska betydelsen av "rättslig instans" eller auktoritet och konstaterade att den franska betydelsen var vidare än den engelska. Men tyvärr så får de komma in med en ny överklagan inom fjorton dagar. Sedan väntar Europadomstolen.

Hillary Clinton kommer till Sverige om några dagar och då är det ju kört för Julian Assange. Han deporteras till USA och avrättas. Naturligtvis! Obs detta är ironi!

16 kommentarer:

 1. Obs jag är inte jurist men jag kan inte se annat än att detta blir ett prejudicerande fall.

  Vilka bevis stöder sig de svenska åklagarna på, när man begär denna utlämning?

  Får Sverige igenom utlämningen och utlämningen är grundad på rena anklagelser, så har Sverige ensamt sett till att den europeiska utlämningsordern därefter kan användas i vilket EU-land som helst, baserat på vilka anklagelser som helst.

  Om detta går igenom, så kan även svenskar utlämnas vart som helst i Europa - så fort någon i något annat land påstår att svensken i fråga är skyldig till något.

  Går detta igenom, så räcker det med en anklagelse för att den europeiska arresteringsordern ska kunna användas.

  Den extremt otrevliga utveckling som blir en obönhörlig följd av ett sådant prejudikat kommer uteslutande att vara Sveriges ansvar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett åtal är alltid en "ren anklagelse" ända tills rättegången. Det är där skuldfrågan avgörs...

   Radera
  2. Jo, men nu är han inte åtalad...

   Radera
  3. Exakt. Han är INTE ÅTALAD.

   Men Sverige har nu ensamt ordnat det så att vilken europé som helst kan bli utlämnad till vilket annat EU-land som helst - UTAN ATT VARA ÅTALAD för något brott!!

   Ta en extra funderare på vad detta egentligen innebär. Känns det tryggt? Känns det rättssäkert?

   Radera
 2. Det blir USA efter Sverige och han försvinner och hittas aldrig mer

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo... Alternativt så blir han inte utlämnad till Sverige utan direkt av England till USA... Detta har han nämnt några gånger så jag har en tid misstänkt att han har dragit igång denna överklagan mest för att vinna tid eftersom han känner sig körd oavsett hur det går...

   Radera
  2. Fast Sverige lämnar inte ut någon för brott till länder där de riskerar dödsstraff. Landsföräderi och spioneri har definitivt dödsstraff på skalan. Och varför skulle inte storbrittanien utvisa honom direkt till USA, deras egna bundsförvanter? Misstänkta terroristmistänkta från mellanöstern skickas ju över utan tvekan. Kan vara att Australien skulle bli lite putt på storebror.

   Nej, jag tror det handlar om en mediekåt åklagare med en viss politisk agenda att prova udda våldtäktsmål. Att hon håller på att göra bort sig internationellt förstår hon inte. Om bevisläget är som i de läckta dokumenten räcker det med att han nekar till allt i förhör, så blir det nerlagt eller frias i domstol. Det är inte ens säkert att han blir häktad och isf inte mer än en gång tills förhör av honom hållits. Kommer inget nytt fram då blir han nog försatt på fri fot. Bevisläget med vittnesmål och spruckna kondomer med och utan DNA är lite tunt. Han har nog hunnit fila på en bra historia där han framstår som en riktig hyvens kille. Om han då är det eller en skitstövel (olaglig eller laglig) har vi som inte var där svårt att veta. Dvs då frias han.

   Radera
 3. Ja det vet vi ju så väl, att alla män är våldtäktsmän.
  Visserligen bara potentiella men lika bra att sätta dit dem
  innan eller de kanske redan gjort det?
  Varför skall då Julian gå fri?
  De stackars inblandade kvinnorna är såklart helt oskyldiga och drogades av denne man. Själva har de ingen vilja utan styrs alltid av någon man. Någon annan förklaring finns ej i den kvinnliga åklagarens tycke.
  Skamligt om detta är rättsväsendet i Sverige.

  SvaraRadera
 4. Sverige är USA's verktyg.

  SvaraRadera
 5. Assange blev just utlämnad.

  Kan Grekland nu begära ut Calle Jonsson med en likadan arresteringsorder? Jag kan inte se hur Sverige skulle kunna neka.

  SvaraRadera
 6. Jaha, så vad ska alla dumskallar säga när han blir utlämnad till USA?

  SvaraRadera
 7. Hmm retoriken är ganska extrem här. Jag har ingen aning om han har våldtagit kvinnorna och det har ingen här heller. Assange är ju en spännande person och har bidragit till att avslöja stora skandaler som aldrig skulle avslöjats annars. Men frågan om han våldtagit kvinnorna kommer jag inte att skrika för eller emot för jag har helt enkelt ingen aning.

  Sen tror jag inte ett skit på att det här är en konspiration om man vill tro allt är de då förtar det saker som verkligen är korrupta. Då blir man till slut en liten skrikande dåre som hittar system i hur alla manipulerar en.

  SvaraRadera
 8. Ann Helena, du ser själv vilka konspirationsteorier som frodas i det här ämnet. Att han undanhållit sig förhör i syfte att försvåra för en svensk åklagare att fatta beslut i en förundersökning väger tydligen lätt hos konspirationsteoretikerna.
  Istället verkar Assange, om han kommer till Sverige och om man får tro vänstern och extremhögern, få ett stolpiller i r---n och en enkel biljett till Guantanamo.
  Vilket trams. Det handlar om en förundersökning där han skall höras. Punkt. Slut.

  SvaraRadera
 9. Visst är det synd om de drabbade tjejerna. Framförallt om folk i deras omgivning läst förundersökningsprotokollet. Jag undrar över hur en kvinna kan spara en använd kondom i mer än en vecka. Gör man så i partikarriärkretsar?
  Förutom de drabbade tjejerna är det synd om kvinnor som blir våldtagna på klassiskt vis. Vem skall tro att dessa blivit utsatta för något hemskt om det som står i förundersökningen skall vara våldtäkt.

  SvaraRadera
 10. Assange är en dimridå, våldtäktsanklagelserna är ytterligare en dimridå, förundersökningen i Sverige är en tredje dimridå, eventuell vidareutlämning är en fjärde dimridå, och blaskpressen är till slut en femte och extra hostframkallande dimridå.

  Bakom alla dimridåer döljer sig den egentliga frågan som rör den europeiska arresteringsordern och VEM som ska ha mandat att använda detta verktyg.

  Domen i brittiska HD finns här:
  http://www.supremecourt.gov.uk/docs/UKSC_2011_0264_Judgment.pdf

  Läs texten under "The Issue" ("Frågan") på sidan 3 till att börja med, paragraferna 4 resp 5 som börjar med "Miss Rose contends..." och därefter "Miss Clare Montgomery QC for the Prosecutor contends...".

  Så ser ni vad fallet handlar om.

  Det framgår då att grundfrågan ("The Issue") som Supreme Court hade att ta ställning till, inte handlar om Assange själv (det kunde ha varit vem som helst). Frågan handlar om huruvida en åklagare i ett annat EU-land ska omfattas av begreppet "Judicial Authority" (ungefär: rättslig myndighet) eller inte.

  Och nu har alltså Supreme Court i England fastslagit att en åklagare ingår i begreppet "Judicial Authority". Domstolen stöder domen på EU:s Framework Decision, något som framgår på många punkter i texten.

  I och med detta beslut finns det alltså prejudikat på att det är fritt fram för ÅKLAGARE att godtyckligt begära utlämning utan att någon egentlig prövning behöver göras i domstol. Observera att en åklagare inte är opartisk, utan PART (!!!) i målet.

  Domstolen var inte enig - två röstade emot: Lord Mance samt Lady Hale.

  SvaraRadera
 11. Allt sex som förekommit har skett med de inblandades vilja. Problemet var att komdomer sprack. När någon kan bli misstänkt för våldtäkt pga spruckna kondomer är nåtot fel i systemet. Sen undrar jag hur det ser ut under hårrötterna på tjejer som har kvar använda kondomer i mer än en vecka. Efter att ha läst om Anna Ardins hämndprinciper på internet och läst att hon på ett tidningsomslag kallades "Slut of the Year" undrar jag vem som egentligen hämnas. Det är kanske så att Sverige och våra lagar plötsligt belyses i omvärlden på ett sätt som vi kanske inte kunde ha förutsett och framförallt inte önskat. Tänk så roligt ledamöterna i Europeiska rådet kan ha när de skämtar med Fredrik om detta. "Broken condom rape prime minister?"

  SvaraRadera