onsdag 25 augusti 2010

Striden mellan män och kvinnor

Det som står mot vartannat nu idag i varsin ringhörna är hela den utveckling med extremfeminism, som har försiggått i Sverige de senaste tjugo åren. Mot detta står den gammaldags manligheten. Den som tog hand om kvinnorna och slet för att försörja familjen.

Det är en manlighet med positiva förtecken av den sort som finns också i dag. Den negativa extremfeminismen går in för att detronisera männen på arbetsmarknaden, att ta över makten över barnen. Att göra sig av med det manliga elementet ute i verkligheten och att försöka införliva allt med sig själva.

Detta i sin tur gör ofta att de negativa manliga och kvinnliga sidorna hos människor blir agiterade. Det är en kamp, som om inte de positiva sidorna hos människor ingriper, inte kan föra något gott med sig.

Inom oss alla finns de element som ingår i män och kvinnor. Vi kan betona mer eller mindre det som förknippas med dessa olika kön. Den valfriheten har vi om vi är medvetna om hur vi beter oss.

Går det att vara feminist utan att vara extremfeminist. Jo visst kan man det. Det går att stå på sig om sina egna rättigheter utan att attackera männen. Det går att leva ihop med män utan att försöka ta all makt ifrån dem. Utan att beröva dem barnen.

Mannen inom en kvinna är den oresonliga del, som aldrig slutar att prata och argumentera om denna del är negativt präglad. Den delen står för åsikter och övertygelser ända in i döden. Denna animus kan i positiv bemärkelse stötta och ge en kvinna ryggrad, hjälpa henne igenom svårigheter och låta henne bli kreativ och företagsam. I sin högsta form kan denna manliga sida sätta en kvinna i kontakt med hennes tids andliga utveckling och hon kan då bli mer mottaglig än en man för nya och skapande idéer.

Hos en man så utgörs hans kvinnliga sida av känslostämningar, mottaglighet för ingivelser och förmåga till personlig kärlek. När mannen inte kan hitta fram genom logiskt tänkande så hjälper den kvinnliga sidan honom att ta fram intuition och blir en förmedlare till en större inre del av psyket. Den negativa sidan hos denna kvinnliga sida hos män är vassa och giftiga anmärkningar om allt. Männen kan ge sig in i en destruktiv pseudointellektuell lek, vilket hindrar dem att träda i direkt kontakt med livet och verkligheten. En negativ kvinnlig inre sida kan också dra bort en man från verkligheten genom råa erotiska fantasier, vilka kvarstår om mannens känsloliv förblir infantilt.

Nu när detta i vårt land manifesteras i olika rättsliga processer, så har kampen mellan mannen-kvinnan fått kollektiv innebörd. Och de negativa aspekterna dominerar ofta i dessa tillställningar. Meningen med att låta detta gå till offentlig prövning måste vara i en positiv bemärkelse att vi ska få möjlighet att återigen ompröva våra egna inre manliga och kvinnliga sidor och för oss som människor kan detta innebära att vi utvecklas mot en mer positiv själslig nivå.

4 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 2. Att jag har strukit ovanstående kommentar berodde av att denne var intresserad av att diskutera på den lägsta möjliga nivån. Med hjälp av "vassa och giftiga anmärkningar" (se ovan) försöker en sådan person komma in under skinnet på den andre och få den att gå med på sin egen diskussionsnivå. När någon inte ens orkar läsa vad jag skriver utan förfaller till en låg nivå så blir den struken.

  SvaraRadera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera