måndag 31 maj 2010

Ship to Gaza anfallen av israelisk militär

UPPDATERAD 1 juni

Eller av pirater som Dror Feiler och Mattias Gardell skulle kalla dem.

I detta infekterade sår, som skapades för att västvärlden hade så dåligt samvete efter att judarna återigen hade jagats, förföljts, internerats och dödats i förintelseläger i Tyskland under andra världskriget, så blir det inte bättre för att några fartyg med aktivister tar sig dit.

Palestinagrupperna i Sverige kallar dessa skepp för Frihetsflottan medan Israel menar att det är Turkiet, som ligger bakom hela aktionen.

Ship to Gaza sägs vara en människa-människa-aktion, som ska förse Gaza med förnödenheter de annars inte får i form av byggnadsmaterial och medicinska förnödenheter.

Ombord fanns bland andra författaren Henning Mankell och riksdagsledamoten för miljöpartiet Mehmet Kaplan.

Minst tio personer (kan vara så många som tjugo) /visade sig till slut bli nio dödade aktivister/ dödades då fartygen bordades i morse av israelisk militär. Enligt uppgift blev soldaterna från Israel anfallna och öppnade då eld.

Från EU:s sida har "utrikesminister" Catherine Ashton sagt att blockaden mot Gazaremsan måste brytas.

Och Sveriges utrikesminister Carl Bildt har kallat till sig Israels ambassadör i Sverige för att få veta vad som har hänt med fartygen i Ship to Gaza.

PS. Här är alla svenskarna ombord. DS

Fyra svenskar uppges nu vara fängslade medan fem har ställts inför ett ulitmatum. Dror Feiler uppges ha blivit skadad i ansiktet. Dock inte allvarligt.

Här kan ni se en intervju med Mattias Gardell innan han försvann och återfanns.

PS. Fin logga hade dom också Ship to Gaza för ett år sedan innan dom ändrade till en mer neutral. DS.

7 kommentarer:

 1. Det blir intressant att höra Birgitta Ohlssons kommentar.

  SvaraRadera
 2. Cuben: Tror du hon kommer att säga nåt?

  SvaraRadera
 3. Fartygen utgick från ett EU land, Cypern. Flera EU medborgare var med på fartygen. Carl Bildt har kallat Israels ambassadör till UD. Det är ett bra och riktiga första steget. Jag antar att ett flertal fartyg bar flagg från EU länder. Bordningen av fartygen skedde på internationellt vatten, vilket kan ha betydelse om fartygen bar flagg från EU länder. Turkiet (och Israel) kommer säkert noga att följa hur varje enskilt EU land agerar.

  Sedan bör rimligtvis bollen gå över till Ohlsson också. Hon kan väl inte tänka sig att Bildt och Reinfeldt ska köra hela det här racet?! Det är nu som vi får veta om hon duger något till och var hennes lojaliteter ligger.

  Nej jag tror egentligen inte att hon kommer att säga något, (mer än en massa ord som är intet förpliktigande).

  Sedan undrar jag stilla hur vältränade de israeliska soldaterna var för detta uppdrag. Helikopterlandsättning på fartyg med förväntad motattack är ett av de svåraste uppdragen som finns.

  På TV såg jag några skrämda soldater stå akteröver(?) på ett fartyg. Sånt här får en försvarsledning inte utsätta sina soldater för. Dålig strategi (politiskt och militärt) och dålig taktik, då blir genomförandet bara pannkaka.

  SvaraRadera
 4. Jag hoppas att det inte är många på den här bloggen som intresserar sig för det militära och inte jag heller så mycket, men i alla fall.

  Taktiska misstag av Israel enligt min mening. (Förutom att hela tilltaget var befängt och antagligen ”kriminellt”).

  1. De visste inte hur "terrängen" såg ut.
  2. Det var inte klart väder, verkar det som.
  3. Alla visste att de skulle komma.
  4. Israel skyddade inte sina soldater. (Se exempelvis bild där svensk bandvagn 206 lyfts med helikopter). Soldaterna kunde inte ens skydda sig som poliser gör vid upplopp. Bara en luftlandsatt bandvagn (om möjligt) på fartygsdäcket hade kunnat skydda soldaterna.

  http://www.g2mil.com/Helo-assualt.htm

  http://en.wikipedia.org/wiki/File:H%C3%A4gglunds_Bv206D_CH-53G_Luftransport.jpg

  SvaraRadera
 5. Hej Helena!

  Israel hävdar att massakern på civila var motiverat, eftersom deras soldater blev attackerade och att de handlade i självförsvar.

  Men de blev attackerade när de bordade ett fartyg som de inte har någon laglig rätt att gå ombord på, de betedde sig som pirater som kapar handelsskepp utanför Somalias vatten.

  Förmodligen blev soldaterna attackerade av civila som agerade reflexmässigt utan att tänka i en situation där de blev överlumpade.

  Men vems självförsvar talar vi om här? Det här kommer att bli en brännande juridisk fråga!

  Du kan läsa hela artikeln på:

  http://darenpagatan.blogspot.com/2010/05/israel-attackerade-ship-to-gaza.html

  SvaraRadera
 6. Johannes: uppriktigt sagt så bryr jag mig inte så mycket om juridiken. Hela Mellanösternfrågan har jag gett upp hoppet om för länge sedan. Jag håller inte på något läger. Detta är ett infekterat område (som jag skriver ovan) och denna infektion har åstadkommits av andra världskriget och dess följder. Och detta aktivistscenario åstadkom inte mycket annat än att göra saken sju resor värre. Nu är Turkiet förbannat på Israel också.

  SvaraRadera