måndag 10 maj 2010

Sjutusen miljarder kronor till stöd åt krisländer i EU

Ett enormt paket med omkring 7 000 miljarder kronor finns i beredskap inom EU för att hjälpa länder i ekonomisk kris. Grekland och eventuellt andra kommande krisländer.

Förhoppningen är att detta ofattbara paket ska dämpa nedgången på världens börser och alltså inte störta världen in i ännu en finanskris innan den förra ens har avklingat ordentligt.

Börserna i Asien skulle inte hinna öppna innan detta paket hade klubbats. Och det lyckades. Försiktigt positivt inleddes dagen i öster på börserna.

Sverige ska inte behöva bidra med särskilt mycket och vi får i så fall tillbaka de pengarna ifall inte länderna går i konkurs. Trösterikt.

6 kommentarer:

 1. Så mycket pengar! Var kommer dom ifrån? Jo, dom trycks ur det blå. Massan får pröjsa men några skor sig. För bedrövlig. Ruggigt igen. Dubbelruggigt! Vi syns på Newsmill.

  SvaraRadera
 2. Ja visst är det märkligt att det alltid finns pengar. Det gäller bara att få tag på dom... :)

  SvaraRadera
 3. - 750 miljarder euro är något mer än den svenska bruttonationalprodukten två gånger och skulle räcka till att betala den svenska statsskulden sex gånger, sade finansminister Anders Borg.

  Det ger en uppfattning om vad det skulle räcka till. Denna enorma summa.

  SvaraRadera
 4. Ann Helena
  Pengar snyts inte ur näsan. Men om det monetära systemet hotar att kollapsa så trycker man mer pengar som pumpas in i systemet.
  Det är som att späda ut te med vatten och hoppas att ingen tycker att det blev för blaskigt för då infinner sig inflationsspöket som vill kompensera den utspädda valutan genom högre löner och i sin tur priser. Ja det som händer nu är inte bra men om visa EMU länder inte förstått vikten av att rätta munnen efter matsäcken under flera år och dessutom ljuger om innehållet så drabbar det även de som har ordning på finanserna. EMU apparaten har visat upp en alldeles för godtrogen och slapp attityd i sitt kontrollsystem. EMU passagerarna har beslutat att ställa upp för varandra för att säkra växelkursen på den gemensamma valutan och Sverige lovat att ställa lån till förfogande om det behövsför att säkra kursen. Om Euron tvingas till devalvering så drabbar det oss i Sverige genom att våra exportpriser blir högre än vad övriga Europa kan exportera för samtidigt som dom kommer att finna våra produkter obilliga.
  Med detta vill jag ha sagt att det är mer komplext än "var kommer plötsligt alla pengar från"

  SvaraRadera
 5. Ja mycket trolleri Syndetikon och det var väl det som grekerna sysslade med under det senaste seklet också... ;)

  SvaraRadera
 6. På några ställen i dagstidningarna har det de senaste dagarna stått att grekerna är lata o fuskar genom att bl a jobba ineffektivt , inte arbeta full tid genom att de smiter från jobbet o pensionerar sig redan från 50-årsåldern.
  T o m greker själva har bekräftat detta i tidningrna.
  Konstigt att man kan skriva något sådant med tanke på att i Sverige det varsta brott man kan begå är att beskylla en specifik grupp människor att ha dåliga egenskaper. Gör man det blir man snabbt utesluten ur samhällsgemenskapen.
  Det blev t e x ett himla liv i medierna för ett antal år sedan när dåvarande invandrarministern Birgit Friggebo försiktigt medgav att det förekom en viss överrepresentation av kriminalitet bland de nyinkomna kosovoalbanerna. Det var på håret att hon fick avgå.
  Så konstigt det kan bli?

  SvaraRadera