måndag 17 maj 2010

Hur har kvinnor det i Saudiarabien

I morse diskuterades med allvarliga ansikten och rynkade pannor (programledaren mest) i SVT1 hur det står till i Saudiarabien. Hur kvinnorna har det med sina svarta beklädnader och de inskränkningar i sin frihet, som vi betraktar som sektliknande och medeltida.

Detta med anledning av att de naturligtvis inte kunde bjuda in Lars Vilks och diskutera vad han har blivit utsatt för den senaste veckan (hans sajt är fortfarande inte fri från den senaste hackningen). Det kan inte Sveriges största och officiella TV-kanal göra.

På Newsmill så är detta med yttrandefrihet och Lars Vilks den hetaste diskussionen, men den försiggår bakom kulisserna. Överallt så finns det artiklar som den här. Och Expressens chefredaktör Thomas Mattsson har begripit att detta är hett och har alltså skrivit om det på sin blogg.

I världen lär det finnas 1.5 miljarder muslimer. Kristendomen har 2.1 miljarder anhängare. Upplagt alltså för ett enormt religionskrig?

Nä, det tror inte jag. Det finns små grupper, som eldar på för att få krig, men de kommer inte att lyckas med detta. Allt hänger ihop i Sverige, som är ett litet land och uppenbarligen hänger de senaste brotten på området också ihop.

Det räcker med ett litet antal människor, för att störa samhällsordningen om inte de styrande reagerar. Det har vi sett många gånger i historien. Och detta kan naturligtvis ske nu också. Men jag tror inte det.

Vi vet för mycket helt enkelt i dag och har för mycket information från alla håll och kanter. Och det är naturligtvis alldeles i linje med det land och den demokrati vi lever i att detta diskuteras överallt och extremister skyndar på utvecklingen. Så man kan säga att den lilla grupp, som nu begår brott, hjälper till, även om det är på ett bakvänt sätt.

Och detta även om det enbart blir ett bekymrat inslag i SVT1 om hur det står till i Saudiarabien. Det finns ju en orsak till att detta diskuteras där. Saudiarabien är en monarki med sunnimuslimsk administration, vilket betyder att religösa lagar styr i detta land med drygt 24 miljoner invånare och omkring 25 procent av världens olja.


Så här skriver Wikipedia ( förklaringar inom parentes bloggadmin): Lagar och traditioner samverkar till att kvinnor och män i Saudiarabien hålls åtskilda utanför hemmet och att kvinnor endast undantagsvis vistas i det offentliga rummet. Kvinnornas rörelsefrihet är kraftigt inskränkt då de endast får resa i sällskap med en manlig släkting och det är förbjudet för kvinnor att köra bil. Detta system har liknats vid det system som den färgade befolkningen i Sydafrika upplevde under apartheid.

Kvinnors rättigheter att arbeta, äga och förvalta egendom och att rösta i allmänna val i Saudiarabien är kraftigt inskränkt. Restauranger, även restauranger ägda av västerländska bolag, har två ingångar och åtskilda ytor för män och kvinnor där kvinnornas ytor regelmässigt är enklare än männens.

Kvinnors klädsel är reglerad i lag. Icke-muslimska kvinnor ska bära "anständiga kläder", vilket i princip innebär hijab (slöja). Muslimska kvinnor ska bära abaya (heltäckande svart med eller utan täckt ansikte), hijab och niqab (heltäckt också ansiktet). Den religiösa polisen, mutawa, ser till att lagen efterlevs. 2002 hindrade mutawa otillräckligt påklädda skolflickor från att ta sig ut ur en brinnande skolbyggnad, vilket ledde till att 15 elever innebrändes

6 kommentarer:

 1. Ruggigt! Kvinnorna måste fråga sin man om dom får ringa till läkaren. När dom ska köpa underkläder måste dom tampas med manliga expediter. Fy fan!

  Att inte folk skriker här i Sverige. Att inte Mona Sahlin gjorde något när hon var ansvarig för invandrarflickors s k heder. Vad gjorde hon under flera år? Ingenting!

  SvaraRadera
 2. Helena: När rädsla styr kan det gå långt... och tystnad. Men det är som någon har sagt att människor kan finna sig till rätta i de hemskaste samhällen. De har ju inte något val.

  SvaraRadera
 3. Religionskrig, nja, men i de flesta länder där den muslimska gruppen blir tillräckligt stor växer konflikter o våld fram.
  Tom fd integrationsministern Jens Orback lät tungan slinta när han kommenterade det bestialiska mordet på den holländske politikern Theo van Gogh, som utfördes av en radikal muslim. Han sade typ:
  Nån gång kanske vi hamnar i minoritet, o har vi försvarat de andras rätt så går vi lite tryggare". http://www.friatider.se/favorit-i-repris-nar-vi-blir-i-minoritet-med-jens-orback-s

  Intressant är också Libyens ledare Muammar al-Gaddafi som på detta klipp nöjt konstaterar att "Vi redan har 50 Milj muslimer i Europa och när Turkiet också kommer med i EU blir vi 100 Milj muslimer. Sen är det bara en fråga om några decennier innan "Vi" tagit över utan vapen". Han säger också många andra tänkvärda saker. http://www.youtube.com/watch?v=LNUqLztI4mQ&feature=related

  Pops

  SvaraRadera
 4. Sen är det ju inte bara det att muslimerna föraktar o slåss mot andra religioner utan det finns massor av muslimska grupper som tolkar koranen olika. Alla anser förstås att de är de enda som har begrepp att göra den rätta tolkningen och hatar därför de andra otrogna.

  Det var inte utan orsak som Indien delades efter självständigheten o Pakistan frigjordes. Detta var dock inte tillräckligt utan Indien o Pakistan är trots det dödsfiender p g a att de tror lite olika om Gud. Samma sak med de andra krutdurkarna Libanon o forna Jugoslavien. Det finns hur många exempel som helst.

  Det är i alla fall tur att vi i Sverige genom Guds försyn bara får hit snälla o fredliga muslimer som arbetar flitigt med att bygga upp vårt samhälle som så länge stått stilla i utvecklingen i brist på alla kreativa influenser från Arabländerna o Afrika.

  Pops

  SvaraRadera
 5. Pops: Ja suck vad jag är trött på människor som tror att dom måste tro, när det går att veta...

  SvaraRadera
 6. jag vet att allt det här gör att ni ser en dålig förebild om islam, men tro mig folk tolkar faktiskt olika om koranen...det finns faktiskt personer som hjärntvättar folk med flit för att ha makt och terrorisera... men det finns även ärliga imamer som tolkar rätt och gör att folk tänker väldigt fredligt och respekterar alla andra som tror på något annat.... jag skäms över dem personer som gör en dålig förebild om islam som inte är så, t.ex. terrorisera och tvinga kvinnor o.s.v. -.- det är inte så faktiskt.. :(

  / yasemin ;)

  SvaraRadera