torsdag 27 maj 2010

Billy Butt nekas resning

Hans tionde begäran om resning i högsta domstolen avslogs. Billy Butt dömdes i Stockholms tingsrätt år 1993 mot sitt nekande till fyra års fängelse för nio fall av våldtäkt och ett försök till våldtäkt. Svea hovrätt skärpte efter hans överklagan straffet till fem års fängelse. Han frigavs 1996.

Musikproducenten Billy Butt hävdar alltjämt att han har blivit oskyldigt dömd och har därefter begärt resning i högsta domstolen upprepade gånger. I sin åttonde resningsansökan inkluderande han bland annat brev från några av de kvinnor som tidigare anklagat honom för våldtäkt, men som sedemera ändrat sig och nu intygade hans oskuld.

Butt hävdade att att han aldrig hade begått något brott. Domen mot Butt har varit minst sagt kontroversiell och har debatterats i media flera gånger. En rad framstående personligheter i Sverige har krävt i media att Billy Butt ska få upprättelse.

I oktober 2006 fick Butt på nytt avslag i högsta domstolen, men denna gång var två av de fem domarna skiljaktiga och förespråkade således resning. Efter avslaget började Butt omedelbart skriva på en nionde resningsansökan, och fick då hjärtinfarkt och togs in på sjukhus.

I september 2009 inlämnades Butts tionde resningsansökan av advokat Björn Hurtig. Högsta domstolen agerade omedelbart och begärde ett yttrande från Riksåklagaren. Ytterligare nya omständigheter hade framkommit i målet och Butts advokat trodde på resning denna gång, vilken nu alltså avslogs.

Billy Butt föddes i Kenya 1945 och har indiska rötter. Han är muslim. Han anser själv att han har uppfört sig moraliskt förkastligt mot dessa kvinnor eftersom han utlovade jobb om de gick med på att ha sex. Han utnyttjade dem. Men han anser inte att det han har gjort är brottsligt.

Frågan är vad han ska göra nu. För den senaste resningsansökan fick han rättshjälp för att han var så sliten. Han är nu 64 år och 17 år har gått åt till denna rättsaffär. Då denna tionde ansökan nu har avslagits så finns det väl ingen anledning att börja om med en elfte.

Om jag var Billy Butt så skulle jag börja ett nytt liv. Och lämna allt det som har varit bakom mig. Av någon anledning så har allt detta hänt, men att gräva ned sig mer i det kommer med all säkerhet att ända hans liv. Någon gång är det dags att gå vidare.

2 kommentarer:

 1. Hela historien är bedrövlig o domen bygger på en unison moralisk upprördhet hos medier, kulturpersonligheter o rätten.
  Aldrig någonsin under dessa 17 år har jag läst att det skulle vara moraliskt tveksamt att bjuda ut sin unga kropp till en man för att skaffa sig oförtjänta fördelar.
  Han har fått ett ligg genom att lova mer än han tänkt hålla. Vilken man har inte gjort det?
  Hon har bjudit på ett ligg för att skaffa sig fördelar. Både har blivit lurade. I potten för Billy Butt låg 4 års fängelse.

  Pops

  SvaraRadera
 2. Ja vad ska man säga? Det finns ingen rättvisa Pops. Alla råkar vi ut för saker och ting i våra liv. Och det enda försonande sättet, som jag har hittat att se på det är att tänka att vi lever alla massor av liv och att vi är här för att lära oss. Jorden är en skola. Och att allt jämnar ut sig i längden.

  Men som Billy Butt också har sagt så har han blivit en bättre människa av det som hänt. Och egentligen tror jag att så enkelt är det. Detta är vad det handlar om här i livet. Att bli en bättre människa.

  SvaraRadera