onsdag 12 maj 2010

Här testas yttrandefriheten på Newsmill

Kommer denna kommentar att beviljas av modereringen? Här får vi se hur mycket yttrandefrihet, som tillåts när det gäller Lars Vilks och den video, som troende islamister stoppade på Uppsala Universitet. Fortfarande kan ni se denna kommentar på min sida på Newsmill, men den är inte beviljad än av redaktionen.

Det är problem med att säga till kommentatorerna att vi skriver på eget juridiskt ansvar och så censurera i förväg det vi skriver.

Ann Helena Rudberg har kommenterat på:
Ögonvittne: Segerstämningen när föreläsningen avbröts var vämjelig
Precis som att Elisabeth Ohlson Wallin fick visa sin Ecce Homo i Uppsala domkyrka till allmänhetens förundran, så har naturligtvis Lars Vilks rätt att visa en video av en iransk konstnär på Uppsala Universitet utan att bli stoppad av troende i publiken.

När det gällde Ecce Homo så hade ärkebiskopen tillåtit denna utställning, där Jesus framställs med en något erigerad penis bland utstötta och läderbögar. När kommer Lars Vilks att tillåtas att visa denna video (som också har bögmotiv plus Mohammedmasker på folk) i en moské?

http://www.dumpert.nl/mediabase/33434/98ff6c9b/allah_ho_gaybar.html

PS. Bravo Newsmill nu såg jag att min kommentar var publicerad! Tog inte hela dagen som det kan göra annars. Klockan är nu 9.50 DS.

3 kommentarer:

 1. Vilks Akbar! Vilks är större!

  SvaraRadera
 2. Det låter som du vill införa ett yttrandetvång; Här måste det bli mera yttrande liksom,yttra,yttra yttra sig kontroversiellet och onödigt provokavit, fantasier blir till sanningar.Moskeer ska tvingas att ha Vilks på väggarna i din värld liksom. Vi vet alla att Mohammed inte var en hund eller en rondellhund, Vilks yttrande är ett tics. Vi vet att Jesus var en människa och kan ha varit homosexuell, det är något vi kan reflektera över. Men det är omöjligt med en reflektion över Vilks irellevanta teckningar av Mohammed som rondellhund. De är helt tomma.

  Maja

  SvaraRadera
 3. Maja: Smaken är som baken... här tvingas minsann ingenting. Vad har du fått det ifrån? Jag berättade bara om vad som hade försiggått. Och vad som är otänktbart.

  Själv så gillade jag inte att ärkebiskopen tillät detta i kyrkan, fast jag inte ens är med där. Men det skulle aldrig falla mig in att ta till våld för det.

  Och Vilks har ritat en judesugga och häcklat också kristendomen. Uppenbarligen tycker inte människor är denna teckning (fast den ställdes ut i lilla värmländska Tällerud 2007) är särskilt tom.

  Muhammed som hund är ett gammal motiv, minst tusenårigt har jag hört, så det är inte så märkvärdigt i konstsammanhang. Men reaktionerna är.

  SvaraRadera