fredag 14 maj 2010

Har vi yttrandefrihet i Sverige?

Ja så avbröt då en islamsk skara visningen av den iranska konstnärinnans video i Uppsala. Det vet vi.

Jag såg en 11-12 minuter lång film från detta tillfälle i Uppsala i en föreläsningssal på universitet. Från det att en man hoppar på Vilks tills någon säger att vi utrymmer lokalen, vilket naurligtvis är en seger för gruppen, som stoppade den.

Här kan ni se en redigerad del av detta.

De säger sådana saker som: Varför stoppade ni inte filmen när vi sade det. En man sitter längst fram med händerna i huvudet för han mår så illa av det han har sett.

Dessa troende tycker sig ha tolkningsföreträde. Det fungerar så när man har hittat något som man tror på. Jag vet att det är så eftersom jag har en släkting som är med i Jehovas vittnen. Det är likadant där. De är de utvalda som ska sitta vid Guds sida när han en gång kommer hit för att ordna till allt på jorden.

Det är en slags saga, som handlar om att alla orättvisor som någon någonsin har varit utsatt för på denna jord ska rättas till av den store fadern i himmelen.

Och sådana djupa trosuppfattningar är väldigt sorgliga. De förekommer inom politiken också. Inom feminismen: kvinnorna som har varit förtryckta i årtusenden ska äntligen lyftas upp och få samma rättigheter som männen genom lagar och förordningar. Om nu inte fader Gud kan hjälpa till.

Människor är de enda varelserna på denna planet, som kan friskriva sig medvetet från möjligheten att leva ordentligt. Djur kan inte det. De är inte medvetna utan styrs av sina instinkter.

Det var därför en älgko fick sätta livet till i går efter att hon instinktivt skulle försvara sin kalv, genom att attackera och skada en kvinna. Amulanspersonal kom för att undsätta kvinnan, men hindrades av älgkon att komma därifrån. Så hon sköts. Jag hoppas dom sköt kalven också för den klarar sig inte ensam.

Inför framtiden så önskar jag verkligen de som stoppade den där filmen i Uppsala, på universitetet, att de begriper vad yttrandefrihet handlar om. Men det är inte troligt att de inser det. För de har som sagt tolkningsföreträde. För Gud är på deras sida.

PS. Jag har lagt upp ett nästan likadant inlägg på min blogg på Newsmill. Det ska bli intressant att se om jag får kommentarer. Här eller där. DS

Nu är www.vilks.net tillbaka i bloggosfären (kom tillbaka 15 maj) och Lars Vilks är inbjuden till Utrikespolitiska Föreningen i Uppsala i höst att hålla den avbrutna föreläsningen.

Ja så var det ju det här med mordbranden. Suck.

8 kommentarer:

 1. Intressant att höra alla muslimer i salen som skriker att Wilks är bög. Det verkar nästan vara deras största problem att det finns bögar i Sverige (inte för att jag vet om Wilks är det eller inte o det är dessutom helt ointeressant). Det måste också vara ett schizofrent problem för vänstern som samtidigt som de hatar alla svenskar med bögnoja och "islamofobi" måste blunda för att det är muslimerna och inte "islamofoberna" som verkligen hatar bögar o helst skulle vilja likvidera dem så att det blir lika bögrent som i Iran där det enligt regimen inte finns några bögar.
  Det börjar bli dags för vänstern att välja sida nu?1!

  SvaraRadera
 2. Mmm det finns många problem med detta. Dessutom är det porr och därför ska det stoppas. Och publiken frågar varför den inte stoppades när de sa ifrån. Det frågar de polisen. Tack för kommentaren!

  SvaraRadera
 3. Vilks är inget annat än en mobbare! Han har inget vettigt att säga utan genom sina teckningar provocerar han bara en massa muslimer i onödan. Det är väl självklart att yttrandefriheten har gränser. När yttranden börjar övergå i kränkningar, förtal, förargelseväckande beteende blir det självklart obehagligt. Att de kränkta sedan överreagerar våldsamt gör inte yttrandena mindre klandervärda.

  SvaraRadera
 4. Kalle: Jag kan glädja dig med att han är tillbaka på sin blogg (jag trodde faktiskt inte att dom skulle lyckas med det men vad vet jag). Och han skriver själv om att sådana som du säger att allt är hans eget fel. Dessutom kan jag glädja dig med att han är anmäld till DO (diskrimineringsombudsmannen) för att ha kränkt invandare för att han har sagt att de är tråkiga.

  Så här säger han:

  Jag har ofta framfört åsikten att de flesta invandrare och inte minst muslimer är tråkiga, liksom människor i allmänhet är tråkiga. Med detta har jag avsett att de inte är intressanta för medierna vilka föredrar de fundamentala som är explosivt intressanta i debatter och annat. Men de kommer därvid att också framstå som representativa för hela invandrargruppen. De småtråkiga, som är måttligt engagerade i konstprojekt och konstföreläsningar, för vi aldrig se.

  Nu kan du också anmäla honom till DO eftersom han ha sagt att "människor i allmänhet är tråkiga". Det var väl bra! ;)

  SvaraRadera
 5. Kalle: Jag kan också glädja dig med att Lars Vilks är inbjuden att hålla sitt framförande i höst på Utrikespolitiska Föreningen i Uppsala. Där kan du nu protestera och kväsa yttrandefriheten en gång för alla. Visst vore det kul ;)

  http://www.ufuppsala.se/news.asp?page_ID=1

  SvaraRadera
 6. Grattis till återkomsten som bloggare Ann! Men inte heller jag gillar Lars Vilks provokationer. Fast att de flesta människor är tråkiga, det håller jag med om. Bättre provokation än att hålla på med muslimernas dumheter. Sedan är jag ledsen för att 21-åringen som dödade sina halvsyskon är asperger. Det får fördomarna mot detta handikapp att ta fart. Att autister är farliga, vilket inte är sant.
  hälsn fr Gitta

  SvaraRadera
 7. Hej Gitta! Kul och se dig här, kunde inte låta bli till slut att kommentera samtiden. Världen är lika vansinnig som vanligt...

  Nä jag tror tvärtom Gitta om 21-åringen med asperger. Då måste det diskuteras in i grunden. Det var "fina" människor den här gången, som hade denna son. Så skola (han studerade fortfarande), samhälle och familj måste skärskåda vad som har gått snett.

  Själv tror jag det handlar om den berömda tystnaden nu igen... vi får se.

  SvaraRadera
 8. Kolla på detta klippet så förstår ni vilken sjuk religion islamismen är. Den är verkligen vidrig, falsk och förljugen i de flesta avseenden, även om jag är mycket tolerant till andra världsreligioner.

  Var håller alla "snälla" och fredliga muslimer hus?. De verkar inte våga yttra sig av rädsla för vad andra muslimer tycker. Kanske tror de att vi redan infört Shariahlagar i Sverige?

  http://youtube.com/watch?v=eeIgpZdM4As

  SvaraRadera