tisdag 18 maj 2010

Lars Ohly vill censurera Expressen

Men inte hela utan bara en namngiven reporter: Karl-Johan Karlsson, som skrev en artikel om Ohlys son. Sonen går i privatskola fast fadern är helt emot något sådant.

Lars Ohly har krävt en ursäkt av reportern och att han aldrig mer ska skriva om Ohlys barn.

Till saken hör att båda barnen till Ohly har gått i privatskolor och att de båda är myndiga och alltså kan fatta sina beslut själva. Och därmed inte längre behöver en pappa som försvarar dem.

Och är det inte lite väl magstarkt att försöka censurera en reporter på Expressen? Jag som trodde vi hade tryckfrihet i landet. Och lagar som reglerar detta. Men förhandscensur ingår väl inte? Inte så länge Ohly inte sitter i regeringen.

26 kommentarer:

 1. Det fanns en annan känd kommunist och stalinist, John Takman, (http://sv.wikipedia.org/wiki/John_Takman ) socialläkare, kommunistisk riksdagsman mm, som inte heller levde som han tyckte andra borde leva,
  Hans familj ägde den största villan i omgivningen i Smedslätten i Bromma, barnen gick i privatskolor, familjen hade 2 bilar o husan var klädd i svartvitt.
  Snygga figurer!
  Pops

  SvaraRadera
 2. Jag tror att Lars Ohly (eventuellt de flesta människor) vill slippa att journalister försöker ta billiga politiska poänger genom att skriva om hans barn. Barn vars val Lars Ohly inte kan ställas till svars för. Så kanske det kan vara?

  SvaraRadera
 3. Tja, jag vet inte. Varför inte fråga barnen direkt varför de går i privatskolor???
  Men dumt ändå av Lars Ohly att försöka styra Expressen.
  Jag har också lämnat komentar om dödsmisshandeln i Landskrona.

  SvaraRadera
 4. Ohly Dohlyckan är en hycklare av stora mått.

  SvaraRadera
 5. Han visar bara fram fötterna!

  SvaraRadera
 6. Anonyma: Ja här är Pops och den helt anonyme uppenbarligen på varsin sida i politiken...


  Gitta: Jag tycker det är rätt förståndigt av barnen att de kunde välja själva... och inte gå i pappas ledband fast de inte var myndiga när de skulle börja gymnasiet. Och som du säger nu borde det vara fritt fram att fråga dem, fast av hänsyn till pappa skulle de nog inte vilja svara.

  Jo jag såg din kommentar om Landskrona... hemskt rakt igenom.

  SvaraRadera
 7. Politiker får alltid ett problem om man inte lever som man lär. Ohly inget undantag. Sen är det klart att därefter manifestera det dåliga samvetet genom att bojkotta den fria pressen och en journalist är ju definitivt inte rätt metod.

  De flesta väljare tror jag ändå ser igenom Ohlys hyckleri på det personliga planet.

  Det är dock allvarligare att en framtida minister inte har bättre omdöme än att reagera på det här sättet genemot en journalist, den fria pressen och vår tryckfrihet.

  Det är pressens uppgift att vara en del av "statsmakten". Politiker är offentliga personer. Att publicera i vilka skolar de går kunde de ha hållit inne med. Däremot att berätta att de går i privatskolar är en väsentlig uppgift.

  Jag har däremot inte läst om någon annan politiker som har reagerat på det här sättet som Ohly. De flesta föräldrar är ju stolta att få berätta var deras barn går i skola.

  För alla väljare vore det av vikt om Ohly kunde berätta motiven varför barnen går i privatskola. Men se de verkar han inte kunna redovisa.

  SvaraRadera
 8. Cuben:
  Vad är det som är så svårt att förstå? Det är ju inte Lars Ohly som hycklar. Han har inga motiv att redovisa då det är hans son som själv har valt skola. Du menar alltså att sonen ska motivera sitt skolval för svenska folket?!? Det är ju helt absurdt.

  /henning

  SvaraRadera
 9. Henning, var och en är en individ och har rätt till ett eget val. Det är just det fria val som Ohlys söner har gjort. Samma valfrihet vill Ohly som politiker förbjuda för andra genom att vara emot privata skolor. Ohly vill själv begränsa den valfrihet som hans egna barn så klokt har gjort.

  Hans svar till Expressen, bojkott av en journalist, här hemma i sandlådan. Det är inte ett svar av en person som kan komma att sitta i regeringen. Divalater skulle andra kalla det.

  Det är dessutom oroande då det kommer från en person som tidigare har sagt sig vara kommunist. Press- och tryckfrihet och respekt för journalister har ju inte direkt varit praktik i kommuniststater, även när det har varit inskrivet i deras grundlagar.

  Hyckleri Wikipedia (på engelska), bifogad.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Hypocrisy

  Var och en som individ får ju naturligtvis göra bedömningen om Ohly kvalificerar enligt detta begrepp eller inte.

  SvaraRadera
 10. Häromsistens fick Aftonbladet kritik för att de skrev om Littorins (m) vårdnadstvist. Berättigad kritik som jag ser det och en parallell till kritiken mot skriverierna om Ohlys barn. Håll privatlivet utanför den politiska granskningen.

  Sen har Ohly inte sagt att han vill censurera Expressen. Han vägrar bara prata med en av dess reportrar, vilket han har full rätt att göra.

  SvaraRadera
 11. Privat livet ska hållas utanför. Vi ska samtidigt hålla i minnet den granskning som Bodström utsattes för när även han hade satt sina barn i friskolor och blev invald i styrelsen för bolaget som driver skolorna. Tyvärr har många politiker fått schavottera offentligt i relation till sitt privatliv. Här har inga "Prinsessan på Ärten" hänsyn tagits.

  Det är den ansvarige utgivaren som är ansvarig för vad Expressen publicerar och ingen annan.

  När politiker vill själva kunna välja de journalister de talar med är vi illa ute och ett sätt att nagga pressfriheten i kanten. Det här är ju ett partiellt yrkesförbud för den journalist det rör sig om skulle man kunna säga.

  När fotbollsspelare vägrar tala med journalister kan man le lite i mjugg, men inte när politiker gör det. Särskilt inte ministerkandidater. Kulturministeriet nästa?

  SvaraRadera
 12. Cuben:
  Kan vi enas om att det går att sätta en tydlig gräns mellan Lars Ohlys person (och hans åsikter och handlingar) och hans sons person (och hans åsikter och handlingar)?

  Något hyckleri är det då alltså inte – oavsett vilken wiki-sida man länkar till.


  /henning

  SvaraRadera
 13. Henning det är två (tre) olika personer. Jag vet inte om hans son (söner) gjorde valet när Lars Ohly var vårdnadshavare eller inte, dvs innan de var myndiga. Det vill säga var Ohly som vårdnadshavare medveten direkt eller indirekt om valet eller inte. Skrev han under ansökan till skolan eller inte. Var han medveten om att ansökan hade lämnats in etc.

  Det är först med detta som vi kan avgöra om det är en diskrepans mellan Lars Ohlys åsikter och hans handlingar, angående privata skolor. Ohlys handlande, gentemot en enskild journalist, tyder för mig mer om dåligt samvete och att han har förstått att han står med rumpan bar. Men jag kan naturligtvis ha fel.

  Varje individ gör sitt eget fria val som myndiga personer.

  Angående diskrepans mellan handling och åsikt. Det finns ju även politiker som har köpt bostadsrätter privat och sedan kämpat mot det som politiker. Som jag sa förr, var och en får avgöra om handlandet kvalificerar enligt definitionen eller inte.

  Politiker får finna sig i att de står under allmänhetens lupp med tanke på den makt och befogenheter vi ger dem. Personligen betyder en politikers handlande och integritet lika mycket eller ännu mer än orden. "Talk is Cheap". Snacka går ju.

  Att Ohly endast vill bli granskad av pressen av de han själv väljer ut, som det verkar, bådar inte gott.

  SvaraRadera
 14. Ok, sätt igång och gräv Cuben.
  Är det måhända så att Lars Ohly själv har bestämt sin sons utbildnings- och yrkesbana samt valt ut skolan?

  Eller gjorde Lars likadant den här gången som det rapporterades i Expressen när hans dotter valde gymnasieskola?

  "Det är inte jag som beslutar det utan det beslutar Felicia själv. "

  http://www.expressen.se/1.382226

  Kanske ska vi vänta lite med hycklerianklagelserna? Det är ju först när vi vet som vi kan avgöra om det är en diskrepans, eller hur?


  /henning

  SvaraRadera
 15. Om nu Ohly respekterar sin egen dotters beslut, varför vill han som politiker inte låta andra få göra exakt samma beslut, det vill säga av egen fri vilja välja en friskola. Det är det som jag inte riktigt förstår.

  "Hypocrisy is the act of persistently professing beliefs, opinions, virtues, feelings, qualities, or standards that are inconsistent with one's actions."

  Det är bara Ohly som kan förklara om han skrev under deras ansökan som vårdnadshavare eller inte. Om inte någon grävande journalist gör arbetet för oss.

  Det är väsentligt för oss väljare att veta om politikerna följer pricipen "Walk the Talk" eller principen "Talk is Cheap".

  Det blir dessutom intressant hur de rödgröna formulerar sin gemensamma utbildningspolitik.

  SvaraRadera
 16. Det är klart att Ohly är ett surkart som ger sig på en enskild journalist. Han kan inte diktera villkoren som en politisk journalist ska arbeta under. Det är maktmissbruk. Och jag hoppas att vi aldrig får denne kommuniste vänsterpartist i regeringen. Det vore förfärligt.

  SvaraRadera
 17. Jag tror att det är så här (för att fortsätta gissningsleken): Lars Ohly har valt att jobba politiskt för att han vill arbeta för att förändra samhället till vad han anser är bättre. Fram tills dess verkar han låta sina barn leva efter den struktur vi har idag.

  Låter lite märkligt i vissa öron. Han borde förstås tvinga sina barn och sin fru att leva bokstavstroget efter Vänsterns partiprogram?


  /henning

  SvaraRadera
 18. Anna Helena: Du tycker inte att det är Karl-Johan som ger sig på Max?

  SvaraRadera
 19. Kära Anonym: Jag heter Ann Helena (gillar att få mitt namn rätt). Jag har själv en son som heter Max, som jag är mäkta stolt över och som har gått i privatskola. Jag har inget som helst emot att barn går i privatskolor så jag skulle inte ha ett enda dyft emot ifall att Karl-Johan avslöjade att Max har gått i en privatskola.

  SvaraRadera
 20. Ann Helena. Ber verkligen om ursäkt öfr namnet. Förlåt.

  Du tycker alltså det är helt ok att journalister använder barn som slagträn i debatter? Oavsett sakfråga?

  /henning

  SvaraRadera
 21. Henning: Jag tycker att du också är ett surkart och jag håller med Karl-Johan Karlsson om att det var en helt befogad artikel. Det är det alltid när det inte går ihop med vad politiker gör och säger och särskilt på den nivån. Och jag gillade också granskningen av Littorin. Ministrar får helt enkelt mer uppmärksamhet och det ska de också ha för de är mer offentliga personer än vi andra eftersom de har makt, avlönas av oss och väljs av oss.

  http://www.realtid.se/ArticlePages/200910/21/20091021142211_Realtid033/20091021142211_Realtid033.dbp.asp

  SvaraRadera
 22. Ok, jag ska inte skriva något mer så blir du glad.
  Hoppas att du får en fortsatt bra vecka.

  /henning

  SvaraRadera
 23. Här en intressant länk om Lars Ohly från programmet Uppdrag Granskning 2004.

  http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=15777&a=264856

  Artikeln i länken handlar om Lars Ohlys syn på demokrati och Kirunasvenskarna bland annat .

  SvaraRadera
 24. En annan länk, från Expressen(!), rubriken "Brevet avslöjar Lars Ohlys lögn". Det handlar om Kirunasvenskarna.

  http://www.expressen.se/1.138982

  Har finns tydliga tecken på censur, som den vakne läsaren snabbt upptäcker.

  SvaraRadera
 25. Tack Henning ha en bra vecka du också! Det är så varmt och skönt ute plus 22 och sol! Hurra!

  Cuben: Jo denne kommunist har avsvurit sig sin tro på kommunismen för att få sitta kvar vid makten. Det gjorde han rätt många år efter att Sovjet brakade ihop. För bara fem år sedan. Han vill knappast jobba på tåg något mer. Han tycker nog att det är bekvämare i riksdagen.

  SvaraRadera
 26. Jag såg just telefonväkteriet med Ohly på SVT-Play. Ca 12,5 min in i intervjun får han frågan: "Varför vill ni ta bort RUT-avdraget?"
  Han svarar då: "Varför ska vi subventionera detta? Vad är det för fel på marknadsekonomin??!!".
  Det var verkligen en höjdare! Jag hoppas detta svar kommer att förfölja honom länge!

  //Pops

  SvaraRadera