söndag 16 maj 2010

Jan Guillou har gift sig med Ann-Marie Skarp

Så de är inte längre sambopar. Antagligen har den juridiskt utbildade Jan Guillou och hans maka upptäckt hur dåligt sambolagen fungerar för icke-gifta.

Jag har själv läst Sambo - ensammare än du tror av Stieg Larssons efterlevande sambo Eva Gabrielsson och Gunnar von Sydow.

Det som chockade mig mest är att en efterlevande sambo inte ens räknas in i dödsboet av myndigheterna. Bara barnen om det finns sådana.

Och i fallet med Jan Guillou och Ann-Marie Skarp så finns det ett par sk särkullbarn som blir dödsbodelägare om Jan Guillou skulle dö först, vilket med tanke på att han är 66 år och hon 58 år kan vara troligt. Barnen Ann-Linn och Dan är viktiga arvingar i vilket fall förstås.

Det hjälper inte ens att skriva testamente om man är sambo. Den efterlevande blir ändå inte listad i dödsboet av myndigheterna. "Enskilda är i händerna på mer eller mindre nitiska, mer eller mindre kompententa tjänstemän. Utan ens möjlighet att kräva ett avgörande i domstol." Som författarna skriver i förordet till Sambo - ensammare än du tror.

Frankrike verkar vara föregångslandet för där har partnerskap blivit ett sätt att registrera äktenskap, inte bara för homosexuella utan för alla. Här i Sverige har vi gått motsatt väg och tagit bort partnerskap och istället låtit alla gifta sig i kyrkan eller borgerligt.

"Barn i samboförhållanden ärver alltid och omedelbart hela det gemensamma boet och lagen säger att boet ska skiftas. En efterlevande sambo har aldrig rätt att under sin livstid sitta kvar i orubbat bo som inte splittras upp på arvingarna. Denna rätt har däremot gifta, om det inte finns särkullbarn, alltså arvsberättigade barn utanför den egna familjen."

Sid 69 Sambo -ensammare än du tror

Det är alltså upplagt för bråk när den ene dör i ett samboförhållande. Även om det finns testamente. Bara giftermål gör att det kan vara helt klart vad som gäller. Det har nog dessa båda Jan Guillou och Ann-Marie Skarp upptäckt. De har ju också tillgångar i miljonklassen (minst) i sitt bolag Piratförlaget. Så gift er gott folk. Det är det enda vettiga i vårt land.

5 kommentarer:

 1. Klart man ska gifta sig. Det gjorde vi sen vi varit ihop i 16 år. Är man gift har man giftorätt. Man slipper skriva en massa papper och ha sig.

  Men många har nog trott att sambo-lagen är mer än vad den är. Den gäller ju bara bostaden.

  SvaraRadera
 2. Helena: Ja knappt ens det... eftersom huset står på mig så... :) Vi får väl slå till nån gång kanske. Snart 27 år sen vi träffades och blev ett par... herregud vad tiden går.

  SvaraRadera
 3. Undrar om hans kustjägar- och elitsimmarkamrater var inbjudna. Nej visst ja, det här giftermålet hände i verkligheten. Nikolaj Nejland kunde säkert inte komma, men vi får väl ändå hoppas att någon annan KGB officer kunde närvara, för att hedra en fd anställd.

  Kanske någon bekant från våren 1968 i Prag var med? Den tiden då han arbetade för KGB, men inte avslöjade det för de frihetstörstande tjeckerna och slovakerna. Hur var det nu när KGB och sovjetarmen gick in senare på hösten hur blev befolkningen behandlade? Stridsvagnar på gator och torg och politiker satta i fängelse. Glöm inte Jan Palach.

  http://www.newsmill.se/artikel/2009/11/11/jan-guillou-och-varnplikten

  http://bjornhager.blogspot.com/2009_10_01_archive.html

  http://en.wikipedia.org/wiki/Jan_Palach

  SvaraRadera
 4. Heja Cuben du är på bettet som vanligt! Kul att se dig här! Jag som bara tog honom som ett exempel på människor som vill se om sitt hus. Men å andra sidan det har han väl gjort hela livet ;)

  SvaraRadera
 5. Ann Helena, en annan sak, du som känner till branschen. Nu när Skarp och Guillou(tin) är gifta. Vore det korrekt att kalla de som läser korrektur på piratförlaget för Skarprättare?

  SvaraRadera