fredag 28 maj 2010

Gudarnas vrede i Guatemala

Vulkanen Pacaya spyr ut aska och lava i Guatemala och en TV-journalist dödades av stenar, som kastades ut från vulkanen eftersom han stod för nära. Pacaya ligger bara tre mil från Guatemala City och flygplatsen där är stängd på obestämd tid.

När jorden skakar blir människan liten och det finns ingenting att göra mot den aska, som nu regnar ned över staden. Omkring tre miljoner människor bor i vulkanens närhet.

Pacaya har haft utbrott under 23 000 år och åtminstone 23 sådana är noterade sedan 1500-talet. Den är över 2 500 meter hög och en komplicerad vulkan. Senast den hade utbrott var år 2006 innan den nu satte igång igen.

Naturligtvis är det inte gudarnas vrede som sätter igång vulkaner. Det vet vi. Det är jordens egen rörelse, som gör att land slukas och smälter och vulkaner bildas. Men det kan kännas som om moder jord är vred.

Det har tagit lång tid för vetenskapen att begripa fenomenet, men fortfarande går det inte att göra någonting alls åt detta. Bara att resa därifrån och vänta på att lugnet återställs.

Att så mycket folk bor kring vulkaner beror av att det som kommer ut ur den blir bördig jord och det går lätt att odla där.

Själv har jag varit uppe på vulkanen Etna på Sicilien. Den slukar också ibland det som ligger längs dess sluttningar och det är alltid ett spektakulärt, främmande mörktbrunt eller svart, kyligt landskap uppe på dessa berg. Där molnen ibland sveper in och fördunklar sikten.

I Guatemala är katastroftillstånd utfärdat av presidenten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar