torsdag 5 juli 2012

Äntligen!

Folkpartiets Jan Björklund har fattat att något behöver göras i politiken. Att a-kassan behöver ändras, taket i den höjas och att den behöver bli obligatorisk. 

Alla som blir arbetslösa ska ha samma hjälp och betala för det i förväg. Sjukförsäkringen har funnits som obligatorium sedan 1955, men likadan hjälp finns inte när man blir arbetslös. Då får människor i värsta fall gå till socialen istället och granskas, som om de vore bovar.


Vi har ett uråldrigt system, som borde ha förnyats redan på 90-talet av socialdemokraterna, men de knuffade ut folk ur systemen istället och gjorde om människor till sjukpensionärer.

 De tog ifrån dem så mycket pengar som möjligt och sänkte därmed också deras kommande ålderspensioner. Inte nog med det. Socialdemokraterna dränerade våra ap-fonder på hundratals miljarder och införde bromsen. De svek alla som hade betalat i åratal till dessa system.


Människor, som har råkat illa, ut ska inte behöver stå med mössan i hand och vara beroende av att fackliga eller kommunala tjänstemän godkänner dem. Ett system för alla gör också att systemet kan reformeras på ett mer godtagbart sätt.

Nu behöver människor, som har extra försäkringar eller som är rika på annat sätt, inte anlita det som underklassen måste. Vi får mer och mer ett uppdelat samhälle, där korruption kan smyga sig in. Ett system som är likvärdigt för alla behövs.

Och det är tillräckligt långt kvar till valet 2014 för att detta ska kunna genomföras.

3 kommentarer:

 1. Nej han har inte fattat det ännu, han är major. Däremot har andra med högre grad sagt att det inte fungerar.
  a-kassan är inte facket. A-kassan är föreningslivet -juridiskt i alla fall. Svensk grundlag ger var och en rätt till ett fritt föreningsliv. Men det är åsidosatt genom att man differentierar vilken förening du är medlem i.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja när jag har varit arbetslös så har jag fått vända mig till a-kassan hos journalistförbundet, ett gammalt skrå har alltid varit känslan där. Det spelar ingen roll att vi har rätt till ett fritt föreningsliv, när det är så uppdelat (men det var kanske det du menade) och man är i händerna på de som sitter där.

   Och som sagt så har inte a-kassan höjts sedan sossarna hade makten. Och det var i början av 2000-talet, vilket i sin tur gör att många måste gå till socialen. Så mycket mer förnedrande än att ha ett enkelt försäkringssystem som gäller alla.

   Radera
 2. Idag får de som ofta är arbetslösa betala högre avgifter till A-kassan än de som tillhör grupper som sällan är arbetslösa. Jag ser det som att två grupper finns bland de som ofta är arbetslösa. Det är alla de som har tillfälliga anställningar och de som har deltidsanställningar.
  Därför föreslår jag att man stöder dessa grupper genom att förändra arbetsgivaravgifterna. Man skulle kunna finansiera förbättringar i A-kassan genom följande två förändringar:
  1. Arbetsgivaravgiften höjs för alla anställningar som inte är tillsvidareanställningar.
  2. Arbetsgivaravgiften höjs för alla anställningar som inte är heltidsanställningar, med undantag för småbarnsföräldrar och 60plussare.
  De pengar som då flyter in skall tillföras A-kassorna. Men dessa förbättringar skulle kostnaderna för de som oftast blir arbetslösa flyttas från de enskilda individerna till de som genom trista anställningsvillkor gör att vissa ofta blir arbetslösa.

  SvaraRadera