lördag 9 juni 2012

Världen behöver räddas

UPPDATERAD
Men ifrån vadå? Det kan man fråga sig. Förmodligen är det den obalans, som fortfarande finns mellan rika och fattiga. Tänk om jag skulle begära ett nödlån på en miljard. Inte skulle jag få det inte.

Nä en enskild person behöver klara sig själv. Och inte göra som en släkting jag har som fick elen avstängd och måste låna pengar av sina ännu inte myndiga barn. Vilken skam. Tänk att sådant kan hända än i Sverige.

Men nu lär Spanien behöva 100 miljarder i nödlån. Herregud vi kommer alla att drabbas. Bankerna lånar och vi betalar. Vårt pengasystem kan ju inte ramla ihop. Till och med president Obama tycker att vi måste hålla dem under armarna.

När ska vi gå över till något vettigare? Kommer vi att klara det utan fler krig? Vi får se. Åtminstone en ny 30-talskris borde vi drabbas av innan vi kan komma på ett vettigare system i ekonomin än det vi har i dag.

Det är ju inte direkt något Einstein har uppfunnit. Ekonomin hankar sig fram som en "vetenskap". Något som människor har hittat på för att vi inte ska kriga så mycket.

19:53
Men även detta överskuggas av att Danmark vann över Holland med 1-0 i EM. Vilken bragd!

10.6.2012
En seger för euron kallade den spanske premiärministern Rajoy detta nödlån. Jaha, jag som trodde det var folket lånet skulle rädda! Och bostadsbubblan fanns tydligen i Spanien och inte i Sverige (som medierna har tjatat om). Åtminstone om man lyssnar till vår egen finansminister Anders Borg.
15:56
Och statsministern är naturligtvis orolig, för denna turbulens kan sprida sig till oss. Visst kan den det. Sverige är ett litet land alltid beroende av andra. Och jag minns fortfarande räntor på 24 procent som värst och under lång tid på kring 12 procent. Herregud vad vi har gött bankerna och kommer att göra så i framtiden också. 

3 kommentarer:

  1. "Man kan inte låna om man inte kan spara först" stod det på en sparbanksvägg. Det var då det.

    SvaraRadera
  2. En enskild person har aldrig klarat sig själv vare sig i nord eller syd. Det är bara skillnad på hur olika kulturer tar hand om problemen. Här i Nordeuropa flyttar vi tidigt hemifrån, samhället ger oss det incitamentetet och stödet. Detta har skapat starka stater på gott och ont.

    I Italien som jag känner till lite grann vore det en stor skam om inte barnen tog hand om föräldrarna eller t o m mostrar och morbröder, fastrar och farbröder. Annat är det med den övergripande samhällsekonomin, den är usel. Italien och Grekland må vara på konkursens rand, men där finns säkert mycket pengar i madrasserna som här i Norden går till den gemensamma omsorgen

    SvaraRadera
  3. Ja det är ju bra att aktieägarna i bankerna räddas från förluster.
    Sedan kan ju bankerna fortsätta sin ansvarslösa utlåning tills nästa påfyllning.

    SvaraRadera