måndag 11 juni 2012

Fadimes pappa vill bli fri

Han har ju suttit i tio år av sitt livstidsstraff. Han är pensionär, 66 år, och vill återvända till Turkiet och leva i frihet.

Ska han få göra det? Jag är kluven. Vore det inte lika gott att låta honom flytta till Turkiet? Få en pension från Sverige? Leva gott de sista åren av sitt liv. Skryta för de andra gubbarna om när han försvarade sin familjs heder.

Går det att lära en gammal hund att sitta? Jo det gör det. Men en gammal gubbe, som ingår i ett system av heder, som egentligen betyder mord? Och där mammorna och de andra är medskyldiga? 

Instängda i ett system, som betyder att makten ligger hos kollektivet och inte hos de enskilda individerna. Där de har lämnat över sin egen personliga makt till släkten och till ett osynligt hedersbegrepp.

Jag tycker nog att det vore lika bra att bli av med gubben. Eller ska vi statuera exempel genom att verkligen låta honom sitta på livstid?

Örebro tingsrätt ska avgöra om han får ett tidsbestämt straff.
19.1.2014
Nej inte heller hovrätten tyckte att Rahmi Sahindal skulle få tidsbestämt fängelsestraff. Han har avtjänat snart tolv år av sitt livstidsstraff och han har inte bearbetat sin gärning och skyller fortfarande på andra personer det som hände. I dagarna är det tolv år sedan Fadime Sahindal mördades och detta uppmärksammas under fyra dagar.
6 kommentarer:

 1. Skicka honom till fängelse i Turkiet tycker jag,om han nu vill återvända :) Men utan pension

  SvaraRadera
 2. Tycker han kan stanna där han är, i minst 15 år till.

  SvaraRadera
 3. Jag tycker att rättväsendet ska döma alla lika inför lagen utan undantag. Oavsett ålder, kön eller hemvist. Att det är "en gubbe" nära pension, som vill flytta till Turkiet är alltså helt ovidkommande!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Straff i Sverige är inte straff = hämnd, att förbrytaren skall plågas så mycket som möjligt o.s.v., utan skall vara vård för att förhindra att personen begår brott igen. Anses den risken som obefintlig kan han mycket väl kunna skickas till Turkiet om ett par år eller så. INGEN i Sverige får sitta av ett bokstavligt livstidsstraff, oberoende av vad de begått för brott. Runt 12 år brukar väl vara vanligt för mord.

   Radera
 4. Jag tycker han kan sitta lika många år som Fadime levde.

  SvaraRadera