lördag 30 juni 2012

Bilar skenar inte

Men människor gör misstag. Det går att trycka både på bromsen och gasen samtidigt om man har tillräckligt stora fötter. I en sportbil kan utrymmet vara för litet.

Alla de där olyckorna brukar bero på den mänskliga faktorn, stress och dålig uppmärksamhet. Det är väl ingen konst att parkera en sportbil. Nä, det kan man tycka, men mitt bland alla människor och på ett rörigt torg kan det vara det.

Minst fyra personer skadades på torget i Borgholm, varav två allvarligt. Föraren chockades. Just nu är det mycket lugnt på torget. Det är nästan tomt. Här är polisens rapportering om olyckan.

Och här är Vi Bilägares råd om bilen skenar: vrid om nyckeln och slå av tändningen.

Bussen som skenade vid Södermalmstorg förra året, nedför trappor, då en barnvagn hamnade under den hade inte något tekniskt fel. Föraren friades. Allt lades ned. Det gick inte att bevisa att hon hade gjort fel.
1.7.2012
Den 76-åring som kom gående med sin rullator över torget hamnade uppe på bilen och han ligger nu på intensivvårdsavdelning. Hans tillstånd är allvarligt. 
4.7.2012
Enligt polisen hade bilen ett fel på hastighetsvajern. Men vem hade fixat till hastighetsvajern? Var det inte en människa? Jag har en nära släkting som är bilmekaniker och inte fixar bilarna sig själva. Enligt tidigare uppgifter så hade bilen haft detta fel tidigare. Den bilen borde inte ha varit med på torget. Ägaren borde ha sett till att den var säker.

7 kommentarer:

 1. Han skulle inte parkera sportbilen, de körde motorerna till max för att låta folk njuta av det 'häftiga ljudet', något gick fel, bilen körde iväg, idioten som körde blev väl för stressad för att vrida nyckeln och nu kommer han väl bli åtalad för vållande till kroppskada och förhoppningsvis blir det inget vållande till annans död.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så här är det: Bilen hade mekats för just problem med gaspedalen, innan det hela. När den skulle svänga in för att parkera fick den ett kort motorstopp. När föraren då gasade igen uppstod det tidigare felet med gaspedalen på nytt.

   Jag vet för min boyfriend var där.

   Radera
 2. Grabben skulle nog göra en burn-out men fick för bra fäste, då hinner mycket hända på ett par sekunder.

  SvaraRadera
 3. Visst kan bilar skena. Har själv närstående som när dom var ute och körde plötsligt drabbades av att bilen drog upp till fullgas utan inverkan från föraren. Inget allvarligt inträffade som tur var då det handlar om en mycket erfaren förare som gjord just så som citeras från Vi bilägare ovan.

  SvaraRadera
 4. Vad jag ser av videon skall bilarna köras en bit för att parkera invid en kant, många förare varvar då sina motorer och det gör föraren av olycksbilem med. Men sedan släpper han kopplingen, för även om gasen hänger sig kör inte en bil iväg på detta sättet.
  Olyckan beror troligen på att föraren troligen skulle spinna loss och där med släppt koplingen, men bilen greppar snabbare än föraren är van vid och då det troligen är en ovan och dålig förare så gör paniken att han håller ner gasen istället för att trycka koppling och broms.

  Det är nästan alltid förarens fel även om gasen har hängt sig eller vägen är hal.

  //Kenny Lexander

  SvaraRadera
 5. Det är klart att dom kan! På äldre bilar är det inte mer än ett enkelt vajerlänkage med fjädrar, om en fjäder hoppar fel så kan vad som helst hända. För att inte tala om moderna bilars elektroniska gas, vad händer när bildatorn börjar strula? Jag har själv sett en Cadillac som fått gashäng mitt på avenyn i Göteborg. Chauffören körde förvånad runt i ett par cirklar innan han insåg att stänga av motorn var den bästa lösningen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad skoj det vore om alla anonyma hade namn... tack för det Kenny Lexander. Ha en trevlig kväll annars och skänk en tanke till den 76-åring som kämpar för livet på sjukhus. Jag skulle tro att föraren ber om att han inte ska dö. Nu är föraren misstänkt för vållande av kroppsskada. Det kan bli vållande till annans död.

   Radera