onsdag 27 juni 2012

Newsmill publicerar min artikel om omskärelse

Den publicerades alldeles nyss som min 40:e artikel på Newsmill. Den har rubriken: Omskärelse kan ta bort kärleken.  Det handlar om att en 4-årig pojke i Köln, Tyskland har försvarats av domstol. Inte ens religion kan rättfärdiga att han omskars och att han måste tas in akut på sjukhus.

Domstolen tyckte det var alldeles oförsvarbart att ge denne pojke en "allvarlig skada". Jag skriver också om mina egna erfarenheter av en omskuren man.


Det var en kommentator, tack Matte, som gav mig idén eftersom denne skrev att vi journalister inte har en susning om vad det innebär: "Ni har uppenbarligen inte pratat med någon som är omskuren, ganska vanligt av journalister i Sverige. Märkligt att detta bara är ett problem för folk som inte har en blekaste aning om vad det innebär."

Jag hade levt med en omskuren man. Och att han hade problem. Dessutom skriver jag om hur det var i Afrika på 80-talet. Ren katastrof med höga siffror för döda i hiv. En miljon barn utan föräldrar. Och då kunde det hjälpa en smula med omskärelse. Annars är den självklara boten mot hiv att inte ha samlag med smittade.

Här hittar ni artikeln. 

6 kommentarer:

 1. Ann Helena:

  Vad jag förstår är HIV-prevention med omskärelse en myt. Läs denna artikel förstår du:

  http://blog.practicalethics.ox.ac.uk/2012/05/when-bad-science-kills-or-how-to-spread-aids/

  Jag tycker att du ber om att ta bort den delen av artikelen.

  //Mars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej det är inte en myt. Det hjälpte då i Afrika. En smula, men inte mycket naturligtvis. Men Ugandas regering var desperat och tog till A, B och C. Läs min artikel! På den tiden fanns inga effektiva bromsmediciner. Allt var bra att ta till.

   Radera
 2. Om du läser artikeln ovan berodde de positiva resultaten (1.31% färre smittade, vilket innebär ungefär 60% lägre risk PER SAMLAG) huvudsakligen på 2 faktorer.

  1: De som blev omskurna blev avhållsamma innan såren läkte (en tid på cirka 2 månader). Studien avbröts ganska snart efter detta varför dessa 2 månader är en viktig begränsning.

  2: De som blev omskurna fick utbildning om hur man skyddar sig ifrån AIDS. Någon kontrollgrupp som inte blev omskurna men fick information fanns inte. Något som liknar den ABC-utbildning som du pratar om och som visade sig vara mångdubbelt effektiv.

  Det är alltså en myt att omskärelse skyddar emot AIDS. Förmodligen - om man ska tro författarna är förhållandet det motsatta.

  Men jag tycker artikeln är bra i alla fall. Ju fler som skriver om det desto bättre är det.

  //Mars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Detta handlade om 80-talet i Uganda. Jag tycker du ska läsa min artikel. Och skriv en egen artikel om du har mycket att säga.

   Radera
 3. Det är modigt att en fin flicka som Ann Helena vågar ta upp detta genomgripande "låga" ämne! Tack å åter tack för ditt mod! Själv tror jag inte man kan bortse från "det låga" om man ska förstå ""det höga" här i livet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad är det för lågt med det? Det är en mycket viktig fråga, naturligtvis. Och det handlar om mycket väsentliga värden för alla de pojkar, som blir utsatta för det. För att inte tala om alla kvinnor, som får lida också. Och då menar jag inte de kvinnor som utsätts för samma sak. De som är religiösa borde väl fatta att kroppen är helig och en gåva från Gud.

   Radera