onsdag 7 september 2011

Ring mamma istället för SOS

Det är lärdomen av att ännu en ung människa har dött när hon inte fick ambulans. Det beror uppenbarligen av fördomar, tron på att 22-åringar inte dör. Men det gjorde Jill Söderberg.

Hon hade råkat ta två mediciner, som tillsammans slog ut hennes andning. Hon dog samma dag, som hon förgäves hade vädjat till SOS Alarm att få hjälp.

Det är en parallell till Emil, som den 30 januari i år också vädjade om ambulans, men inte fick någon. Detta med Jill Söderberg från Timrå hände också i januari i år.

Det tog nästan en vecka för familjen att hitta henne död i hennes lägenhet. Lärdomen av dessa båda fall är att det går inte att lita längre på SOS Alarm. Ring mamma och pappa istället. De hjälper fortare.

I Jill Söderbergs fall så ringde hon och en kompis under tre dagar till SOS Alarm och försökte få hjälp. Den 17 januari, den 19 januari och den 20 januari. Hon avled den 20 januari.

SOS Alarm säger att sjuksköterskan som tog hand om fallet var mycket empatisk. Räcker det? Lita inte på experter. Du själv vet bäst hur du mår. Sök hjälp av de närmaste! Låt dem ta dig till sjukhus. Inte SOS Alarm. De tror inte att 20plussare kan vara dödssjuka.

Här förklaras att SOS Alarm inte hade vägrat skicka ambulans, utan följde reglerna. De regler som landstinget hade satt upp.

Något trillar uppenbarligen mellan stolarna: ansvaret för de sjuka. Sjuksköterskor måste tydligen lära sig att fatta beslut på egen hand och inte slaviskt följa regelboken. Står det där att 20plussare inte behöver ambulans?

3 kommentarer:

 1. Jag tror inte det kommer att bli bättre när de illegala immigranterna ska vara med och dela på kakan ...

  I Sörmland beslutar man om att illegala immigranter ska få fri vård trots underskott på över 200 miljoner ....

  SvaraRadera
 2. Eländes Elände sjuk får man inte vara har själv provat på att vara sjukskreven för ett i arbetet avslitet ledband i höger tumme. Men eftersom att man driver en enskild firma och betalar en förmögenhet i skatter och avgifter så är man en belastning på samhället. Får meddeladet atteftersom att jag inte belastat sjukkassan sedan 1985 (bilolycka) eller kommit in med nån inkomständring sedan 1991 jag måste skicka in bokslut för dom senaste tre åren och göra en preliminärdeklaration för kommande inkomster. Att jag betalat in skatter och avgifter på över 550000 om året dom senaste åren räknas inte. Min inkomst hitills i år är bara så mycket mindre än tidigare, att jag inte har haft inkomst på grund av operation gipsning mm sedan i månadsskiftet april-mars och inte kunnat arbeta tas ingen hänsyn , dom sänkte min ersättning grundat på 208000år har en preliminärskatt på 18200/mån. Men jag försörjer nog några behövande. Tack för ordet

  SvaraRadera
 3. Anonym: Tyvärr är inte livet rättvist... hoppas tummen läker... :)

  SvaraRadera