torsdag 22 september 2011

Samhällets hämnd

Troy Davis avrättades i natt. Hans sista överklagan till USA:s högsta domstol hjälpte inte. Han fick giftsprutan.

Jag vet inte om han var skydlig eller inte, men det låter som ett underligt fall. Och hans utseende är inte en brottslings, fast jag vet att mördare behöver inte se ut som om de vore det.

Han dömdes för att ha skjutit och dödat en civil polis, fast han inte hade något vapen. De många vittnena har en efter en tagit tillbaka sina vittnesmål. En miljon namnunderskrifter krävde något annat straff än döden.

Dödsstraffet är naturligtvis fel. Hur ska vi människor kunna sätta oss till doms över andra? Vad de än har gjort? Efter andra världskriget avrättades nazister för brott mot mänskligheten och det har hänt senare också med tex Saddam Hussein.

Borde norrmannen Anders Behring Breivik avrättas? En del tycker kanske det. Säkert är att han kommer att få ett exceptionellt straff.

Troy Davis fick inte genomgå lögndetektortest och president Obama ingrep inte. Hans sista ord blev att han var oskyldig till mordet, som ägde rum 1989.

14 kommentarer:

 1. Vem törs åka till ett land och utsättas för risken att bli anklagad och kanske oskyldigt dömd? Länder med dödsstraff i straffskalan ska världen vända ryggen mot - isolering är ett bra sätt att utrycka sig.

  //
  Jag har en mani att samla kvitton och spara dem år efter år. Ett kvitto kan vara det som skiljer en från att bli oskyldigt anklagad. Det kostar bara besväret rekommenderar alla att göra det till en vana. Jag skriver dagbok där kvitton fungerar som ledtrådar när jag missat att skriva under ett par dagar.
  //

  SvaraRadera
 2. Anonym 9:07: Det låter som du lever i en diktatur, där alla är ute efter dig...inte roligt att leva så.

  SvaraRadera
 3. Anonym menar nog att kvitton kan fungera som alibi. I Sverige kan, i princip, en okänd kvinna peka på mig på gatan och anklaga mig för våldtäkt. Hon får penagr på sin försäkring eller från BRÅ, även om Jag måste KUNNA BEVISA (bevisbördan ligger alltmer på den anklagade i fall där en man är anklagad för sexbrott mot en kvinna) att jag är oskyldig. I vilket fall som helst kan jag räkna med en lång tid isolerad i häktet och ett för alltid förstört rykte. Då kan kanske kvitton rädda mig. Inte så dum idé egentligen.

  SvaraRadera
 4. Anonym 9:38: Det låter som du lever i en diktatur, där alla är ute efter dig... inte roligt att leva så.

  SvaraRadera
 5. @ Anonym 09:38;

  Just precis det är hela poängen att kunna visa att jag en viss tidpunkt var på en viss plats. På en pappersnål trycker fast kvitton som sparas årsvis.

  ----------

  @ Ann Helena Rudberg 09:40: *Anonym 9:07: Det låter som du lever i en diktatur, där alla är ute efter dig...inte roligt att leva så.*

  Sverige heter landet - en fd *Jolly Left Wing State*.

  Har levt i en polisstat - efter min återkomst har jag funnit att det inte är så stor skillnad här i Sverige...

  Anonym 09:07

  SvaraRadera
 6. Anonym 9:07: Det man ser och upplever är nog filtrerat genom ens eget jag oftast.. det var därför jag tyckte att jag kunde komma med samma kommentar till er bägge anonym/a eller också är ni samma person, alltid svårt att veta med dessa anonym/a. Polisstat är inte min erfarenhet av Sverige.

  SvaraRadera
 7. @ Ann Helena Rudberg 11:47;

  Nej vi är olika personer.

  Använder *Anonym* p.g.a. hotbild - lever med skydd.

  Det smärtar att behöva göra den jämförelsen - tro mig - har bra på fötterna.

  Befinner mig i en asyl process från Sverige, människor utomlands som hört mina upplevelser har uppmanat mig att sätta mig i en bil och bara korsa gränsen till ett grannland - vilket som helst och direkt.

  Väldokumenterat material ligger som grund för mitt skrivande - kommer ut bokform.

  Anonym 09:07

  SvaraRadera
 8. anonym 12:42: Spännande... när kommer boken?

  SvaraRadera
 9. @ Ann Helena Rudberg 12:42; Den ska skrivas först och det sker först efter att jag lämnat landet. Men det märks säkert i alla fall för de som läser utländsk media.

  SvaraRadera
 10. Anonym: Okej ska hålla utkik, fast det låter som om du är en ny Mia, som söker asyl i USA... undan alla araber, men du är väl man antar jag.

  SvaraRadera
 11. Missade att tillägga att jag inte ser Sverige som en Polisstat, men det finns likheter och det är skillnad på det.

  Anonym 09:07

  SvaraRadera
 12. Man hmm... nu finns det ju dom som tycker att jag är en riktig kärring :(, men det är smällar man får ta om man spelar i den högre divisionen :) .

  Anonym 09:07

  SvaraRadera
 13. Är det inte läge att städa upp i bloggen?

  Mycket utanför ämnet och det var väl inte tanken när den skapades.

  Ha det,

  Anonym 09:07

  SvaraRadera
 14. Anonym 16:43: Ha det själv! Har du städmani? Jag tar aldrig bort något ur bloggen, eller det är mycket sällsynt. Och en anonym ska absolut inte lägga sig i. Fram med namn och personnummer!

  SvaraRadera