tisdag 27 september 2011

Rådjur attackerar

Ett rådjur attackerade "Ankan" Parmströms bil och dog på stört enligt honom. Han brydde sig inte om att ringa polisen förrän nästa morgon, för han visste inte att man omedelbums måste göra så.

Nu ska han betala dyrt för detta drygt 11 000 kronor. Ja ja nästa gång ringer han nog inte polisen utan bucklar ut bilen själv. Finns massor med folk som inte hör av sig om detta.

Rådjur kan uppföra sig märkligt, har också varit med om att de har sprungit längs med bilen. De uppfattar då bilen, som ett annat och stort djur. Och så har jag råkat ut för att ett rådjur sprang ut så det inte gick att undvika en lättare krock. Tror inte rådjuret blev skadat.

Anmälde det aldrig. Dock var detta på 70-talet så det är preskriberat sedan länge.

I "Ankans" fall var det två rådjur. Det är ofta fler än ett. Bromsa om ett springer över vägen och kör vidare sakta!

Det finns för många rådjur helt enkelt. Stammen decimeras varje år av trafiken, men det räcker inte. Här på Värmdö dödas hundratals rådjur med bil varje år. Omkring ett tiotal älgar stryker också med. Omkring 60 procent av de polisrapporterade olyckorna i Värmdö kommun är krock med rådjur.

Värst är de månader som följer nu fram till och med november. Se upp i trafiken! De rör sig mest ute i skymningen och i dagningen. Man ska anmäla snarast om olyckan är framme (det är dock inte ett brott att köra på rådjur) och markera platsen på något sätt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar