onsdag 7 september 2011

Danska familjen släppt

Den danska familjen, som togs tillfånga av pirater utanför Somalia är på väg hem till Danmark. Det meddelar danska UD.

Det ska ha kostat 27 miljoner att få dem fria, men det är inga officiella uppgifter. Sedan i februari har de suttit fångna hos piraterna i Somalia. Familjen består av två vuxna och tre barn. Också ett par vänner till dem fängslades.

De mår alla bra enligt utrikesdepartementet.

Frågan återstår fortfarande varför dessa föräldrar tog med sina tonårsbarn på denna farliga resa.

Enligt piraterna har de fått 3 miljoner dollar för att släppa familjen, drygt 19 miljoner kronor. Danska staten har inte bidragit till lösensumman, eftersom landet av prinicip aldrig betalar lösen.

10 kommentarer:

 1. Dem fick sig iallafall en resa de aldrig glömmer

  SvaraRadera
 2. anonym 14:03: Så tänkte jag också, men var det värt det?

  SvaraRadera
 3. Tack vare deras idioti så dog åtta somaliska soldater vid ett tidigare fritagningsförsök. Har man läst danskarnas blogg så vet man att de var medvetna om hur farligt det var. De två föräldrarna borde stämmas och få betala både för Danmarks utgifter men även till soldaternas efterlevande.
  Hoppas barnen och gastarna kommer ifrån det helskinnade, förldrarna bryr jag mig inte om.

  SvaraRadera
 4. Precis, IDIOTER! Var det inte fadern i familjen som hade sagt något i stil med att man måste våga lite här i livet och att ingen ska få skrämma bort han och hans familj, luften är fri typ när någon nämnde att det nog inte var så smart att segla just där.

  Skönt så klart att familjen är välbehållen, tragiskt att Danmark är ett vekt land som bevisar att det lönar sig att vara pirat på 2011-talet.

  SvaraRadera
 5. Jag har funderat en hel del på att föräldrarna valde att INTE segla i en konvoj utan att segla ensamma.
  Hur kan man vara så,ursäkta språket, jävla dum att man sätter sina barns liv på spel?

  Rutten de valde var och är ökända farvatten och så valde de att segla själva.

  Totalt obegripligt!

  SvaraRadera
 6. Anonym 16:48: Nä Danmark är inte ett vekt land... utrikesministern har sagt att de inte har betalt. Det har familjen och deras vänner gjort själva. Var det värt det? Det är frågan. De lär väl få betala tillbaka hela livet. De har själva haft professionella förhandlare.

  SvaraRadera
 7. Maukonen: De var beredda på att bli kapade ;) Pappan skrev i sin blogg en vecka innan det hände: ”Vi har uppdaterat vår förlisningsplan och gjort en piratplan för vem som ska göra vad om vi blir angripna och varje dag meddelar vi vår position till de väpnade styrkorna UMKTO, och andra kontaktpersoner som är vänliga nog att följa oss.”

  Det hade blivit billigare och trevligare att gå runt Afrika. Tänk vad mycket de kunde ha upplevt!

  SvaraRadera
 8. Det är klart inte värt det, men då får familjen stå för konsekvenserna också. Inte ens jag som är somalier hade åkt till hamnstaden dem befinner sig i och det säger rätt så mycket!

  Anledningen till att de flesta länder bestämmer sig för att inte göra något mot "piratverksamheten" i Suezkanalen är att det faktiskt är mycket billigare att betala ut lösensumma till dem än att omdirigera hela trafiken runt Afrikas sydkust.

  SvaraRadera
 9. Vad lär sig nu barnen i familjen? Att det kan vara lite kittlande att leva på "the wild side", för det finns alltid någon som är beredd att betala (lösen) eller att man ska ta varningar på allvar?

  Kommer de behöva åratal av traumabearbetning eller kommer de gå ut i livet som maskiner som kan explodera när som helst?

  Piraterna har i alla fall fått det än en gång bekräftat, deras typ av kriminalitet lönar sig.

  SvaraRadera
 10. Piratangreppen kring Somalia har ju en annan sida också som få tar upp. Hela området får dåligt rykte vilket i sin tur kan drabba viljan att bidra till välgörenhetskampanjer för t.ex. de sväldrabbade i Somalia. Personligen förespråkar jag konvojtrafik och beväpning av fartygen så man kan svara på attackerna med ett språk som inte kan missförstås.

  SvaraRadera