tisdag 20 september 2011

Hundarna bits

Vanliga till synes snälla hundar gör det och orsakar tusentals skador per år.

Sammanlagt så fick 24 300 uppsöka akuten för skador förra året orsakade av djur. Av dessa stod hundarna för 6 600 besök. Vanligast är bett i armar och händer, men svåra skador kan det bli när matte eller husse försöker sära på två bråkande hundar.

Jag hörde just av sotaren, som var förbi, att grannens rottweiler har bitit en annan granne. Illa. Han är jättestor och aggressiv, så de måste ha honom inomhus och instängd. Varför har människor så stora hundar? Det är frågan.

Tidigare hade de en schäfer, som var jättesnäll och lekte med vår lilla terrier, men numera gäller det att vår hund och deras inte möts. Det blir ett himla liv. Och fast vår hund är fyra gånger så liten, blir den också aggressiv när rottweilern är det. Inte backar en terrier inte.

Det är viktigt med uppfostran, att lära hunden vem som bestämmer. Och det går inte om man inte kan hundspråket. Det handlar om respekt, att det är matte eller husse, som betraktas som ledarhunden.

Hästar är också farliga. Omkring 12 000 skadas varje år i diverse olyckor. Men om man bara räknar sparkar, bett och trampskador så är det ca 3 700, som måste uppsöka sjukhus för sådant.

2 kommentarer:

  1. Det är inte storleken på hunden som avgör om den är farlig. Det är hela tiden frågan om vad vad man lärt och uppfostrat hunden till. Min son och hans sambo har en Bullterrier som är en av de härligaste barnhundar. Det här med kamphundar är så fruktansvärt illa sagt, man kan få en liten pudel eller tax till att bli våldsam.

    SvaraRadera
  2. Roggan: Fast när grannens hund ställer sig på bakbenen och morrar (som den har gjort mot mig) då är den lika stor som en björn, klart det skrämmer mer än våra lilla terrier, som dessutom älskar människor. Men du har helt rätt i att den behöver uppfostran.

    SvaraRadera