onsdag 28 september 2011

Ann Heberlein gör upp med Svante Weyler

Ganska ointressant och helt metameta, skulle jag vilja kalla detta nya, som ska komma ut den 14 oktober. Det verkar vara en luftbubblebok som svävar i ett elfenbenstorn, utan större koppling till verkligheten.

Det är en uppgörelse sägs det med förre förläggaren, som utnyttjade Ann Heberleins psykiska sjukdom. Säkert välskrivet och Bonnier behöver någon kvinna som är ett totalt offer. Den rollen är inte så välfylld längre.

Svante Weyler har läst den nya boken, men vill inte uttala sig om den, eftersom vad han än säger tror han att det ryckt ur sitt sammanhang kan tolkas som att han inte skulle ha gett ut den förra boken. Då 2009.

Ann Heberlein är väldigt bra på timing och att iscensätta stora personliga divaskådespel. Vid förra bokutgivningen försvann hon ett tag. Hennes självmord beskrevs i den boken och det befarades att hon var död. Familjen anmälde henne försvunnen.

Sydsvenskan skrev den gången:

"Dagen efter intervjun med Ann Heberlein ringer hon mig på morgonen. ”Du har varit med om min död”, säger hon. Och förtydligar: Samtidigt som vår intervju pågår sprider sig ryktet i Malmö-Lundregionen att Ann Heberlein denna förmiddag tagit sitt liv. En pensionerad kyrkoherde ringer till kyrkoherden i den församling där Ann Heberleins make är präst. Så får maken veta, senare på dagen också Ann Heberlein själv.

Hon blir först ledsen. Sen förbannad.

– Att jag skriver om självmordstankar och min ångest ger inte människor rätt att bete sig hur som helst, hitta på vad som helst. Tänk om mina barn fått höra rykten i skolan att deras mamma tagit livet av sig. Fy fan."


Och Göteborgs-Posten vill nu att vi ska tycka till om huruvida det var rätt den gången 2009 att ge ut Ann Heberleins bok. "Psykporr à la Stureplan" är ett omdöme. Inte lätt att vara författare. Hon som är teologie doktor och allt.

Nä, men det är Bonniers fackredaktör som har hand om den nya. Rent dokumentärt då enbart? Med bevis för att Svante Weyler är en sådan där manlig skurk, som utnyttjar små och försvarslösa kvinnor? Verkar dock lite bortom när denna Ann Heberlein stöter på en annan Ann Heberlein. Vem är det? En kvinna, som har skrivit en bok och som hon inte känner.

Hon kör ett filosofiskt psykolograce och bor i Lund med sina tre carlar. Jo både maken och sönerna heter Carl. Hoppas hon inte kallar alla för samma namn, det skulle kunna förvirra den friskaste.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar