måndag 12 september 2011

Är de svenskar?

UPPDATERAD

Det är väl en av frågorna kring gripandet i Göteborg av fyra misstänkta för förberedelse till terrordåd. Anhållandet av de fyra är resultatet av lång spaning och de har anknytning till al-Quaida.

Men egentligen spelar det ingen roll varifrån de kommer. Människor kan gå fel överallt. Det vet vi. De kan vara födda i Sverige och ändå dras med i en hjärntvättande verksamhet. De kan vara misshandlade i åratal i läger, men ändå förlåta sina vedersakare.

Skiljelinjen går där mellan de som begriper och de som inte fattar. De som låter sig gripas av hat och oförsonlighet och de som inser att det inte hjälper med något av detta.

Den historien är lika lång som människans utveckling, men enligt vissa så står vi nu inför ett språng, där vi mer kollektivt kommer att begripa vad som är bra för oss som mänsklighet. Och det är inte att tro på vissa gudar, och mena att andra tror på fel sort.

Det är mer att göra som regissören Tom Shadyac och inse att det inte hjälper med tusen kvadratmeter hus. Det bidrar inte till mer lycka. Det är neutralt, som han sade hos Oprah Winfrey.

Det är inte dåligt, men heller inte bättre än de 90 kvm, som han nu nöjer sig med. Han har gett bort många av de miljoner han har tjänat på filmer där huvudrollerna har spelats av Eddie Murphy, Robin Williams, Jim Carrey och Kevin Costner.

Han insåg att pengar verkligen inte gjorde honom lyckligare. Och hans bakgrund med två föräldrar med rötter i Libanon och på Irland kanske hjälpte honom att förstå vad livet handlade om. Han råkade också ut för en olycka, där han till slut välkomnade döden. Istället för det lidande han gick igenom.

Han insåg efter detta att det handlar absolut inte om att se andra som fiender och bomba dem bort från jordens yta.

PS. De är bovar, tidigare dömda och tre av dem svenska medborgare, bor i Göteborg och är 20plussare. Ursprung i Somalia och en från Irak. De har bott länge i Sverige, sedan de var barn, en är medborgare i Storbritannien. GP har gjort silhuettbilder i svart av dem.

Här är namnen från CNN: Kulan Mohamud Abel, Mahamud Abdi Aziz, Mahmood Salar Sami och Mohamud Abdi Weli. Efternamnen står först.

Polisen kritiseras för tystnad, liksom Säpo, men vi har ju CNN. DS.

10 kommentarer:

 1. Nej, det måste handla om Wilks igen. Såg på hans blogg lördags att han skulle vara där. Enkel förklaring kanske?

  SvaraRadera
 2. elina: Jo om du trycker på de blågröna bokstäverna i inlägget så ser du att jag länkar till sådana artiklar, som handlar om detta. Dock skulle han inte ha varit där i lördags, men bovar är ju alltid dumma, så det trodde de väl. En luring? Från Säpo och Vilks.

  SvaraRadera
 3. Nej inga riktiga svenskar är med i Al-quaida! Det är mörka män med konstiga namn naturligtvis!

  SvaraRadera
 4. Eftersom det e Göteborg kanske det är de ökända Kal A(i)da?;-)

  SvaraRadera
 5. Antagligen religiösa ärthjärnor med svenskt medborgarskap.

  SvaraRadera
 6. 3 är från Somalia och 1 från Irak.

  SvaraRadera
 7. Här är en länk med mer fakta om de misstänka:
  http://www.realisten.se/2011/09/12/muslimer-anhallna-for-forberedelse-till-terroristbrott-i-goteborg/

  SvaraRadera
 8. DEt är tre solaier och en irakier. De är samtliga namngivna. Gå inn på CNN.com så återges en mer komplett beskrivning än den vi får höra av svne,sa media

  SvaraRadera
 9. Anonym: Uppenbarligen är det svårt att läsa till punkt och läsa innantill... om du tittar där uppe så får du exakt den informationen, inklusive namnen... de har stått där i flera timmar.

  SvaraRadera
 10. Tack för att du skriver,man undrar vad som händer här i götet!Det är för mycke som händer nu för tiden!!!

  SvaraRadera