onsdag 28 september 2011

Köp dig en fru!

Så går det alltid till i muslimska och stamberoende länder. Jag läste nyss en gullig historia som Lasse Bengtsson (tidigare TV4 numera Svenska Afghanistankommittén) har skrivit från Afghanistan, om mannen som är undantaget, som vill gifta sig av kärlek, inte för att hans släkt har gjort en ekonomisk överenskommelse.

Men det kostar. Han har försökt i sju år hitills och det lär ta två år till och alla hans pengar, plus stora lån att få den fru, som han anser sig förlovad och till och med gift med. Men för att få denna fru till ett riktigt bröllop så gäller det att jobba.

Vilken tur då att han är kollega med Lasse Bengtsson och får lön från det svenska biståndet till detta land. Den blivande fruns bröder vakar över sin syster. Och de båda får försöka smyga sig till att träffas, men det senaste är att hon har tandproblem och den blivande maken ska försöka få henne till en tandläkare.

Hjälp Afghanistan! De behöver förflyttas tusen år framåt i tiden. Precis som resten av arabvärlden. Landet står för merparten av produktionen av opium i världen, över 90 procent. Omkring 28 procent är läs- och skrivkunniga, men bara kring 13 procent av kvinnorna. De har världens högsta barnadödlighet, omkring 25 procent av barnen dör innan de är fem år.

Det är ett absolut slöseri med mänskliga resurser att de terroriserar sig själva och världen.

Dock lär Pakistan numera ha flest självmordsbombare, eftersom talibanerna har flytt dit och där rekryterar unga pojkar för att bli rekryter till paradiset, eller "självvalt matyrskap", som det så förljuget kallas eftersom självmord är förbjudet enligt islam.

2 kommentarer:

  1. "Så går det alltid till i muslimska och stamberoende länder." ALLTID? I ALLA muslimska länder? Hmm...

    SvaraRadera
  2. Magda: jo så är det... tyvärr... du hoppar över stamberoende när du ifrågasätter... dessa båda kriterier gäller ihop. Det funkar så även i västvärlden när människor lever under inskränkta religiösa och stamliknande förhållanden. Att de är beroende av släkt eller annan grupp, som funkar som en stam.

    SvaraRadera