lördag 24 september 2011

Lars Vilks uppenbarelse

Ja han visade sig på bokmässan, fast han hade skrivit i bloggen att han inte skulle det, men det var en säkerhetsåtgärd att ljuga om detta. Jag kommenterade att jag inte heller skulle dit, men jag ljuger aldrig, så jag har inte uppenbarat mig där.

Det är väl skoj för civilklädda poliser (vi betalar) att ha detta bevakningsuppdrag och sno in en och annan journalist ner i källaren för förhör. Vart ska allt ta vägen? Men det ingår naturligtvis i allkonstverket Vilks alltid håller på med. Hela hans liv är ett konstverk.

Och äntligen är han känd. Det tog sin tid. Många gossen Ruda-projekt blev det, upproriskt mot samhället och dess bestämmelser, men det var först islam och terror, som förvandlade honom till världskändis. Trots den blygsamma lilla utställningen av en rondellhund i Värmland i Tällerud på hembygdsgården.

Så det kan gå. Vi är lite i samma bransch han och jag. Fast jag utövar inte måleriet eller tecknandet så mycket trots att jag är släkt med Gustav Rudberg, Venmålaren. Skrivandet har istället blivit mitt livsverk, både som journalist och författare. Det är samma där. Hela livet går åt. Och det tar aldrig slut. Kreativitet är sådan.

Albert Einstein sa att nyckeln till kreativitet är förmågan att dölja sin källor. För vi påverkas alla av allt vi hör och ser. Härmning är lustfyllt ända sedan barnsben. Och allt är gjort förut, men det gäller att göra det en gång till och på ett lite nytt sätt. Det slår.

4 kommentarer:

 1. Välskrivet och på ett intelligent sätt. Tycker att många delar dina åsikter men är rädda att inte. e bli anklagade som antidemokrater. Att hävda i yttrandefrihetens namn på det sättet som den så kallad konstnär har gjort är fåfängt.
  Han bevisade på Bokmässan att han egentligen är en nolla inte bara som konstnär utan som människa också.
  Tycker att kostnaden av inhyrda "bodyguard" borde ha använts istället på kulturens altar i dagens ekonomiska kärva tider

  SvaraRadera
 2. Anna-Maria: Tack för berömmet! På vilket sätt bevisade han att han är en nolla som både konstnär och människa just på bokmässan?

  SvaraRadera
 3. Hej Helena!
  Det är jag glad för ditt initiativ att starta en diskussion. Jag själv är biolog, men min äldsta dotter skulle gärna ha blivit journalist. (hon är också skytten)
  Vad det gäller Lars Vilks och hans kändisskap som inte härstammar från hans konstnärliga verksamhet – det var inte direkt på Bokmässan jag börjat ifrågasätta honom som konstnär. Men att han uppförde sig på det här viset att utsatte folk för en eventuell fara pga. hans närvaro bara för att han är så egotrippad tycker jag att det säger allt om honom.
  Faktum att han inte är vidare konstnär i ordets riktiga bemärkelse bevisades långt innan han trängde sig in ovälkommet på mässan. (mer iögonfallande förklädnad kunde han inte välja än svarta solglasögon och basker vid en inomhus arrangemang.) Jag tvivlar att det är många som känner hans konstvärk och iså fall varför blev inte han ökänd pga. hans konst (jag räknar inte hit hans rondellhund) utan bara för att han är hotad och behöver skydd (han egentligen är trött på efter egen utsago)

  SvaraRadera
 4. Anna-Maria: Smaken är som baken... delad. Konstvärk var bra stavning! Jag känner igen dina invändningar... uppenbarligen är du inte härifrån, här får du Vilks egen syn på saken:

  http://www.vilks.net/2011/09/25/del-1324-bokmassan-och-konstkritiken/

  SvaraRadera