onsdag 21 september 2011

De ville mörda Lars Vilks

Stackars Lasse! Eller ska man gratulera dig? Du kommer med all säkerhet gå till historien, som en av de konstnärer, som fortsatte att utöva din konst, trots allt.

För det var ju så där lite retsamt att en liten utställning i Värmland blev uppmärksammad i hela världen. Eller var det meningen? Ja, man kan alltid inta minst två ståndpunkter i denna historia.

Men naturligtvis är en inskränkande, tvingande, till underkastelse beordrande ideologi alldeles urbota urmodig vare sig den har antagit sektvarianten i någon världslig eller himmelsk -ism. Gud som gud. Värdslig, materiell eller andlig och bortom.

För Lasse finns ingen reträttväg. Det är som han brukar säga en del av konstverket. Allt som händer.

Måtte du leva i hundra år Lasse! Det önskar jag verkligen. Så att du får se slutet på den sekteristiska tidsåldern. För slutar människor inte att lägga allt ont på omvärlden omkring dem, så kommer det med säkerhet att slå undan benen på de som gör så. Och de kommer inte ens att begripa hur det kunde bli så fel.

PS. Alla stora dagstidningar utom DN skriver om detta. DN verkar mer ömma för de stackars eventuella mördarna. Senaste artikeln om detta var för en vecka sedan. PS.

7 kommentarer:

 1. An nån underlig skrämmande anledning verkar det på många håll anses ganska naturligt att en konstnär i Sverige lever under hot och utsätts för mordförsök. Liksom "ja, ja, han får skylla sig själv." (Vilks är ju för övrigt inte ensam, detsamma gäller ju den danska konstnären vars teckningar misshagar vissa ism-troende.)
  Jag kan bara inte fatta denna fega undfallenhet! Eller tycker en stor del av journalistkåren och allmänvänstern verkligen att en provokatv teckning är en rimlig anledning till mord? Man kan undra.

  SvaraRadera
 2. MonicaH: Ja jag har undrat detsamma... om tex DN är utsatt för mer hot än andra tidningar och det är därför de är så sparsamma med artiklar. Det handlar ju trots allt om yttrandefrihet (vilket Vilks själv skrev senast om), men den gäller liksom inte i alla sammanhang. Och här har jag bloggat på Newsmill om detta med yttrandefriheten:

  http://www.newsmill.se/inlagg/2010/05/14/far-man-yttra-sig-fritt-i-sverige

  SvaraRadera
 3. Vem hade hört talas om Vilks om han inte lyckats bli mordhotad? Jag kan inte bli kvitt misstanken att han själv kan ha haft sådana tankar redan från början. Han har ju onekligen fått mycket gratisreklam.

  SvaraRadera
 4. Anonym 12:27: Knappast med den moderata framtoningen, liten utställning, tre teckningar i Tällerud 2007. I hembygdsgården. Det är medierna, som har gjort honom till det han är nu. Men visst har han provocerat tidigare med Ladonien och Arx plus Nimis i ett naturreservat och utan bygglov. Mot det svenska och byråkrati. Dessa konstverk går knappast att sälja.

  http://www.vf.se/node/60546

  SvaraRadera
 5. Muslimer lever ju för faan kvar på juraperioden ju, de är hjärndöda hela bunten! Och de hatar allt vad demokrati är.

  SvaraRadera
 6. Karpstryparn: Nä nu tror jag du överdriver en smula. Man kan väl inte dra alla över en kam. Det är som med kristna eller andra troende... en del är med i sekter och hjärntvättade medan andra är lite lagom ljumma så där... och mest har det som kulturell bakgrund. Lars Vilks har också muslimska vänner...

  SvaraRadera
 7. Den eller de hjärntvättade sekter som styr Sverige har beslutat att den som har fel sorts serietidningar i hyllan kan få besök av polis och dras inför rätta (mangadomen). Så länge lagstiftningen i Sverige ser ut som den gör borde man kanske inte prata så högljutt om andra kulturers bristande respekt för yttrandefrihet.

  SvaraRadera