måndag 19 september 2011

Fridlys den vita älgen

Jag blir riktigt äcklad av dagens bild på en jägare, som sitter bredvid sin trofé: en vit älg. Det finns kanske omkring 100 stycken i Värmland. Och där är förstås en vit älg höjden av smetig jägarlycka.

Kära Naturvårdsverket borde inte en så liten stam försvaras? Vita älgar är verkligen något för turisterna att få se. Det var skådespelerskan och regissören Solveig Ternström, som först berättade för mig att de verkligen fanns, men att de var lite hemliga för att de ville ju inte ha tjocka, fula jägare uti skogarna, som sköt bort dom.

När så många ömmar för de vita isbjörnarna, som det finns ca 25 000 av kring polartrakterna, så borde väl 100 älgar bräcka detta alla gånger. Sätt fart nu Naturvårdsverket och rädda albinovarianten!

Mats Broberg, som sköt älgen, ska göra ett montage av älghuvudet. Så smakfullt!

Den tyske gästjägaren, som var med reagerade på att ett vitt djur hade blivit skjutet. De skjuter inte vita djur i Tyskland.

PS. Dessa djur i Värmland lider inte av albinism! DS.
16.7.2013
Här är en uppföljning på en vit älg. Den lever fortfarande och jägarna har lovat att spara den! Visst är den vacker. Som en saga.

11 kommentarer:

 1. Ja, det är ju tur att vissa djur är fridlysta annars kanske han hade gått samma öde till mötes själv......

  SvaraRadera
 2. Vita älgar är inte en egen djurart utan vanliga älgar som lider av en sjukdom, nämligen albinism. Albinism är för övrigt kopplat till synnedsättning som samanhänger med sjukligt förändrade synnervsbanor. Anlaget för albinism är recessivt så det finns hos älgar som inte är vita. De vita älgarna kommer knappast att försvinna men om de skulle göra det så vore det inget fel med det. Varför bevara sjukdomsanlag?

  SvaraRadera
 3. Anonym: Lär ordentligt! Jag skrev att det var en albinovariant.

  Albinism är ingen sjukdom. Det är ovanligt med denna sorts djur i naturen, eftersom de saknar skyddsfärg, men det hjälper inte ens bruna älgar. Jägarna skjuter så många de vill.

  Tycker du att blå ögon är en sjukdom också, den färgen är recessiv.

  SvaraRadera
 4. Blå ögon är inte kopplade till nedsatt syn men albinism är det. Därför är inte blå ögon jämförbart med albinism. Att ett anlag är recessivt betyder för övrigt inte i sig att det är sjukt vilket ingen påstått. Däremot betyder det att även om man sköt av varenda albinoälg skulle det ända fortsätta att födas vita älgkalvar. Hur många älgar jägarna skjuter begränsas för övrigt av hur många de har tillstånd att skjuta. I många jaktlag skulle man föredra att skjuta av färre älgar än man tilldelas men skogsägare som arrenderar ut jaktmark till jägare nöjer sig ofta inte med det eftersom älgen - ur skogsägarnas perspektiv - är ett skadedjur.

  SvaraRadera
 5. Anonym: Tjena igen besserwisser... ha det så gott i skogen. Tänk att skogsägarna tvingar jägarna att skjuta älgar. Hur har det kunnat gå så långt.

  SvaraRadera
 6. Tack för den fina titeln Besserwisser, jag skall bära den med stolthet och hänvisa till Dig! Beträffande skogsägare och jägare är det naturligtvis ingen som är tvingad att jaga men det har inträffat att jaktlag som inte skjutit av sin tilldelning inte fått fortsätta utnyttja marken.

  SvaraRadera
 7. Anonym 19:03: Så bra! Jag själv gillar att vara besserwisser, så det är inte något nedsättande. Dessutom tycker jag om att slå folk på fingrarna! Ha en mycket trevlig kväll. :)

  SvaraRadera
 8. Jag håller med dig till 100%.

  Jägarna har absolut ingen moral. Det är bara pang pang som gäller.
  Och att jägaren stolt poserar här bredvid den sällsynta vita älgen får mig att spy.

  SvaraRadera
 9. @Karl say what? Tror du ska släppa fjärrkontrollen, lämna tvn och komma med ut i verkligenheten så ser du att det inte bara är pang pang. Men du verkar aningen för rabiat för att ens inse att du inte baserat din åsikt utifrån verkligheten.

  SvaraRadera
 10. Den vita älgen är i de flesta fall inte albinistisk utan leucistisk, de kan ha bruna ögon o nornal syn o har ingen form av funktionsnedsättning!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just så. Det står där uppe att de inte lider av albinism. Artikeln som länkas säger samma sak, bruna ögon och normal syn.

   Radera