fredag 30 september 2011

Nerdrum hos Skavlan

Den norske konstnären Odd Nerdrum är en underlig figur, dömd för skattebrott till två års fängelse, men detta är överklagat.

Utsedd till geni med sin konst, som går i Rembrandtstil i mörka färger. Konstnären själv är på väg åt helvetet, säger han och hans blivande änka finns med i konsten.

Han har inte pratat med journalister på nästan tio år för de tillhör fienden, men nu är det dags. Han har ställt upp i Svenskan och i SVT i kväll.

Han ville bara fotas bakifrån i pappersdelen av Svenskan, men på nätet finns en stor och bra bild, som visar honom som den pojke han fortfarande är, trots sina 67 år.

Han liknar det gråtande barnet, som är så vanligt i kitschig konst. Man ser hans personlighet rakt igenom. Och geni tycker han är ett skällsord i Norge att jämställa med " fascist, nazist och kvinnomisshandlare".

Det allra senaste i bråket med staten Norge är att paret Nerdrum nu blir tvungna att sälja sin gård, efter att det inte har blivit godkänt att de har flyttat till Frankrike.

De ville slippa skatta i Norge och bara behålla gården som sitt lantställe. Men det gick inte. Så nu ska gården säljas för 22 miljoner norska kronor (lite mer i svenska). Det går nog ingen nöd på paret Nerdrum.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar