söndag 25 september 2011

Sista arablandet ger kvinnor rösträtt

Redan nästa år ska kvinnor få rösta i Saudiarabien, vilket dock innebär om fyra år, för först då är det val.

Det är kungen själv, som ger dem denna ynnest, men köra bil får de fortfarande inte utan särskild prövning. Och inte heller rösta annat än lokalt. Något mer och större klarar de inte.

Kvinnor och män är åtskilda utanför hemmet och kvinnor vistas endast undantagsvis på offentliga platser. Kvinnornas rörelsefrihet är kraftigt inskränkt då de endast får resa i sällskap med en manlig släkting.

Restauranger, även restauranger ägda av västerländska bolag, har två ingångar och åtskilda ytor för ungkarlar och familjer där det förekommer att familjearean är enklare än ungkarlarnas.

Enligt tradition så har kvinnor en roll i samhället som mödrar och att sköta hushåll, men så behövs kvinnor i flera yrken så som många vårdyrken då en kvinna inte får vårdas av en manlig läkare och vice versa, förutom i yttersta nödfall.

Kvinnors klädsel är reglerad i lag. Icke-muslimska kvinnor ska bära "anständiga kläder", vilket i princip innebär hijab, sjal som täcker huvud och hår. Muslimska kvinnor ska bära abaya, hijab och niqab, dvs vara heltäckande täckta i skynken och endast ögonen får synas. Den religiösa polisen, mutawa, ser till att lagen efterlevs.

Här borde feministiska rörelsen i Sverige ha en särskild och bra uppgift, men inte ett pip brukar höras. Inga protester så långt ögat når mot något som påminner om hur de svarta hade det i Sydafrika och i USA på 50-talet.

Min mormor fick rösträtt 1921 i Sverige.

4 kommentarer:

 1. Den feministiska rörelsens tystnad är ofattbar. På något sätt tror jag den dödar sig själv genom att inte ta ställning i såna här frågor. För visst påminner arabvärldens syn på och regler för kvinnor om apartheid.

  SvaraRadera
 2. Monica: Inte bara påminner. Det är apartheid i praktiken, samma som på den tiden när sultanen satt och styrde i Tusen och en natt. Sagoboken, som jag läste som liten och aldrig kunde tro hade någon som helst relevans i verkligheten.

  SvaraRadera
 3. Tänk vad mycket längre kvinnorna i Libyen kommit innan den av Saudiarabien, Förenade Arabemiraten, Qatar och Nato understödda revolten!

  SvaraRadera
 4. Oldwolf: De är del av samma system du vet... sharialagar och eländes diktatorfasoner... maktspel kallas det också.

  SvaraRadera