måndag 4 juli 2011

Två svenska journalister gripna

UPPDATERAT

Martin Schibbye född 1980 och Johan Persson född 1982, båda frilansjournalister har gripits i Etiopien, sedan de inbäddats i gerillarörelsen ONLF.

Det är tredje generationens revolutionsromantiker, som har begett sig iväg för att göra en insats i världen. De båda jobbar ihop med Anna Roxvall i här Sverige. De använder samma kontor.

De båda journalisterna var tillsammans med en grupp på 23 gerillamedlemmar, 15 av dem dödades. Svenskarna sårades och tillfångatogs. De hade gått in från Somalia med vapen och kortvågsradio och Johan Persson har tidigare utvisats från Etiopen för att ha haft samröre med ONLF.

Svenska myndigheter avråder från att åka till Etiopen. Martin Schibbye har skrivit för bla Proletären, Flamman och Etc och jobbat på Folket i Bild.

Johan Persson har twittrat: Var femte journalist bor i Stockholms innerstad. Och så säger de att Pol Pot hade fel idéer. Han är kommunist och godtemplare. Eller finns det fler Johan Persson som är journalister?

Kanske ville denne Johan Persson själv ändra på den saken med många journalister i innerstan. Genom att bege sig till landsbygden i Etiopien. Han är fotograf och Martin Schibbye skrivande journalist. Pol Pot är kända för att de förföljde intellektuella och tömde städerna på befolkningen. Revolutionen i Kambodja gick ut på att börja om från början.

PS. Och varför ljög Martin Schibbyes fru Linnea om att de inte fick någon vård? Och varför förde journalisten Anna Roxvall denna lögn vidare? Uppenbarligen har de fått det och de har lindriga skador på armarna. Det har ambassadör Jens Odlander kunnat konstatera på plats när han träffade dem. DS.

PSPS. Det hela påminner en smula om när Arne Lemberg och min kompis från journalisthögskolan Kalle Bergman sändes ut av Svenskan för att rapportera från Uganda. De smög sig in från Kenya och sköts tillsammans med två andra journalister till döds. De hade inte en egen agenda, som det här paret, utan var utsända av en stor tidning. De här båda kommunistiska äventyrarna har haft tur. De kunde lika gärna vara döda. DSDS.

15.9.2012
Här kan ni läsa alla inlägg jag har haft på bloggen om dessa båda revolutionära äventyrare.

18 kommentarer:

 1. Vart står det att "Svenska myndigheter avråder från att åka till Etiopien"? Ogaden är visserligen en konfliktfylld region (och bla stängd för journalister) men knappast representativ för hela landet då större delen av landet "uppvisar lugn och säkerhet", enligt UD (http://www.swedenabroad.com/Page____39063.aspx), och är ett fantastiskt vackert och fascinerande land att resa i.

  En intressant fråga är dock vad som kommer hända med Martin och Johan - bör de kanske räkna med att spendera de närmaste 10 åren i fängelse, likt landsmannen Dawit Isaak?

  SvaraRadera
 2. UD avråder. Det är en svensk myndighet. Och de avråder från resa till området. Här är uppgifterna om säkerheten från Sveriges ambassad.

  http://www.swedenabroad.com/Page____39063.aspx

  Dawit Isaak greps i Eritrea inte Etiopien.

  SvaraRadera
 3. Igen, UD avråder inte från att åka till Etiopien (som du skriver), endast till specifika regioner: "UD avråder emellertid med anledning av säkerhetsläget från alla resor till eller genom gränstrakterna mot Eritrea, Somalia (inklusive Somaliland), Kenya och Sudan samt till Somaliregionen inklusive Ogaden (b.la. Fik, Degehabur, Gode, Korahe och Warder) samt norra Afar-regionen och Gambella.”

  Visst, Dawit Isaak greps och sitter fängslad i Eritrea. Men han är svensk medborgare, därför skulle man kunna förvänta sig att UD, den svenska myndigheten, tar samma ansvar för honom som för de nyligen fängslade svenskarna.

  SvaraRadera
 4. Mimmi: Du har helt rätt. Hela Etiopien är inte farligt att åka till, men jag skulle nog inte vilja åka dit ändå. Verkar inte vara ett så särskilt kul land.

  Dawit Isaak är svensk-eritrian och ett mycket svårare fall än det här. Han har dubbelt medborgarskap. Om du inte inser det är du inte så särskilt klok. Men jag tycker du kan demonstrera utanför UD. Medierna har redan engagerat sig till max för denne man, men det hjälper inte. Ha en bra dag ändå kära lilla besserwisser.

  SvaraRadera
 5. Eh... det är inte jag som fängslats i Etiopien. Vilket du väldigt enkelt hade kunnat kolla upp. I övrigt ett mycket obehagligt och insinuant inlägg.

  SvaraRadera
 6. Johan: Nä jag vet att det inte är du... du ser inte alls ut som Johan Persson. Tack annars för lovorden! Så du tycker att kommunister, godtemplare och andra är misshagliga personer?

  Nu väntar jag bara på att de andra kring 2 000 som heter Johan Persson ska höra av sig! Välkomna! ;)

  SvaraRadera
 7. Det är alltså mitt twitterkonto du citerar, vilket du återigen väldigt enkelt hade kunnat kolla upp.

  SvaraRadera
 8. Johan: Nä hur skulle jag kunna göra det? Jag vet inte ett skvatt om twitter och bryr mig inte heller. Och så ser inte bilden på dig ut som Johan Persson heller. Men folk kan ju i och för sig byta utseende eller fuska med det eller kalla sig ordförande fast man inte är det. Gäsp! Jag tror inte att jag bryr mig direkt... ha det gott ändå Johan Persson (en av nästan 2 000).

  Det är ett elände det där med folk som heter detsamma: har hänt mig också. Finns flera Ann Rudberg i landet (som jag alltid hette som liten) så därför har jag lagt till ett av mina andra namn Helena. Det är mitt offentliga namn som journalist. Ett litet tips! Lägg till ett namn till så kanske du blir mindre lätt att förväxla.

  Gillar du inte kommunister? Eller godtemplare? Varför kallar du dig det då?

  SvaraRadera
 9. Jag håller med, det är beundransvärt vad medierna, dagen till ära - http://www.dn.se/nyheter/sverige/prova-fallet-dawit-isaak - gör för Dawit!

  Men tyvärr är det nog inte enbart deras påtryckningar som skulle kunna få Dawit frisläppt, då den eritreanska regimen inte direkt har en historia med respekt för varken den inhemska eller den internationella pressen. Även om det finns en viss komplexitet i Dawits fall på grund av hans dubbla medborgarskap så har den svenska diplomatin inte gjort tillräckligt, med facit i hand så här tio år senare.

  Jag tror inte att jag är en besserwisser när jag försöker reda ut dina ignoranta och missvisande påståenden som grundar sig i subjektiva föreställningar utan förankring med verkligheten. Visst kallar du dig journalist?

  Och eftersom du själv nämner det vore det intressant att veta vad du upplever som ”särskilt kul” när du är ute och reser. För din kännedom är Etiopien ett fantastiskt vackert land med en mycket rik historia, bland annat där åtta platser finns upprättade på UNESCO:s världsarvslista. Men du kanske fortfarande lever kvar med bilderna från svältkatastrofen 1984 på din näthinna?

  SvaraRadera
 10. Det är alltså INTE den skottskadade och gripna Johan persson som har twittrat!

  SvaraRadera
 11. M Hazard: Nä menar du... det kan väl inte vara sant! Och jag som trodde han var ensam om det namnet i hela Sverige. Ungefär som att det bara finns en Muhammed i hela Sverige. ;) Sic!

  SvaraRadera
 12. Varför tar du inte bort Twitter-länken? Den Johan Persson som du citerar har ju inget med den försvunne Johan persson att göra.

  SvaraRadera
 13. Mimmi: Kära Mimmi! Jag skulle inte åka till Sverige heller om det varnades för att åka till gränstrakterna mot Norge, Finland och Danmark. Det skulle kännas för osäkert. Också i Stockholm i ett sådant land. Även om det var vacker natur.

  Du är en riktig besserwisser. Men jag tycker du kan ställa dig utanför UD och demonstrera. Skicka gärna ett bildbevis till mig så ska jag publicera detta i min blogg!

  Etiopien heter väl landet som UD varnar för? Eller?

  Jag är journalist sedan jag gick ut journalisthögskolan 1974 och har jobbat som det sedan dess, som anställd och som frilansande. Det är mitt yrke. Precis som att författare är det. Man räknas som en författare när man har skrivit två böcker och fått dem utgivna och det har jag gjort. Att skriva är min ådra, som jag använder varje dag. Ha nu en riktigt trevlig dag lilla gulliga besserwisser. För det är jag säker på att du är. ;) Sic!

  SvaraRadera
 14. M Hazard: Varför skulle jag ta bort twitter-länken? Det gör ju att sådana som du kommenterar. Oh så trevligt vi har det? Eller hur? :)

  Tycker du inte att länkningen är fri i det här landet?

  SvaraRadera
 15. Ja så var vi inne då på skammen och skulden igen. Jag publicerar inte personliga attacker på blogginnehavaren så det är ingen idé att ni skriver sådana. Det finns massor med människor i världen som vill uppfostra andra. Har ni inget bättre för er?

  Ifall ni ändå ska attackera så gör det åtminstone med lite finess. Här är några tips. Kom med några nya skällsord. Inte bara skäms. Så tråkigt med denna enformighet.

  Här får ni några kreativa förslag från moster Majas hemsida:

  http://hem.fyristorg.com/mostermajas_hemsida1/kreativa_svordomar.htm

  Här är några vackra exempel:

  Må din pizzabagare ha vidriga kroppsodörer! Må hamsterdance för evigt visas på din dator! Må gnälliga pensionärer för evigt stå framför dig i köer! Må dina underkläder alltid skära in!


  Må legobitar belamra ditt sovrumsgolv på morgonen! Må jultomten skita i din strumpa. Må din tv alltid visa pantertanter! Må sinnesrubbade noshörningar bygga bo i din trädgård.

  Må ditt skägg växa inåt! Må du alltid få betala dubbelt pris för lösviktsgodis! Må din öl ständigt vara urdrucken Må dina skosnören alltid gå av! Må din kropp bli magnetisk!

  Må tusen kamelers loppor hemsöka dina armhålor. Må dina löständer för alltid skava i din gom! Må du alltid skära dig på dina rakhyvlar!
  Må din näsa invaderas av dina inälvor!

  Må Mona Sahlin hålla reda på din hushållskassa! Må skägglav växa i dina öron! Må dina mjäll tala i tungor! Må femtionio vilda fästingar hemsöka dina långkalsonger! Må dina skor skava i evighet!

  SvaraRadera
 16. Karin Nybergh: Du har helt rätt i att jag inte publicerar din kommentar. Det här är min blogg och inte en tidning eller något annat officiöst medium, där alla har rätt att vistas och säga vad de vill. Mycket länge levde jag under föreställningen att också kommentarerna skulle vara fria och anonyma om de ville, men den föreställningen har jag övergett, precis som andra medier har gjort.

  Varför kommenterar du nu? Uppenbarligen har du ingen humor och vill bara ösa ur dig av ditt missbelåtna humör. Det är ingen mänsklig rättighet.

  SvaraRadera
 17. Mycket intressant. De flesta kommentarer verkar besatta av att du tog fel på Kvitter-kontot.

  Martin Schibbye är föresten utbildad pansarskytteplutonsbefäl. Så han vet vad han håller på med.

  Intressant att Johan Perssonhaft haft tidigare samröre med ONLF.

  SvaraRadera
 18. Metal... jo jag visste att han var utbildad (har jag skrivit på annat ställe). Fast det där att Johan Persson tidigare varit i kontakt med ONLF förnekar han.

  SvaraRadera