lördag 23 juli 2011

Minst 92 döda

Norge har upplevt sitt värsta terrordåd i modern tid. Det är en högerextremistisk norrman Anders Behring Breivik, 32 år gammal som har genomfört detta.

I nuläget tror polisen att det är samme man, som står bakom både sprängningen i Oslo och skjutandet på ön Utöya, där socialdemokratisk ungdom var samlad.

Anders Behring Breivik kallade sig själv nationalist och var medlem i en skytteklubb. Han ska ha bott tillsammans med sin mamma.

Sky News säger att 87 döda har räknats in på ön, där ungdomarna var samlade och i Oslo. Detta enligt norsk polis. Siffran kan stiga.

Omkring 360 ungdomar var samlade på ön. Där har också hittats en bomb, som inte har briserat.

Vår svenske kung och drottning har med "bestörtning och avsky" tagit del av vad som har hänt i Norge och uttalar sig här på hovets hemsida.

9:28 Dödssiffran har stigit till 91 personer. Det är den senaste uppgiften från norska polisens presskonferens.

I Oklahoma City dödades 168 personer 1995 genom en bomb i en lastbil. Det var högerextremisten Timothy McVeigh som låg bakom den sprängningen. Han avrättades för dådet.

13:37 Här beskrivs gärningsmannen.

Enligt terrorlagarna kan han få maxstraff på 21 års fängelse om det han gjorde var ägnat att störa viktiga samhällsfunktioner och ingjuta stor skräck i befolkningen.

Kuriosa: Ägaren till den gård, som massmördaren använde för sin firma, sitter i fängelse för att ha anlagt en haschplantage på denna gård 2006. Han uppges vara chockad.

15:45 Minst 92 är nu bekräftat döda i terrordådet. Så småningom blev det 77 som vi alla vet...

2 kommentarer:

 1. Folk borde inse en stor ideologisk skillnad.
  Sionism är inte att betrakta som skandinavisk nationalism.
  Att påstå något annat är intellektuellt ohederligt...
  Denna terrorist är sionist och ingenting annat!
  Han är en extrem pro-Israel och motivet kan ju bara vara Norges stöd till Palestina som kom i början av veckan.

  Det är minst sagt hemskt det som har skett. Just därför är det viktigt att sanningen kommer fram i ljuset.

  Han beskriver sig själv som antirasist, pro-Israel och är verkligen att betrakta som en sionist. Snälla förväxla inte detta med skandinavisk nationalism, ty det är att förvränga sanningen.

  Källa: Han själv på http://www.document.no/anders-behring-breivik/
  (sidan kan inte visas emellanåt pga överbelastning)http://www.document.no/anders-behring-breivik/

  SvaraRadera
 2. Kära Jane! Jag tycker det inte spelar någon roll egentligen vad denne man har kallat sig. Han är en terrorist (fast det var någon som tyckte att han var nazist och inte terrorist). Det finns terrorlagar för sådana som han.

  Det var helt klart ett politiskt dåd. Han ville ta död på sossar. Och sådana dåd, där man vill döda någon för vad den tycker, är fullkomligt omänskliga i första hand. En sådan människa har ställt sig utanför mänskligheten och har tagit lagen i egna händer. Enligt min mening är han fullkomligt galen, men det tycker han nog inte själv.

  För att överhuvudtaget hitta någon förklaring så skulle jag mycket gärna vilja prata med hans mamma och veta mer om hans pappa. Men om jag var hans mamma så är en journalist den sista jag skulle vilja prata med i dag.

  SvaraRadera