fredag 29 juli 2011

Emils pappa har begripit

Det går inte att lita på samhället i alla lägen. Inte ens när man är sjuk. Det har Emils pappa nu upptäckt. En mycket dyrköpt lärdom.

I första hand är vi själva ansvariga för vår hälsa och att vi är friska och om vi är sjuka så måste vi inse det själva. Först och främst.

Jag minns senaste gången jag följde med min son till vårdcentralen. Jag upplyste läkaren om vad det var för fel på min son och vad han behövde för medicin.

Detta var min lärdom efter att ha varit utsatt för samhällets dumheter i åratal. Jag har till och med skrivit en hel bok om det: Ett Sekel av Tystnad.

Vi har inte ett perfekt samhälle och vi kommer aldrig att få det. Nu hade det gått så långt att en icke empatisk karl satt och tog emot samtal från svårt sjuka människor och försökte spara pengar (?) genom att låta bli att skicka en ambulans.

Det behöver ibland inträffa en katastrof innan människor inser att något behöver ändras. Innan dess har alltid andra människor påtalat vad som är fel. Så var det också i fallet med Emils sjuksköterska. Flera hade klagat på honom, men organisationen tyckte att han skulle ha en chans till.

Nu är han åtalad.

5 kommentarer:

 1. Jag ser inte att sjuksköterskan gjort sig skyldig till grovt vållande. Sjuksköterskan ifrågasatte sin egen bedömning och kontaktade en läkare. (Enligt SOS FEL läkare men är detta grovt vållande???) Läser man instruktionerna i telefonkatalogen här i Göteborg så står det vad man ska göra om man blir sjuk. Man ska ringa sjukvårdsupplysningen. Alternativet ringa ambulans finns inte med. Alternativet ringa ambulans finns enbart med om DU har en annan människa som är svårt sjuk/skadad. Underförstått, är du så frisk att du kan ringa på telefonen behöver du inte ambulans. Läser man kommentarerna i samband med när det hände på t.ex. www.dn.se så ser man att det som hände emil händer varenda dag i svensk sjukvård. Jag minns ett fall med ett litet barn. Kommer med sin far till karolinska(?) skickas hem. Kommer på nytt skickas hem.
  Kommer nästa dag. Då är barnet dött. Då anmäler sjukhuset fadern för barnmisshandel. Typiskt att ingen åklagare då åtalade en läkare för grovt vållande. Orsaken är att läkare gör aldrig sådana misstag. Det gör bara sjuksköterskor i Sverige.

  SvaraRadera
 2. Anonym: Okej då kommer han alltså att gå fri? För att det inte står i telefonkatalogen att man ska kontakta ambulans? Varför ska vi alltid göra som telefonkatalogen säger?

  SvaraRadera
 3. Enligt min uppfattning ska sjuksköterskan frikännas. Emil dog för att det finns så lite ambulanser att man måste sitta och prioritera på SOS-Alarm. Samma prioriteringar som sker överallt i svensk sjukvård. Som gör att svårt sjuka inte behandlas utan skickas hem och dör. Utomlands har man fler ambulanser och begär du ambulans i onödan så får du betala t.ex. 3500kr.
  Många har påpekat det fullständigt otroliga i att det fanns 2 anmälningar mot sjuksköterskan men SOS-Alarm hade inte vidtagit några åtgärder. SOS-Alarm gjorde ingenting när Emil dog. Trots att de visste vad som hänt. Det som sker nu sker enbart för att Emils familj begärde få ut bandinspelningarna med de samtal Emil gjort till SOS-Alarm och sedan gick till media. Detta hände flera månader efter Emil dött. Då gällde det för SOS-Alarm att hitta en syndabock. Och man valde sjuksköterskan, inte läkaren som fått sjuksköterskans uppdrag tala med Emil. Det här påminner om en dialysolycka i Linköping(?). Med en mycket opedagogisk dialysapparat konstruerad av lokala läkare, en apparat som används trots den är trasig, gör en sjuksköterska misstag vid en dialys. Sjuksköterskan döms. Inte de som är ansvariga för att trasiga dialysapparaten överhuvudtaget används. Detta är typiskt för svensk offentlig verksamhet. Det är de längst ner som gör misstag. (SOS_Alarm ägs av staten och sveriges kommuner) I svensk privat verksamhet ligger skulden alltid längst upp. Utomlands ligger skulden ofta längst upp. När en tysk privatflygare landade på Röda torget i Moskva sparkades generaler/marskalkar inte luftvärnsoldater.

  SvaraRadera
 4. @Anonym. Du blandar ihop telefonboken med lagboken. Det som står i telefonboken kommer absolut inte bedömas av en domstol som den rätta sättet att ringa efter sjukvård. Om något så blir det sedvana som träder in, där det är ganska uppenbart att folk som känner sig väldigt sjuka ringer till SOS-alarm eller 112.

  Men jag tror iofs inte heller att sköterskan kommer att fällas för grovt vållande...

  Det är intressant det du säger om 3500 kronor för ambulans i onödan.

  Sen har du fel om att läkare aldrig gör livshotande felbedömningar. Från personlig erfarenhet kan jag berätta om läkaren som skickade hem oss med att sonen har virus när han i själva verket hade salmonella. Vilket han väldigt enkelt kunde ha bedömt om han tittade på avföringsprovet vi hade med oss som hade blod i sig. Eller när läkaren avfärdade min svärmors illamående med Samarin, när hon i själva verket hade cancer vars ena symptom var illamående vid konsumtion av ägg.

  Sen har du helt rätt om sjuksköterskorna. Men där ligger felet på det svenska sjukvården som indoktrinerar alla på att de allra flesta blir bättre av sig själva. Resten är bara statistik.

  Du har inte rätt om hur det är utomlands. Det är exakt samma som här. Hur många av dem längst upp fick sparken när en global ekonomisk krasch inträffade '07/'08? Hur många av biltillverkarnas chefer fick sparken för att de är okompetenta och körde bilindustrin i marken samtidigt som de fick megabonusar? Hur många generaler fick sparken när amerikanska militärer tog bilder på sig själva när de förödmjukade irakiska fångar? Hur många generaler fick sparken när WikiLeaks publicerade 100000tals sekretessbelagda dokument? Det är en global fenomen att de längst ner får sparken.

  -CS

  SvaraRadera
 5. Emil Linnell ringer SOS klockan 5.54. Sköterskan ställer några frågor, samtalet bryts.

  Emil Linnell ringer upp igen 6.02.

  Sköterskan: Jag får inte riktigt klart för mig vad det är du vill ha hjälp med för du springer ju omkring i lägenheten eller vad det är och du har... andas utan problem och du pratar utan problem.

  Emil: Jag tappade ju ­mobilen. Snälla, jag kan inte andas!

  Sköterskan: Ja, men du andas utan problem just nu. Har du haft sådana här attacker förut?

  Emil: Nej.

  Sköterskan: Nej.

  Emil: Jag behöver en ambulans, snälla.

  Sköterskan: Ja, men jag..
  .
  Emil: Jag kan inte andas!
  Sköterskan: Ja men du andas jättebra. Jag hör inte annat än att du andas...

  Emil: Hjälp!

  Sköterskan: ...utan problem.

  Emil: Snälla, skicka en ambulans.

  Sköterskan: Ja, men jag kan inte bedöma att du... vi behöver skicka för att jag hör att du andas och att du står och går.

  Emil: Jag ligger på golvet.

  (Samtalet fortsätter. Mot slutet hörs endast stönande och gurglande.)
  Sköterskan ringer jourläkaren vid 6.11, som strax meddelar att Emil inte svarar i telefon.Vid åttatiden hittar en granne Emil Linnell livlös i sin hall, med ytterdörren öppen för att ambulanspersonalen skulle kunna ta sig in.

  Det spelar ingen roll hur föregående internet-ordbajsare vrider och vänder på frågan. Uppenbart tjänstefel (som i det här fallet även råkar leda till lagbrott).

  Ifall läkaren nu var så osäker så att han kände ett behov av att kontakta (fel) läkare, så kunde han lika gärna skickat ut ambulansen.

  SvaraRadera