onsdag 6 juli 2011

Spriten tog död på skidkungen

Skidlegendaren Mika Myllylä dog av alkoholförtäring. Han blev 41 år.

Historien berättas i Ilta-Sanomat i dag om hur han efter OS-guld 1998 och VM-guld 1999 blev avslöjad som dopad tillsammans med sex lagkamrater i VM i Lahti 2001 och hur svårt det var att komma tillbaka. De straffades med två års avstängning.

Det brukar ta ungefär tio år att supa ihjäl sig, så det stämde rätt bra på denna skidlöpare. Jag vet för min pappa Ingvar Rudberg höll på att dö i 50-årsåldern av för mycket drickande som journalist.

Läkarna gav honom ett år att leva och jag trodde han skulle dö, men han räddades av sin fru Ingalill till ett långt och bra liv och levde ända tills han blev 87 år.

Men Mika Myllylä förlorade sin fru och sin familj i och med skilsmässan 2007 och hade sedan svårt att stå ut med livet. Han fick en fängelsedom för rattfylleri 2008.

Jag tycker det är alldeles utmärkt att tidningarna skriver om hur det gick till. Utom en del som säger att det inte finns någon misstanke om brott. Att inte göra det är dubbelmoral. Att hyckla att någon har dött av andra orsaker.

Nej berätta att det är farligt med droger - också med sprit i för stora mängder. Ingen klarar det. Inte heller en skidlegendar. Och ändå dröjer sig tanken kvar. Varför kunde ingen hjälpa honom?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar