fredag 8 juli 2011

News of the World läggs ned

UPPDATERAT


Det beror av att reportrarna i Storbritannien hade satt i system att avlyssna privata samtal i mobiltelefon. De har hackat sig in i kändisars och politikers system för att sedan avslöja allt.

En av de som hjälpte till att avslöja skandalen är skådespelaren Hugh Grant, som råkade ut för en av dem och som spelade in samtalet han hade med reportern om hur han brukade jobba. Denne menade att detta var priset som människor fick betala för att leva i ett öppet samhälle.

Bland annat har en försvunnen 13-årig flickas mobiltelefon hackats och avlyssnats och raderats när hennes mobilsvar var fullt. Det fick föräldrarna att tro att hon fortfarande levde, fast hon var mördad. Polisen väntas förhöra en tidigare chefredaktör Andy Coulson om vad som har hänt.

Premiärminister David Cameron fördömde på fredagen det som han sade "avskyvärda" arbetssättet. Men han själv anställde Andy Coulson som presschef och han jobbade åt Cameron ända tills i vintras.

Tre medarbetare på tidningen har gripits av polisen sammanlagt, misstänkta för polismutor. Den gamle Rupert Murdoch född 1931 och alltså 80 år har själv begett sig till London för att försöka få ordning på röran.

På söndag kommer sista numret av tidningen, vilket har skickat chockvågor genom tidningsvärlden i Storbritannien, som har en mycket mer utbredd skvallerpress än i Sverige och fotografer, som inte drar sig för någonting för att få en bild.

I Storbritannien är klasskillnaderna mycket större än i Sverige och här har vi en journalistkår, som oftast lägger en våt filt över allt, som inte någon makthavare träder fram och säger. Men det är samma spel med mammor till offer, som träder fram och vädjar. Senast var det Karin Schibbye, som gjorde det. Mamma till journalisten Martin Schibbye i Etiopien.

Det fungerar i sådana artiklar som i en teaterpjäs, där alla har sina fastställda roller inom en given ram. Mammor är enbart mammor till ett utsatt barn. De har inga andra identiteter, även om barnet är en vuxen.

Här skriver Andres Lokko om denna skandal, men nämner inte att liknande band finns mellan politiker, journalister och polis också i Sverige. Journalister är beroende av att få veta vad som händer.

Tidningskungen James Murdoch, son till Rupert Murdoch, meddelade att denna gamla skvallertidning läggs ned. Det gick inte längre när annonsörerna svek och aktierna föll som en sten på börsen. För att inte hela koncernen skulle drabbas har detta beslut tagits. Tidningen är 168 år gammal.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar