söndag 17 juli 2011

Al-Shabab tillåter FN hjälpa

Det var två år sedan de slängde ut alla hjälporganisationer från Somalia för att de var antimuslimska. Men nu tillåts de komma in igen. Med hjälp.

De får hjälpa barn genom Unicef att överleva genom mattransporter. FN understryker att de inte har behövt betala för att komma in i landet.

Jaha? Så misstanken finns att de måste muta sig in för att få vistas i landet? Kanske för att de krävdes på några hundratusen kronor i stöd till Al Shabab per år förut?

Och det är från detta land, som en del av Etiopien håller på att tas över. Den del, som gränsar till Somalia, där de båda svenska journalisterna vistades och tillfångatogs tillsammans med gerillan.

Dit befolkningen flyr, förutom till Kenya, för att de har det så dåligt i Somalia. Det behövs politiska påtryckningar för att Kenya ska öppna sina gränser och tillåta en flyktingström.

Det är torkans fel alltihop. Den värsta på 60 år. Helt enligt klimatexperternas beräkningar. Fast det inte går att bevisa att vi går mot uppvärmning globalt sett.

Jaså? Jag tycker mig ha läst redan i bibeln om sju feta år och sedan sju magra år. Har inte klimatet alltid varierat i Afrika? Och varför var det torka för 60 år sedan?

Men visst är det vänligt av Al-Shabab att tillåta hjälp till barnen. Fast det är en terrororganisation.

7 kommentarer:

 1. Den värsta torkan på 60 år betyder faktiskt at tdet varit betydligt värre torkor tidigare innan klimathotet började diskuteras//susanna

  SvaraRadera
 2. Susanna: Visst är det så. Och tidigare kunde stammarna slakta sin boskap och leva av den när torkan slog till. Detta var innan det blev politiskt instabilt i området och folkmängden blev så stor som den är nu: drygt åtta miljoner i Somalia. Där bodde på 60-talet inte ens tre miljoner invånare. Klimatet har alltid varit hett och torrt och vegetationen dominerats av öken och stepp.

  På 60-talet levde 80 procent av befolkningen av boskapsskötsel av får getter och kameler. Numera står jordbruket för omkring hälften av bnp och hälften av folket kan inte läsa. Inte mycket som har hänt på 60 år utom att telenätet har utvecklats så att somalierna i landet kan få hjälp utifrån. Landet är större än Sverige, men kan inte försörja en så stor befolkning. Preventivmedel är förbjudet. Att använda preventivmedel är som att neka Gud/Allah att sända barn till världen.

  SvaraRadera
 3. Kan ingen kasta ut Al-Shabab ur Somalia istället?

  SvaraRadera
 4. Al- Shabab finns här i sverige med och har tagit över en del moskeer så att ex de muslimer som tillhör andra trosinriktningar och tolkningar av islam inte törs gå dit//susanna

  SvaraRadera
 5. Susanna: Omkring 30 lär ha blivit värvade på så vis i Sverige. Inte ett alldeles överväldigande hot.

  http://www.svd.se/nyheter/utrikes/svenska-fixare-hjalper-al-shabab_6164599.svd

  SvaraRadera
 6. http://www.expressen.se/klimathotet/1.1467225/klimathotet-ar-varre-an-vi-trott

  SvaraRadera
 7. Janne: Ja det är gurun Pär Holmgren som uttalar sig 2009. Det var innan fusket med mätningarna uppdagades där det påstods att glaciärerna i Himalaya skulle ha smält till 2035...

  Om Sverige skulle ha mer än fördubblat sin folkmängd från 1960-talet till nu och levt kvar i ett jordbrukar- och nomadsamhälle, skulle nog också vi vara illa ute. Med svält så fort det blev en hård vinter - vi har haft två på raken nu - och varit tvungna att vända oss till FN för att få hjälp.

  SvaraRadera