tisdag 19 juli 2011

Somalia helvetet på jorden

Tänk dig att Sverige inte skulle ha förändrats sedan andra världskriget,utan svenskarna knallat på utan att ändra livsstil. Alla skulle jobba med jordbruk och boskapsskötsel, så när klimatet inte var gynnsamt skulle folket svälta. Ändå skaffade alla fler och fler barn så befolkningen ökade till mer än det dubbla.

Hälften av oss skulle inte kunna läsa. Terrorgrupper härjade i landet och pirater utanför våra kuster. Vi skulle tillfångata rika människor som råkade vara här och kräva deras länder på pengar. Och vi skulle kräva FN:s biståndsorganisationer och Röda korset på pengar för att de skulle kunna hjälpa de svältande barnen.

Ett sådant land tror man inte ska finnas, men det gör det. Det heter Somalia. Landet som Gud glömde. Och människorna också.

Befolkningen är på flykt undan svält och misär till Kenya och Etiopien. Där finns några hundratusental. De finns över hela världen också här i Norden och omkring 35 000 befinner sig i Sverige.

Och familjer sitter fångna hos piraterna i Somalia. Danskar är populära för att de ska kunna pressa pengar av deras familjer, företag och land. En besättning säger att de kommer att vara döda inom en månad. Jaha, så piraterna sköter inte ens jobbet så de kan få en lösensumma.

Betala inte. Pirater ska aldrig få pengar för sina offer. Varför ska de få det?

10 kommentarer:

 1. Somalia är inte jämförbart med Sverige vid tiden för andra världskriget.
  Visserligen finns där lite moderna prylar, men mentaliteten och samhällsstrukturen är tusentals år efter moderna länder i väst.
  Piraterna vågar ingen göra något åt av rädsla för att gisslan kommer till skada, och det blir fler gisslantagna för varje år.
  Sluta dalta med kaparna och betrakta det som en krigssituation.
  Försöka frita så många som möjligt av gisslan i en samlad aktion.
  En del kommer att dödas, men det gör dom iallafall samtidigt som piraterna göds med miljarder.
  Därefter ska varje misstänkt piratskepp sänkas och besättningarna bli hajmat.

  SvaraRadera
 2. Anonym 11:53: Mmm amerikanarna försökte i början av 90-talet att göra något, men det lyckades inte. FN har försökt i omgångar. Krigsfartyg patrullerar området utanför kusten. Sovjet hjälpte kommunisterna ett tag ända tills de ville införliva området i Etiopien, där de svenska journalisterna nu tillfångatogs. Politiskt instabilitet är bara förnamnet. Om hettan och torkan håller i sig kommer att det tömma landet på folk. Naturen slår tillbaka eller Gaia möjligen. Eller är det Allah?

  SvaraRadera
 3. Somalia var en gång i tiden världens mest satellittelefontäta land. Det var när Sovjetunionen kollapsade som problemen för Somalia startade eftersom de olika klanerna då började slåss om makten.

  Det hadde ingenting med Islam att göra. Somalia då var ett hyfsat modernt land.

  Utfiskningen i kombination med inbördeskriget skapade en situtation som blev ohållbar för fiskerinäringen.

  Situationen liknar mycket den som skapades i Nigeria i början på åttiotalet. Även här hade problemen såklart ingen religiös anknytning överhuvudtaget.

  USA:s intervention i början på nittiotalet var underbemannad och dåligt organiserad. Det var främst därför den misslyckades.

  Somalia är stabilare idag än det var för några år sedan. På grund av detta är Somaliland hemmahamn för de flesta pirater, och det är också därför man tar sig längre in i öknen för att skapa propaganda (istället för till sjöss som man gjorde förr).

  Det som krävs är dock samarbete mellan FN och klanerna, samt en rejäl upplyftning av Afrikanska Unionen. Om Khadaffi försvinner och mer EU/USA-tryck skapas mot Sydafrika kanske det finns möjlighet att skapa bra länder igen av sådana platser som Zimbabwe och Somali.

  SvaraRadera
 4. det här håller fan inte. fartygen måste modifieras om de ska användas på denna rutten. ett shysst panikrum skulle nog funka.

  SvaraRadera
 5. Anonyma: Intressant... Somalia har mobiltelefoner men inte så mycket mer. Tror inte Nigeria är så likt, har inte fått några brev från Somalia, men däremot massor från Nigeria. Verkar som om västra Afrika är ett ännu svårare problem. Vilken fin knorr där på slutet: om Khadaffi försvinner och mer tryck på Sydafrika så kanske... det hoppas vi på! Panikrum räcker nog inte, inte i längden. Det finns ingen polis och räddningstjänst att anropa som i ett mer civiliserat land... suck.

  SvaraRadera
 6. ...ja, vi borde sänkt och låtit besättningarna bli hajmat på de 800 utländska trålare som regelbundet dammsög de somaliska vattnen på all fisk. Dessa "piratfiskare" utnyttjade det faktum att Somalia saknat centralmakt och således möjlighet att bevaka sina intressen. Istället har fiskeflottor från EU-länder plundrat de Somaliska vattnen och berövat den somaliska befolkningen en av sina viktigaste inkomst- och födokällor, havet.
  Vad skall den somaliska befolkningen göra när en armada av bl.a. Eu-fartyg plundrat deras vatten på fisk?

  Vad gör du när du ser utländska flottor beröva dig den lilla chans du haft att försörja dig och din familj i ett land som saknar något som ens liknar centralmakt?!

  SvaraRadera
 7. Varför föder de så många barn? Är de religionen som förbjuder preventivmedel? Då är det religionen som orsakar de här lidandet!!

  SvaraRadera
 8. DET ÄR INGEN IDE! DET ENDA SOM HJÄLPER ÄR ATT STERILISERA MÄNNEN, DÅ SKULLE ALLT BLI MYCKET BÄTTRE I FATTIGA LÄNDER!

  SvaraRadera
 9. Många föga intelligenta förslag. Det är religionens fel! Varför föder så många barn? Sterilisera männen! Döda piraterna!

  Det är precis av den här anledning det finns sådana här länder. Läs gärna inlägget två gånger. Det är VI som har skapat situationen, alltså vi som i västvärlden. För du kan ge dig fan på att det fanns flera svenska skepp som utnyttjade Somalias tragedi. Precis som svenska skepp fortfarande gör utanför Marocko/Västafrika som Uppdrag Granskning visade. Kort sagt, det är vårt fel.

  Trevligt att någon har förstått problemet.

  "...ja, vi borde sänkt och låtit besättningarna bli hajmat på de 800 utländska trålare som regelbundet dammsög de somaliska vattnen på all fisk. Dessa "piratfiskare" utnyttjade det faktum att Somalia saknat centralmakt och således möjlighet att bevaka sina intressen. Istället har fiskeflottor från EU-länder plundrat de Somaliska vattnen och berövat den somaliska befolkningen en av sina viktigaste inkomst- och födokällor, havet.
  Vad skall den somaliska befolkningen göra när en armada av bl.a. Eu-fartyg plundrat deras vatten på fisk?

  Vad gör du när du ser utländska flottor beröva dig den lilla chans du haft att försörja dig och din familj i ett land som saknar något som ens liknar centralmakt?!"

  SvaraRadera
 10. Mattias: Ja tänk att allt är vårt fel. Vi borde nog atombomba oss själva. Utrota oss från världens yta. Ha en bra dag ändå! :)

  SvaraRadera