lördag 23 juli 2011

En urspårad person

Men någon som inte fattar det själv. Så ser gärningsmannen ut i Norge: Anders Behring Breivik, som påminner om John Ausonius i Sverige, som var personlighetsstörd.

Den här 32-årige mannen har förberett sig själv i något decennium genom att gräva ned sig i vapenanvändning och hat. Ett instängt sådant. Som till slut riktades mot vad han tyckte var hotet mot hans liv och välstånd.

Han har ingen flickvän. Har bott hemma hos mamma och han påminner mig också om den man som sköt människor i ett köpcentrum i Holland i våras.

Skillnaden är att den här gärningsmannen trappade upp våldet ännu en gång genom att både smälla av en bomb och skjuta vilt omkring sig och aldrig sluta.

Detta på en ö, det knappast gick att fly ifrån och med automatvapen och massor av ammunition. Plus att han lurade ungdomarna att han var deras skydd.

Ondskan tog plats i denne man, precis som den har gjort i så många andra genom historien. Jag tror egentligen inte att det finns onda människor, men ondskan finns uppenbarligen. Och den kan ta plats i en människa. Någon som arbetar på att den ska göra det.

Detta kan förklaras med en önskan att bli sedd och världsberömd, att maktberusas av att ha människors liv och död i sin hand. Den yttersta makten.

Jag hajade till över hans utseende i morse när jag såg ansiktet. Han är otroligt lik en tidigare arbetskamrat till mig, som är född 1958. Gärningsmannen skulle kunna vara hans son. Men så är det säkert inte. Vi har vissa utseenden och är släkt kors och tvärs över länderna. Jag har själv en farmors mor, som kom från Norge.

PS. Han har inte träffat sin pappa sedan i tonåren. Pojkar som förlorar sin pappa i tonåren mår inte bra. Rent generellt är det så. Hans mamma och pappa skilde sig 1980. Då Anders Behring Breivik bara var ett litet barn. Han kan inte ens ha några minnen från äktenskapet. DS

2 kommentarer:

 1. Något annat konstigt är hur han tyckte alla andra var hatiska.. (och han själv god då antar jag) Från multikulturella, muslimer, marxister, nazister till "kulturmarxister" (dvs alla som har det vi kallar för "politiskt korrekta" åsikter)

  Saker han skrev på document.no..

  "Ideologien multikulturalisme (kulturell marxisme) er en anti-Europeisk hatideologi som har som formål å ødelegge Europeisk kultur, identitet og kristendom forøvrig. Jeg sidestiller dermed multikulturalisme med de andre hatideologiene: nazisme (anti-jødisk), kommunisme (anti-individualisme) og Islam (anti-kafr)."

  "For meg blir det svært hyklersk å behandle Muslimer, Nazister og Marxister forskjellig. De er alle tilhengere av hat-ideologier."


  "Primærdoktriner:

  Kritisk til multikulturalisme (Anti-kulturmarxistisk)
  Anti-rasistisk
  Pro FrP (kanskje Høyre)
  Pro Israel (+ støtte til Armenia, kristne Koptere/Maronitter/Assyriere, kulturkonservative Indere, støtte til opprettelse av en kristen stat Biafra, Sør Nigeria og støtte til opprettelsen av en kristen stat i Sudan, støtte til Russlands/Thailands/Filipinenes/Kinas + kamp mot Jihad)
  Anti-FN
  Anti-EU
  Kritisk til kulturmarxistiske medier (alle)
  Pro fri marked
  Pro kristelig"

  SvaraRadera
 2. Anonym 22:51: Personligen är jag inte så intresserad att höra hans åsikter. En man som gör så här har ställt sig utanför mänskligheten och hans inre värld är fullständigt upp och ned.

  Ofta kan sådana människor hålla på i evigheter och komma med intellektuella argument, men ändå inte se hur förvriden hans egen inre värld är.

  SvaraRadera