lördag 30 juli 2011

Skjut lantisar som skrålar

"Om jag hade ett hagelgevär så skulle jag sedan prickskjuta på dem." Så osmakligt att skriva så när ungdomar har skjutits ned i vårt västra grannland Norge.

Vem är det som skriver så på Facebook? Det är väl någon ungdom, som inte fattar vad den sysslar med, någon som tar till storsläggan för att visa sig tuff.

Nä det är Aftonbladets reporter och nyhetskrönikör Oisín Cantwell, som i en krönika dagen innan också propagerade för att terroristen i Norge ska få tala fritt i domstol för demokratins skull.

Ska man som journalist ha en offentlig moral på dagen och så en privat på natten? I mörkret är det fritt fram att tycka att man kan skjuta lantisar nere på gatan och dricka meskalin (knark)? Eller är det så att han egentligen tycker som terroristen? Och detta smyger sig fram i den svarta natten?

När Resumé ifrågasatte texten togs den bort. Journalisten tänkte inte på Norge när han skrev detta, sade han. Nähä det kopplade liksom inte i skallen. Okej hoppas det gör det nästa gång då.

Och när Resumé ringde upp hans chef Jan Helin så kunde han inte kommentera för han hade semester och det var mitt i natten. Nä det går ju inte att tänka då. Huvudet är bortkopplat.

Här är hela den famösa texten, numera raderad:

”Står två överförfriskade lantisar och bräker iron-maiden-högt på gnällbältesdialekt nere på gatan. Om jag hade meskalin så skulle jag dricka det. Och om jag hade ett hagelgevär så skulle jag sedan prickskjuta på dem."

8 kommentarer:

 1. Han verkar inte stå bakom ABs kampanj om att gilla olika!

  SvaraRadera
 2. Anonym 8:49: Det finns väl olika och olika... svenska lantisar dom får man trakassera. Går inte att anmäla...det är ingen folkgrupp i juridisk mening.

  SvaraRadera
 3. Han verkar inte kunna mycket om vapen, prickskjuta med ett hagelgevär......

  SvaraRadera
 4. Det är inte första gången Oisin Cantwell fäller elitistiska och nedvärderande omdömen om de som han inte anser vara riktiga stockholmare. Att han själv är en irländare som bott i Sundsvall brukar han dock hålla tyst om.

  /F.Sjödin

  SvaraRadera
 5. nämen, dyker sjödin upp även här? På Resumés hemsida hävdade du att oc var född i sundsvall och var hur mycket lantis som helst. när du fick klart för dig hur det egentligen låg till tystnade du.

  nu dyker du upp här och har lyckats memorera det du lärde dig i kommentarsfältet på resumé.

  ja, det är korrekt att han kommer från Irland. Och ja, det stämmer att han bott ett kort tag i Sundsvall. Men sen är du lika snurrig som tidigare.

  Som jag redan berättat för dig: jag känner honom. Att han skulle hålla tyst om att han är irländare faller på sin egen orimlighet. Många är de som har frågat var hans namn kommer ifrån. Ska man nu gnälla på den gode oc så är det väl snarare så att han är lite väl förtjust i att prata om sitt irländska påbrå.

  Och beträffande Sundsvall. Han berättar gärna om att han började sin karriär på Sundsvalls Tidning. Det är tydligen en plantskola för många journalister.

  Vad är det med dig? Varför sprider du lögner om honom? Och tar du ditt pick och pack och flyr till nästa sajt eller blogg nu?

  SvaraRadera
 6. Anonym: Och vad heter du då? Så vi vet hur det ligger till? Och kan kolla mot personalregistret på AB?

  SvaraRadera
 7. jag heter johan nilsson och jobbar inte på AB, så du kan bespara dig kontrollsamtalet. Men säg mig: är du så dum att du på allvar tror att Cantwell tycker det är ok att skjuta lantisar? eller rentav att han håller med terroristen?

  är det helt omöjligt för dig att begripa att han skämtade? nej, det förstår du ju. egentligen. ditt resonemang är därför så oerhört falskt.

  han nämner för övrigt inte ens norge. terrordådet är någonting som du och vissa andra läser in. men visst, hans tajming lämnade en del övrigt att önska. att vissa medvetet väljer att missförstå är dock ingenting han kan göra någonting åt.

  SvaraRadera
 8. Johan Nilsson: Ja du har nog kommenterat förut... tror jag... att skriva så som Cantwell gjorde är så dumt så det borde stå klart även för dig, även om du är hans vän. Ord är på riktigt. De betyder det de står för. Ifall man skämtar måste det gå fram.

  Själv vet jag att ironi går inte fram, utan då behövs det små tecken, som det här ;) eller sic! Det är sedan länge vedertaget att upplysa läsaren om detta på så vis. För bara text är ett sådant påvert kommunikationsmedel. Jag vet det också genom att jag har jobbat som journalist så ohyggligt länge.

  Fö har jag skrivit det jag tycker där uppe.

  SvaraRadera