måndag 18 juli 2011

Alkoholberoende kvinnor över 50 år

Ja den gruppen ökade markant då när lådvinet infördes. Därför ska inte Systembolaget få köra hem vin och sprit. Det tycker nykterhetsorganisationer. Det ska inte gå att beställa över internet som Carl B Hamilton (fp) tycker.

Varför tycker han egentligen det? Hans affärssinne verkar vara det som styr. Inte hänsyn till folkhälsan. Systembolaget ska skötas effektivt och affärsmässigt. Förr i tiden var supandet svårt. Det vet vi. Och sprit gör att människor slåss och blir arga lättare. Om de har anlag för det.

När jag var liten så slutade för det mesta släktkalasen i slagsmål. Det ingick på den tiden. Ingen blev särskilt allvarligt skadad för det var nävarna som användes. Men själv gillade jag inte alkohol och tyckte inte om lukten av fulla karlar. Naturligtvis.

Och hur är det nu då? Super människor mer än förr? Hundraprocentig alkohol per invånare 15 år och äldre låg på en ganska konstant nivå om cirka 7–8 liter från 1989 fram till 2000, därefter steg konsumtionen och nådde en topp på 10,5 liter per invånare 15 år och däröver 2004. All sorts alkohol uppskattningsvis inräknat. Sedan dess har den totala alkoholkonsumtionen minskat till 9,3 liter 100-procentig alkohol per invånare 15 år och äldre år 2009.

Själv har jag haft en anfader, Rudakungen, som själv brände och blev rik på sprit. Han var min farfars farfars far. Detta var i början av 1800-talet och han lär ha haft det kungliga privilegiet att göra detta. En av hans söner hette Anders Eriksson. I mitten av 1800-talet drack var och en i Sverige ca 46 liter alkohol per år. Betydligt mer än i dag således.

I Jönköpings län dricker kvinnor mer än 50 procent så mycket som de gjorde för något årtionde sedan. Kan ha att göra med att de drack noll milliliter förr i tiden, när de flesta var frikyrkliga.

Farligast är absolut vinboxarna, för man ser inte hur mycket man dricker. Och alkoholister är bra på att planera sägs det, så då kommer de att se till att alltid ha sprit hemma. Om det skulle gå att beställa över internet.

Själv har jag inte något som helst behov av att kunna beställa över internet eller få något hemkört, trots att jag tillhör gruppen kvinnor över 50 år. Förmodligen är jag extra känslig för alla sorters uppiggande och neddrogande pga vissa gener, som kommer från andra sidan Atlanten. Indiangener.

4 kommentarer:

 1. Ja, gud vad det söps förr! Vissa daglönare fick betalt i supar så långt in som på 50-talet. I min gård tog dom några supar sen skulle dom jobba. Har hört många berättelser om hur det gick till.

  Mitt enda behov sen vi gick med i EU är att få köpa vin på Konsum. Harmoniseringen var tog den vägen??? Vi är nettobetalare till EU - men vi får inget tillbaka. Vad får vi egentligen? Ett klistermärke på varje äpple! Fy fan!

  SvaraRadera
 2. Helena: Jo vin på Konsum kanske vore nåt... då slapp vi åka till bolaget... fast utbudet skulle väl bli sämre. Kan förstå att dom tog supar - särskilt på vintern för att komma igång. Kallt och jävligt, mörkt och eländigt. Ingen el förrän in på 1900-talet... vilken skillnad mellan stad och land och mellan vinter och sommar...

  SvaraRadera
 3. Stäng ner systembolaget och förbjud sprit. det orsakar bara psykoser, mord och kvinnovåld. Männens makt över kvinnorna förstsår väll vem som helst!

  SvaraRadera
 4. Anonym: Det har redan testats i USA och medförde gangstervälde... funkar inte. Och den sista meningen är obegriplig, men det kanske inte gör nåt... ;)

  SvaraRadera